Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 gru 2017, 03:46


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
Adrián pisze:
Pozwolę się dokleić.

Do swojego bixlera, również przerobiłem anteny frsky. Zasięg po szybkich testach, zauważalnie się zwiększył na ziemi.
Mam jednak wątpliwości co do zamocowania anten.
(Również mam na ogonie odbiornik. Całe fpv, mam na wymiennej kabince. Żeby móc szybko ściągnąć i latać klasycznie.)

Jak na zdjęciu:
Obrazek

Czyli jedna pionowo, gorąca u góry. Druga hmm gorąca do przodu, czy do tyłu?

2.
Chyba, że tak jak w kopterach 90° (chociaż myślę, że nie jest to najlepszy pomysł tutaj, ale to tylko moje przypuszczenia.)
Tylko zasada taka sama? Czyli gorącą do góry w obu antenach?
http://i1351.photobucket.com/albums/p78 ... fnpxbr.jpg

Do tej pory latałem stosunkowo blisko i nigdy nie brakowało zasięgu. Chciałbym się trochę oddalić, a tym samym mieć pewność linku, bez wymiany na chociażby eleresa, jeszcze za wcześnie dla mnie.

Mocowanie dipola wzdłuż modelu mija się z celem. Dipol zadziala przez sekundę kiedy model będzie nad Tobą a to sytuacja kiedy model jest na tyle blisko, że niezależnie od polaryzacji zasięgu nie stracisz. Jeden pionowo a drugi pochylony o kilkanaście do kilkadziesiąt stopni w bok lub jeżeli już koniecznie to poziomo ale wpoprzek modelu.

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7371
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
kacznix pisze:
Zależy ile to jest dla Ciebie blisko. Ja na standardowych antenkach frsky na odległości 2km nigdy nie miałem nawet "beep'nięcia" sygnalizującego spadek zasięgu.

Daleko nie latam, dopiero zacząłem fpv. Hmm najdalej na ok 1km, tylko latam na standardowym bacie. Mam jeszcze 5dbi z tplink, ale jeszcze go nie sprawdzałem czy zasięg się zwiększy.
Zasięgu nie straciłem, ale wolę mieć zapas. W tym sezonie chciałbym do 1,5km z spokojną głową.

radokizi pisze:
Jeden pionowo a drugi pochylony o kilkanaście do kilkadziesiąt stopni w bok

Ok, to mi pasuje. Tylko czy jest jakaś zasada, ile stopni powinien być odchylony, żeby było optymalnie?
Zawsze żyłą do góry?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10547
Lokalizacja: Mikoszewo
Adrián pisze:
Ok, to mi pasuje. Tylko czy jest jakaś zasada, ile stopni powinien być odchylony, żeby było optymalnie?
Zawsze żyłą do góry?

Zależy jak latasz. Generalnie chodzi o to że antena odbiorcza, przy polaryzacji liniowej najlepiej zbiera jak jest ustawiona tak samo jak nadawcza. Czyli jak latasz widokowo (samolot głównie leci prosto) to dajesz jedną w pion a drugą poziomo w poprzek modelu. Jak robisz nawrót to ta co jest pionowa staje się poziomą a ta co była w poprzek teraz jest w pionie (niemalże) i to ona przejmuje odbiór. Jeżeli natomiast wariujesz i częściej jesteś w skręcie niż lecisz prosto to optymalny układ jest dać anteny po skosie po obu stronach kadłuba. Co do zasady ile stopni to jest jedna - to nie apteka. I zawsze żyłą do góry - mniejsze szanse że uwalisz przy lądowaniu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7371
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Verid pisze:
Jeżeli natomiast wariujesz i częściej jesteś w skręcie niż lecisz prosto to optymalny układ jest dać anteny po skosie po obu stronach kadłuba.

Czyli taki układ muszę wybrać. Tylko czy dobrze rozumiem?

Obrazek

Lub coś takiego

Obrazek

Kąt powiedzmy 90 w obu przykładach

Zdjęcie przykładowe, to nie mój samolot.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10547
Lokalizacja: Mikoszewo
Adrián pisze:
Czyli taki układ muszę wybrać. Tylko czy dobrze rozumiem?

To (pomarańczowe) jest układ do wariowania gdy samolot niemal non stop jest w przechyle. Natomiast to zielone to coś nie tak narysowałeś. Układ do spokojnego latania z reguły ma być tak jak stateczniki - jedna antena pionowo (jak statecznik pionowy) a druga poziomo, pod kątem prostym do osi kadłuba (jak statecznik poziomy). Przede wszystkim pracuje antena pionowa ale jak pochylisz maszynę i pionowa zacznie celować w bazę to jej rolę przejmie ta pozioma która w zależności od kierunku skrętu zacznie celować w niebo lub w glebę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 mar 2015, 22:30
Posty: 120
Pierwszy wariant. Na dystansie do 1km to więcej skręcania niż prostego kursu, więc ja bym ustawił obydwie po skosie. Ładny ten Twój Bixlerek. Mój już trochę... inaczej wygląda ;) Czy śmigło wymieniałeś? Oryginalne to dno totalne- przynajmniej u mnie było tragiczne. Ale w sieci też sporo podobnych komentarzy. Sam silnik daje całkiem radę- bez problemu udźwignął u mnie pakiet 4000, kamerkę z pantiltem i podwozie z dorobionymi większymi kołami.

_________________
Lumenier QAV250, DI130, LS210, LS210 custom mod
Bixler 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 22:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7371
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ok, czyli tak jak myślałem, pierwszy wariant, pierwsza myśl, pomarańczowy.
Drugi, to jak zacząłem dłużej się nad tym zastanawiać.. :-D (chociaż wydawało mi się bez sensu.. heh, ale kto tam wie. wolałem dopytać.)

Dzięki za pomoc, zabieram się za przeróbki :-)

To nie mój samolot ;-)
Składałem kit'a, nie miałem stokowego silnika. Mam coś mało oszczędnego, 2836 2200KV, daje radę, a że nie lubię wisieć, to spisuje się tak jak tego oczekiwałem.
Śmigło mam od początku APC 6x5.5 3s

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 22:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lis 2013, 16:10
Posty: 177
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Adrian, do 1,5 klocka to polecisz spokojnie na stockowych antenach odbirnika. Nie ma co się spinać :)
Bardziej niż o rc zadbaj o anteny do viedo. Latasz na 5.8GHz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7371
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak, na 5.8. Z fpv nie mam problemu :-)
Do 1km z koniczynami, dawała radę 200mw. Mam jeszcze 400 i 600 w zanadrzu.
Na ziemi diversity z helikalem i koniczyną.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 kwie 2016, 06:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
Adrián pisze:
Tak, na 5.8. Z fpv nie mam problemu :-)
Do 1km z koniczynami, dawała radę 200mw. Mam jeszcze 400 i 600 w zanadrzu.
Na ziemi diversity z helikalem i koniczyną.

To na tym zestawie 5-6km na 200mW spokojnie. Ja tyle na patykach z reflektorem z folii aluminiowej robiłem.

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 kwie 2016, 08:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7371
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Też tak myślę, że spokojnie 200mW da radę, tu się nie przejmuje :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 kwie 2016, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 paź 2014, 05:55
Posty: 163
Lokalizacja: Skalmierzyce / Kalisz / Ostrów
Pioneer 1400 + Eachine 5.8GHz 200mW + koniczynki i po 1500m na wysokości 100m obraz zaczynał śnieżyć ;)
Zasilanie z lipola na pokładzie bez żadnych przetwornic, puszczone równolegle z MinimOSD, także na sam początek zestaw myślę, że idealny.

Taki offtop: Ile szanownym kolegom udało się zalecieć na nadajniku 600mW z koniczynkami? (bez żadnych wspomagaczy)

_________________
FPV : X-Alien 500 / BadCat / ZMR250 / Delta 120 / Phantom 1.1.1 / Quadro S500 / Pioneer 1400 eleres AP
Classic: Delta 120 EDF / STS Awionetka / B737 / Lama v3 / CX10 / Hubsan i inne badziewie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 cze 2016, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7371
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Antenki zrobione, nawet bezboleśnie, wygląda całkiem schludnie, ale najważniejsze, że działa :-)

Mam jeszcze pytanie, chciałbym zakupić śmigło 6x4, tylko nie bardzo wiem, które wziąć do bixa 2
1. http://abc-rc.pl/smiglo-apc-6x4EP
2. http://abc-rc.pl/APC-6x4E
Czym się one różnią?

Wydaje mi się, że powinien wybrać 6x4EP. Ale wolę się upewnić.
Editt
Hmm jak się dłużej nad tym zastanawiam, to już zgłupiałem..i może faktycznie 6x4E? W końcu to tradycyjne prawe, tak?

Editt..
Pomroczność mnie nastała.. Już wiem, jakie potrzebuje.. Nie było pytania :oops:

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 cze 2016, 22:51 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
Adrián weź APC 7x5E. Po zgubieniu mojego, dałem 7x4E ale to nie to, 7x5E lepsze. Da się na nim poziomo lecieć w granicach 4-6A

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 cze 2016, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7371
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko mam inny silnik, niż serię. Nie wiem czy podoła.. Regiel mam z zapasem, ale czy dla silnika, to nie będzie jednak zbyt dużo?
Teraz siedzi ntm2836 2200kV sugerowane

5x5 - 11.1V / 232W / 20.9A / 0.64kg thrust
5x5 - 14.8V / 516W / 34.9A / 1.021kg thrust
6x4 - 11.1V / 310W / 28.0A / 0.945kg thrust
6x4 - 14.8V / 696W / 47.0A / 1.17kg thrust

Zobacze, jak dojdzie 6x4 i jakby co, pomyśle, nad 7'

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.