Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 13 gru 2017, 02:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 18 cze 2015, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 01 lut 2013, 00:37
Posty: 6
Lokalizacja: Gliwice
Witam Serdecznie
Od blisko trzech lat zaglądam tu regularnie :) Ponieważ buduję kolejnego Bixler'a postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem i tym samym dołożyć cegiełkę do budowy tego forum.

Jest to już trzeci sezon jak latam Bixlere'm 2, po wielu godzinach czytania postanowiłem posłuchać mądrych głów i zacząć od nauki latania RC a dopiero później przejść do FPV.
Od samego początku planowałem rozmieszczenie gratów tak aby dołożyć FPV stuff ... jak to życie pokazało nie udało mi się to zrobić w pierwszym modelu (obecnie składam trzecią skorupę). Tyle słowem wstępu przechodzimy do detali:

Model: Bixler 2
Silnik: NTM Prop Drive 28-36 2200KV
Śmigło: TGS Sport 6x4E
Regulator: TURNIGY Plush 40amp
Ubec: X5 Pro 5A
Bateria: ZIPPY Flightmax 4000mAh 3S1P 20C
Moduł odbiorczy: FrSky D8R-II Plus
Serwa: lotki - Turnigy TGY-50090M, ster kierunku,wysokości - Turnigy MG90S, klapy - HXT900 9g
APM: HKPilot Mega 2.7 Master Set minimOSD, LEA-6H GPS, Power module, Telemetry Radio
Nadajnik FPV: SkyZone TS353 5.8G 400mW
Kamera: PZ0420m

Na ziemi:
Aparatura: Turnigy 9x - OpentTx soft
Nadajnik: FrSky DJT-II (V2)
Odbiornik FPV: FR632 Diversity 5.8GHz 32Ch
Gogle: Quanum DIY FPV Goggle V2 (w drodze)
Tablet do APM'a: Dell Venue 7

W planach:
- Zmiana baterii na Li-Ion
- Zrobienie bazy walizkowej

Postęp prac:

Wycięcie klapek rewizyjnych do podłączenia kabli, APM'a oraz odbiornika
Obrazek

Przygotowanie mocowania do demontowanego statecznika, wklejone serwo
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wzmocnienie statecznika profilem z węglowym 8mm, wklejone serwo
Obrazek

ESC na górze w celu lepszego chłodzenia
Obrazek

Wzmocnienie belki ogonowej profilem węglowym 8mm
Obrazek

Montaż statecznika
Obrazek

Wzmocnienia z rurek węglowych
Obrazek
Obrazek

Efekt malowania
Obrazek
Obrazek

Jak dobrze pójdzie to pod koniec tygodnia skończę kabinkę z pan-tilt'em oraz złoże elektronikę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 cze 2015, 22:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lis 2013, 16:10
Posty: 177
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Nie mogę dopatrzyć się na zdjęciach. Gdzie, jakie i w jaki sposób masz rozmieszczone anteny odbiornika rc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 cze 2015, 23:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
Fajne malowanie :)
Ale daj taśmę pod spodem co by przy lądowaniu się materiał za bardzo nie niszczył.
Opss, Turnigy MG90S - będą problemy, to serwo wariuje przez fpv.

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 cze 2015, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 13 maja 2011, 06:20
Posty: 43
Lokalizacja: Warszawa
malowanie fajne ale daj może trochę jaskrawego koloru żeby po krecie łatwiej go znaleźć
Z taśmą od spodu w 100% zgadzam się z przedmówcą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 cze 2015, 23:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 01 lut 2013, 00:37
Posty: 6
Lokalizacja: Gliwice
Witam
Niespodziewany wyjazd spowolnił prace nad modelem, ale już wróciłem i kończę składanie.

kacznix pisze:
Nie mogę dopatrzyć się na zdjęciach. Gdzie, jakie i w jaki sposób masz rozmieszczone anteny odbiornika rc?

Nie możesz się dopatrzyć bo jeszcze nie było :) na zdjęciach poniżej widać :)

Lee pisze:
Fajne malowanie :)
Ale daj taśmę pod spodem co by przy lądowaniu się materiał za bardzo nie niszczył.
Opss, Turnigy MG90S - będą problemy, to serwo wariuje przez fpv.

Oczywiście taśma już dolepiona, co masz na myśli pisząc że wariuje ? chodzi o zakłócenia ?

garnett pisze:
malowanie fajne ale daj może trochę jaskrawego koloru żeby po krecie łatwiej go znaleźć
Z taśmą od spodu w 100% zgadzam się z przedmówcą.

liczę na to że kretów nie będzie :mrgreen:

doklejona taśma o której koledzy wspominali:
Obrazek

przerobione antenki + mocowanie, co do poziomej nie jest w 100% przekonany ale na razie tak zostanie bo nie mam innej koncepcji
Obrazek
Obrazek

gotowa kabinka:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 cze 2015, 04:57 
Offline

Rejestracja: sobota 22 lut 2014, 18:54
Posty: 97
Lokalizacja: Nidzica , Szczytno
Anteny będziesz zmieniał czy latał na tych standardowych ??

_________________
adams007


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 cze 2015, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 01 lut 2013, 00:37
Posty: 6
Lokalizacja: Gliwice
adams00700 pisze:
Anteny będziesz zmieniał czy latał na tych standardowych ??

Antenę do Video będę zmieniać, ale jeszcze nie zdecydowałem się czy robić GP czy koniczynkę ... Link RC zostanie jak jest, czyli dipol na samolocie i antenka 5dbi w nadajniku, telemetrie z autopilota raczej zostawię jak jest, chyba że się okaże że nie wydala to zmienię na dipola na ziemi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 cze 2015, 13:12 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 805
Lokalizacja: Wroc
na 5.8G koniczynka dobrze sie sprawdza. ja na swojej latam do 3.5km z dobrym obrazem a rekord (koniczynki na 2 stronach) to 6km.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 22:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lis 2013, 16:10
Posty: 177
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Jest gdzieś jakiś odnośnik - instrukcja - jak wykonać takiego dipolka na 2,4ghz? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10537
Lokalizacja: Mikoszewo
TU jest...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lip 2015, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 01 lut 2013, 00:37
Posty: 6
Lokalizacja: Gliwice
kacznix pisze:
Jest gdzieś jakiś odnośnik - instrukcja - jak wykonać takiego dipolka na 2,4ghz? :)


jak wpiszesz frsky dipole w google to jest tego pełno, ja korzystałem z tego:
post:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=20592034&postcount=128
cały wątek :
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1426685
oraz fajnie pokazane step by step:
http://blog.pannuhuone.pro/p/diy.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lip 2015, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1042
Lokalizacja: Gliwice
xDigYx pisze:
na 5.8G koniczynka dobrze sie sprawdza. ja na swojej latam do 3.5km z dobrym obrazem a rekord (koniczynki na 2 stronach) to 6km.


Na jakiej mocy nadajnika latasz na 5,8? Sporo poleciałeś. ..

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 paź 2015, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 lip 2015, 13:47
Posty: 17
Odświeżam, jakiś postęp?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 11:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7361
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pozwolę się dokleić.

Do swojego bixlera, również przerobiłem anteny frsky. Zasięg po szybkich testach, zauważalnie się zwiększył na ziemi.
Mam jednak wątpliwości co do zamocowania anten.
(Również mam na ogonie odbiornik. Całe fpv, mam na wymiennej kabince. Żeby móc szybko ściągnąć i latać klasycznie.)

Jak na zdjęciu:
Obrazek

Czyli jedna pionowo, gorąca u góry. Druga hmm gorąca do przodu, czy do tyłu?

2.
Chyba, że tak jak w kopterach 90° (chociaż myślę, że nie jest to najlepszy pomysł tutaj, ale to tylko moje przypuszczenia.)
Tylko zasada taka sama? Czyli gorącą do góry w obu antenach?
http://i1351.photobucket.com/albums/p78 ... fnpxbr.jpg

Do tej pory latałem stosunkowo blisko i nigdy nie brakowało zasięgu. Chciałbym się trochę oddalić, a tym samym mieć pewność linku, bez wymiany na chociażby eleresa, jeszcze za wcześnie dla mnie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 14:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 lis 2013, 16:10
Posty: 177
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Zależy ile to jest dla Ciebie blisko. Ja na standardowych antenkach frsky na odległości 2km nigdy nie miałem nawet "beep'nięcia" sygnalizującego spadek zasięgu. W radiu panelowa z abcrc. Takiego moda również wykonałem, ale jakoś nie mogę się zebrać żeby wsadzić je do odbiornika i potestować. Póki co stykają mi te co mam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.