Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 00:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 06 sty 2017, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10479
Lokalizacja: Mikoszewo
Drzwiczki od aeropixel'a nie do końca mi się podobały więc narysowałem własne:

http://www.thingiverse.com/thing:2020079

Obrazek

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Piękne! Znacznie lepsze niż te co były udostępniane wcześniej. Ja też nad czymś siedzę ;-)

Tutaj jeszcze nei do końca udany prototyp, a mam rózne koncepcję jeszcze w głowie ale maluje pantilt pod Corony 918 bo takowe mam...

https://goo.gl/photos/6DanMzjdbYhRMCS59


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10479
Lokalizacja: Mikoszewo
No Paaanie - zgrabniusie. Do mnie akurat nie podejdzie bo będę osadzał GP a tego te malutkie Corony nie wytrzymają a poza tym dostałem już kabinkę sklejkową od Joint'a ale cacko jest konkretne. Dużo treningu w rysowaniu przede mną, oj dużo...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Dam Ci pliki to sobie przerobisz... trochę tez musiałem się podszkolić aby taką ładną krzywisnę uzyskać ale jest jak oryginał ;-)

Mnie te sklejkowe i inne jakoś odrzucały bo jakoś z aerodynamiką to nie mają wiele wspólnego, jakieś takie ciosane, no i więcej mam w domu filamentu niż sklejki ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1569
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Piękna kabina.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 23:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10479
Lokalizacja: Mikoszewo
Dorysuj do niej coś takiego do GP albo Session :mrgreen:
http://www.thingiverse.com/thing:1168666

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Wczoraj odbył się oblot mojego... mniej lub bardziej szczęśliwy. Ale w telegraficznym skrócie.

Ja zastosowałem regulator Emax 50A Blheli - BLHeli to dobrze mi znane oprogramowanie do regulatorów które umożliwia zmianę parametrów z poziomu komputera, tak więc timingi, kierunki, wszystko. Problem w tym, że albo moja sztuka albo ten soft miał problem z rozruchem mojego silnika i czasami zamiast zakręcic to zagra melodyjka jak przy resecie regla i stoi i czeka na obniżenie gazu. Parametrami jakie mogłem zmieniać wyregulowałem tak że startował jakieś 90% przypadków...

Wczoraj pierwszy rzut i pięknie leci, tryb acro/stable/alt hold/ position hold, wszystko działa... Co mi dało za dużo pewności i lecę testować na ile wystarcza nadajnik video 200mW bo taki zastosowałem.. pogoda bezwietrzna ale mglista tak więc więcej niż 200m nie mogłem lecieć, a i miejscówka słaba do testowania zasięgu, ale dobrana pod kątem lądowań bo w miarę gładka. Przy około 8km zaczęło mocno słabnąć i włączył się failsafe... I tu zaczeła się przygoda... failsafe na chwilę wyłącza silnik a potem załącza znów... przy czym u mnie już się nie załączył bo regulator akurat wtedy skapitulował... model grzecznie kombinował jak wrócić ale bez silnika obniżał pułap co nie pomagało mu w odzyskaniu zasięgu.... aż wizja zgasła.

Logi z eleresa, ostatnie koordynaty wpisane w komórkę i wycieczka. Aparatura włączona w tryb szukajki i jadę. Około 1km od modelu zaczeła mi już pikać w aucie więc nieźle, odczytałem ponownie koordynaty tym razem już z miejsca gdzie zapewne leżakował i jade dalej. Jak się okazało leżał 120m od drogi w krzakach calutki zdrowy, poza dwoma dźwigniami od lotek które się oderwały.

Wnioski:

- jeżeli coś ma jakiś mały defekt to na 100% wyjdzie on w najbardziej nieoczekiwanym momencie - nie polecam regulatorów BlHeli do samolotów, jak widać są one do kopterów i małych silników a z dużymi bywa różnie... albo miałem wadliwy egzemplarz. Wczoraj podczas testów po powrocie podczas jednej z próby rozruchu spalił się na biurku... więc już całe szczęście nie będę go używał. Emax 50A BLHeli - nie polecam.

- okienko które robiłem do wentylacji/mocowania ESC spokojnie wystarcza aby wymienić ESC tak więc jest to całkiem dobre rozwiązanie. Niebawem wrzucę nowe bo nowy regulator (Dualsky 65A) jest 33mm szerokości więc nie wejdzie w to stare.

- obie dźwignie lotek się oderwały a w sumie model bez szwanku zatem wygląda na to że to był ich słaby punkt. Kupiłem nowe z śrubkami i talerzykiem od dołu na wszelki wypadek.

- antena eleresa na pysku całkiem się sprawdza ale... trzeba użyć kable ekranowane do wizji do samego końca, gdyż telemetria potrafi zakłócać wizje i potem ekran lekko faluje. Ja założyłem ładny kabelek od CD-romu ze starych czasów ale ostatnie 10cm mam zwykły skrecony kabel i wiem że muszę to poprawić

- bardzo stronniczy punkt... - ale warto mieć eleresa, szukanie modelu jak się okazało było baaaardzo łatwe, w tym przypadku jeszcze bateria się nie wypięła i zostało na pokładzie z 7Ah więc spokojnie jeszcze nadawał by ładnych paręnaście godzin - bez silnika model pobiera jakieś 0.2A u mnie, zatem w teorii koło 35h mi zostało na poszukiwania.

- na testowy lot warto skasować pamięć log'ów w kontrolerze. Ja oblot zrobiłem a teraz i tak nie mam logów z finalnego etapu bo pamięci zapomniałem wyczyścić a niestety jest ograniczona... :(

To tyle. Nie musicie pisać o moim nierozsądku podczas oblotu itp. ;-) niestety fantazja mnie poniosła, ale to przez to że tak pięknie latał od strzała... zero trymowania i wszystko ok. Ale wszystko wypada przetestować...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10479
Lokalizacja: Mikoszewo
marbalon pisze:
- obie dźwignie lotek się oderwały a w sumie model bez szwanku zatem wygląda na to że to był ich słaby punkt. Kupiłem nowe z śrubkami i talerzykiem od dołu na wszelki wypadek.

Na twoim miejscu zastanowiłbym się czy aby tak nie ma być. Co lepsze - urwana tylko dźwigienka czy wydarta razem z kawałem mięsa z lotki? Bo jak oberwie to gdzieś MUSI puścić...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Verid pisze:
marbalon pisze:
- obie dźwignie lotek się oderwały a w sumie model bez szwanku zatem wygląda na to że to był ich słaby punkt. Kupiłem nowe z śrubkami i talerzykiem od dołu na wszelki wypadek.

Na twoim miejscu zastanowiłbym się czy aby tak nie ma być. Co lepsze - urwana tylko dźwigienka czy wydarta razem z kawałem mięsa z lotki? Bo jak oberwie to gdzieś MUSI puścić...


Niby tak ale model nie nosi żadnych śladów uszkodzeń a dźwigienki dyndały... mam mieszane uczucia... potestuję jeszcze różne rodzaje CA i innych klejów aby zobaczyć co najlepiej przytwierdza do EPP. może samo przyklejenie nie jest złe o ile jest dobre ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 96
Lokalizacja: Katowice
Czy w KFC miałeś wgrany już iNav?

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tak, tam siedzi prototyp z F3 + iNav 1.4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10479
Lokalizacja: Mikoszewo
marbalon pisze:
Niby tak ale model nie nosi żadnych śladów uszkodzeń a dźwigienki dyndały...

Patyczek lub trawa kilka metrów wcześniej wystarczy. A pewnie dzięki temu że nie były na przelot to dyndały dźwigienki nie cale lotki lub ich fragmenty.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Dlatego jak piszę dam szansę tym orczykom jeszcze, zamówiłem 2 rodzaje CA, zwykły i do styro i prównam. Wiem że bywają z domieszkami i potrafią lepiej trzymać się plastiku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 96
Lokalizacja: Katowice
Czy sterujesz też klapami? Jeśli tak, to z jakich wyjść korzystasz i jak masz je zamapowane w iNav'ie (ja w oryginalnym sofcie korzystam z jednego z wyjść na gimbala)?

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Aby tu nie zaśmiecać to tutaj odpowiedź


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.