Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 sty 2018, 10:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 19 sie 2014, 09:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 556
Lokalizacja: Opole
Po ucieczce mojej Bety 1400 zakupiłem sobie SkyWalkera 1900. Zanim paczka dotarła do Polski odnalazła się beta po miesiącu leżakowania w zbożu wiec pozbawiłem ją APMa 2.5 i OSD coby było od nowego modelu :)

W chwili obecnej model jest w budowie i postaram się na bieżąco aktualizować ten post o wykonane modyfikacje.
Bardzo chętnie wysłucham porad, które mam nadzieję ustrzegą mnie przed częstymi kretami :)

Wyposażenie:
Silnik: Turnigy 3536/5 1450KV
Śmigło: 9x6
ESC: 60A (na razie jest do testów 40A i odcięcie gazu w apce)
Serwa: Turnigy MG 90S
Bateria docelowo 5000mAh 3s 30C
Link RC:Na razie FrSky z D8R-XP w modelu
Link wideo: Partom 800
Anteny wideo: Póki co dostroiłem baciki z zestawu
Kamery: Płytkowa z pan-tiltem na dziobie
Kamera na stateczniku poziomym (na razie tylko doprowadziłem kabelki
+ mobius do nagrywania

Autopilot: Odzyskany z Bety 1400 APM2.5 (na razie podchodzę do niego z ograniczonym zaufaniem, bo nie wiem czemu chciał wywieźć Betę na serwis)
OSD: MinimOSD

W modelu pozytywnie zaskoczyła mnie kabina, bo jest pojemna jak torebka mojej żony (kto kiedykolwiek szukał czegoś w torebce swojej kobiety, wie że to jest komplement)

Silnik trochę duży, ale taki miałem w szufladzie, a śmigła zamówiłem od razu razem z modelem więc póki co po testuję, czy na takim zestawie da się polatać a później (czytaj po kolejnej wypłacie) będę modyfikował.


// Aktualizacja (26.09.2014)

Coby zachować trochę porządku postaram się aby w tym miejscu były aktualne informacje na temat wyposażenia mojego Sky Walkera:

Silnik: Turnigy 3536/5 1450KV
Śmigło: APC style 9x5
ESC: Hobbyking YEP 60A
Serwa: Turnigy MG90S Metal Gear Servo
Pakiet zasilania silnika: ZIPPY Flightmax 5000mAh 3S1P 30C
Pakiet zasilania elektroniki: Turnigy 2450mAh 3S 30C
Link RC: FrSky D8R-XP
Anteny toru RC: DIY dipolki
Tor wideo: Partom 800
Anteny wideo: DIY koniczyny
Kamera: Mobius ActionCam
Autopilot: APM 2.5 + DIY GPS/GLONASS
OSD: MinimOSD

Koszt wszystkich wymienionych tu części na dzień 26.09.2014 to około 480$ (mam nadzieję, że moja żona tego nie czyta :-P)

Schemat połączeń (26.09.2014)


Obrazek

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Ostatnio zmieniony piątek 26 wrz 2014, 11:26 przez Dexx, łącznie zmieniany 7 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 sie 2014, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 556
Lokalizacja: Opole
Rozmieściłem dzisiaj trochę elektroniki. Początkowo na półkę pod skrzydła chciałem dać ESC, ale nie ma tam cyrkulacji powietrza więc ESC trafił na spód a na półkę powędrował APM. Mam nadzieję, że w tym miejscu magnetometr nie będzie świrował.
Zmieniłem też koncepcję serw i dałem z plastykowymi przekładniami, bo TGY-90S strasznie hałasują.
wszystkie elementy mocowane są za pomocą ciepłego kleju co pozwala mi w razie zmian przy pomocy suszarki do włosów odklejać błędnie przyklejone elementy.

Czekam na porady i sugestie.

Fotki ;) :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 sie 2014, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2190
Lokalizacja: Opole
Diody zrób! Żebyś wieczorem widział jak lecisz :)

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 sie 2014, 23:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
Zmieniłem też koncepcję serw i dałem z plastykowymi przekładniami, bo TGY-90S strasznie hałasują.



Bez sensu. Kup serwa z metalowymi trybami, a nie plastiki do tak fajnego modelu...


Np. takie: (chociaż do SW i lotek) http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... 3_Sec.html

Co do koncepcji ułożenia APM i regulatora...

99% ludzi z jakiegoś względu elementy te umieszcza odwrotnie ;-)
Jak regiel się grzeje to może pomyśl o wydajniejszym?

Co do montażu na gorącym kleju to szkoda się babrać. Trochę rzepu i święty spokój :) Nie wyobrażam sobie odrywania np regla/odbiornika za każdym razem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 19 sie 2014, 23:25 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Robię dokładnie ten sam model i już widzę że wpadłeś w pułapkę w którą ja wpadłem z tym pomarańczowym plastikowym mocowaniem steru wysokości. Wydaje mi się że założyłeś go na odwrót tzn. wystające słupki powinny wchodzić w ster wysokości.

Po za tym jestem mile zaskoczony drobnymi, dobrze przemyślanymi detalami jak np. kable od serw w skrzydłach na zewnątrz, nie trzeba pruć najbardziej newralgicznego miejsca w samolocie.

Załóż normalnie śmigło bo teraz jest odwrotnie :-)

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 07:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 556
Lokalizacja: Opole
Capo pisze:
Robię dokładnie ten sam model i już widzę że wpadłeś w pułapkę w którą ja wpadłem z tym pomarańczowym plastikowym mocowaniem steru wysokości. Wydaje mi się że założyłeś go na odwrót tzn. wystające słupki powinny wchodzić w ster wysokości.


Qrcze faktycznie trochę już przyciąłem wiec będzie klejenie :oops:

kamilborkowski pisze:
Diody zrób! Żebyś wieczorem widział jak lecisz :)


Są zaplanowane ;-)

kiepuri pisze:
Bez sensu. Kup serwa z metalowymi trybami, a nie plastiki do tak fajnego modelu...


Np. takie: (chociaż do SW i lotek) http://hobbyking.com/hobb...g_0_13_Sec.html


Prędzej na ster wysokości i kierunku chyba bym założył metalowe bo z tego co wiem to one najwięcej pracują w tym modelu, ale te Twoje trochę za duże są. Już pod TGY-90S trzeba by było sporo wycinać, ale chyba mnie przekonałeś i wymienię na nie:)

kiepuri pisze:
Co do koncepcji ułożenia APM i regulatora...

99% ludzi z jakiegoś względu elementy te umieszcza odwrotnie ;-)
Jak regiel się grzeje to może pomyśl o wydajniejszym?


Kwestia gustu chyba bardziej, ale ja chciałem mieć też APM jak najdalej od całego makaronu.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
Dexx pisze:
kiepuri napisał/a:
Co do koncepcji ułożenia APM i regulatora...

99% ludzi z jakiegoś względu elementy te umieszcza odwrotnie
Jak regiel się grzeje to może pomyśl o wydajniejszym?


Kwestia gustu chyba bardziej, ale ja chciałem mieć też APM jak najdalej od całego makaronu.


I bardzo dobrze, ja pod skrzydłami mam Zbigowego AP&OSD, a ojciec APM i jest wszystko ok, a w kadłubie jest sporo więcej miejsca dzięki temu.

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 13:58 
Offline

Rejestracja: piątek 19 lis 2010, 15:11
Posty: 318
Lokalizacja: Strzelin
Dexx pisze:
.....wszystkie elementy mocowane są za pomocą ciepłego kleju co pozwala mi w razie zmian przy pomocy suszarki do włosów odklejać błędnie przyklejone elementy.....



kiepuri pisze:
........Co do montażu na gorącym kleju to szkoda się babrać. Trochę rzepu i święty spokój :) Nie wyobrażam sobie odrywania np regla/odbiornika za każdym razem.......


Glusia (klej na gorąco) wystarczy pomoczyć trochę izopropanloem (Kontakt IPA, Cleanser IPA itp) i odchodzi bez niczego od każdej powierzchni.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 14:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Yazutsu pisze:

I bardzo dobrze, ja pod skrzydłami mam Zbigowego AP&OSD, a ojciec APM i jest wszystko ok, a w kadłubie jest sporo więcej miejsca dzięki temu.


A jak z dostępem do USB w autopilocie? W APMie jest z boku i dostęp jest bardzo utrudniony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 14:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 20:13
Posty: 1225
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Proponuję zastanowić się nad zakupem LRS'a, frsky na początek jest ok, lecz z czasem brakuje kanałów i zasięgu.
W tamtym sezonie latałem na frsky + dopał 2W, latało się ok, jednak nie miałem przekonania co do tego sprzętu.
Wszystko było zależne od miejscówki i aparatów siejących na 2.4ghz, a tego jest około mnóstwa wszędzie.
Np. lecąc na północ miałem 1500m i pierwsze fs'y, na południe spokojnie 4km z 100% mieciowym a'la rssi.
Ten rok wystartował z eleresem, link pewny, bezpieczny, mnóstwo rożnych ficzerów, niebo a ziemia w porównaniu z frsky.
Pierwsza, chybiona konfiguracja sprzętowa i lot na 8km na 100mW nie był problemem ;-)
Ostatnio wyciągnąłem dipola na skrzydło, docelowo 15km, jednak potrzebne są nowe pakiety.
Co do APM'a to na pewno wywal magnetometr, software'owo lub hardware'owo.
W skrzydlatych nie jest on potrzebny, wystarczy kurs z gps'u.
Z ap zawsze można się komunikować przez dynks rs232/ttl

_________________
Użytkowane: Bixler 2 1500m, SkySurfer 2000mm, Transporter Q7.6, Mini-Hrejser slim 280mm, Delta120min.
Składają się: SU31 ElectriFly, FarFlyer długolot fpv.
Zakurzone: T-rex 500ESP, Ofna ultra lx comp, Hpi Sprint 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 15:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3622
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
mknet pisze:
Proponuję zastanowić się nad zakupem LRS'a, frsky na początek jest ok, lecz z czasem brakuje kanałów i zasięgu.


Który LRS ma 16 kanałów?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 16:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 20:13
Posty: 1225
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Żaden nie ma 16 kanałów, większości sprawdzonych to 12 kanałowce.
Nie mówimy tu o er9x i obsłudze 2 nadajników frsky, przy 2 lrs'ach możemy mieć 24, tak można wyliczać w nieskończoność.

_________________
Użytkowane: Bixler 2 1500m, SkySurfer 2000mm, Transporter Q7.6, Mini-Hrejser slim 280mm, Delta120min.
Składają się: SU31 ElectriFly, FarFlyer długolot fpv.
Zakurzone: T-rex 500ESP, Ofna ultra lx comp, Hpi Sprint 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3622
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
mknet pisze:
Żaden nie ma 16 kanałów, większości sprawdzonych to 12 kanałowce.
Nie mówimy tu o er9x i obsłudze 2 nadajników frsky, przy 2 lrs'ach możemy mieć 24, tak można wyliczać w nieskończoność.


Mówimy o taranisie zbindowanym z dwoma odbiornikami X8, masz 16 kanałów i jedno radio.
Co do zasięgu to oczywiście nie ma co porównywać.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 gru 2011, 01:18
Posty: 668
Lokalizacja: Wawa
Capo pisze:
Yazutsu pisze:

I bardzo dobrze, ja pod skrzydłami mam Zbigowego AP&OSD, a ojciec APM i jest wszystko ok, a w kadłubie jest sporo więcej miejsca dzięki temu.


A jak z dostępem do USB w autopilocie? W APMie jest z boku i dostęp jest bardzo utrudniony.


Wycięta mała dziurka z boku w piance, zaklejona taśmą na codzień, odklejana tylko przy wymianie softu.

_________________
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 18:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1386
Lokalizacja: Mielec
A co do samolotu.
Skoro planujesz jakąkolwiek stabilizację to warto jednak zamontować lepsze serwa na metalowych trybach. Taka opinia panuje na forum. I nie ma się co przejmować, że głośne.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.