Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 13 gru 2017, 02:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 04 maja 2016, 16:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Soft najnowszy, GPS od remzibiego. Nic w sumie nie zmieniałem w ustawieniach. Strzałka na dom pokazuje dobrze, a model leci w piz...... ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
A czy latasz z włączonym kompasem?
Z czasów koptera miałem dokładnie to samo kiedy miałem obrócony o 90 stopni kompas. Wszystko cacy do czasu odpalenia RTL. I szedł w przysłowiowy Las.

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Kompas przy eLeReSie nie istnieje, tylko GPS, to nie copter.
Pokaż połączenie między GPS a eleresa. I zmień zapis bazy na 5 satelit. Może w czasie lotu AP gubi satelity i sam nie wie co ma zrobić.
A jeżeli model Ci łapie FailSafe ( po pewnym czasie ) to z miejsca bym go podpinał pod komputer i sprawdzał co i jak i ewentualnie jeszcze raz wgrał softa.

Edit: Najlepiej to podłącz eLeReSa i podrzuć zrzut ekranu ;)

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Kompasu nie mam, ale możliwe, że znalazłem winowajcę chociaż sam nie wiem. Prędkość uart miałem ustawioną na tą najwyższą tzn. jakoś 57600 i teraz zmieniłem na 34800 jak się nie mylę ;-). Na takiej jak dobrze pamiętam chodzi GPS remzibi i OSD czy w tym wypadku to nie ma znaczenia? Jutro testy jak pogoda pozwoli. I zdarzało mi się właśnie, że osd pokazało 1 satelitę w czasie lotu na moment dosłownie i za chwilkę wskakiwało więcej, aż do 10. I tak jak piszesz łapał FS po krótkim locie na RTH.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
eLeReS jak i RemzibiOSD domyślnie chodzi na 57600, ma to znaczenie jeśli wszystko jest razem spięte - chyba że w AP masz ustawiony GPS auto config, wtedy co byś nie ustawił to i tak sam AP sobie ustawi dobrze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Ja staram sie osobiście ustawić we wszystkich urządzeniach najwyższy wspólny baudrate. Dla eleresa jest to 57600, dla GPS zrobiłem to samo ale jeszcze nie testowałem.
Co do przytykania o którym mówisz, z tego co wyczytałem to może tak być, chociaż niech wypowie się ktoś jeszcze bardziej obeznany.

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 maja 2016, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Ustawiłem aktualnie prędkość Uart na 38400, ale dalej mam to samo. Tzn. po załączeniu trybu CH leci jak mu się podoba, raz przyleciał w miarę na dom, a drugi raz całkiem inny kierunek wybrał. Miałem jeszcze jedno zjawisko. Po załączeniu CH jak był blisko domu to dałem gaz na max w celu sprawdzenia RTH speed i załączyło mi się FS, więc przełączyłem na LV i wylądowałem. Tak aktualnie wyglądają ustawienia. Co mam źle zrobione ?
Obrazek

Edit:
Po kolejnych próbach powoli sytuacja zaczyna się klarować. Tzn. zwiększyłem parametry:
P od NAV z 30 na 40 i Max angle Nav z 20 na 40 i zaczął wracać, ale dość dużym wężykiem. Jutro dalsze testy. Będę powoli zmniejszał te wartości do uzyskania dobrego efektu co nie tłumaczy samoistnego włączania się FS.

EDIT - scalenie

Dzisiejszy lot i testy pokazały, że mam coś nie tak z zasięgiem RSSI. Dziwne, antena z AV jest na skrzydle, a z eleresa dipol wychodzi z boku pokładu. Testy były robione na antenie kierunkowej 433MHz. Wizja i RSSI po tych 4km spadało w zależności ustawienia modelu w kierunku bazy i dlatego nie chciałem lecieć dalej, bo szczerze na takiej odległości jak dziś to jeszcze nie byłem ;-). Napiszcie mi jak wy macie ułożone anteny u siebie, i jeśli chodzi o AP eleres to czy antenkę w modelu macie na kablu czy bezpośrednio do eleresa? Choć ciężko to zrobić, bo wiadomo serwa też trza podłączyć ;-).
Czas chyba zmienić eleresa V1 na jakiegoś MAX'a lub moda.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Dziś udało się skończyć antenę double biquad do foxa 1.2. Testy może jutro jak wiać nie będzie.
Obrazek
A co do słabego zasięgu eleresa to dziś nadajnik AV został zapakowany w sreberko i narazie tyle. Kabel ekranowany dopiero będę kupował i robił instalacje od zera.
Instalacja teraz wygląda tak. Może mam coś nie tak jak trzeba?
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Pytanko do obeznanych ;-). Czy ten nadajnik AV, może siać mi i zatykać eleresa? AV na skrzydle, a eleres w kadłubie. Nadajnik wyjęty z obudowy i jest to goła płytka. Dopiero dziś wsadziłem go do termokurcza i owinąłem sreberkiem. Do tej pory 3km z hakiem i RSSI spadało do zera i skakało, FS i inne cuda wianki :-P . Pozdro.
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 17:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 273
Lokalizacja: Białystok
Nie powinien. Eleres v2 (o ile masz v2) ma wbudowany filtr lpf :-)

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
No eleres w modelu to V2, a w nadajniku V1 100mW. Brak pomysłów. Zabieram się powoli za wymianę przewodów na ekranowane, bo chyba tyle mi zostało. A na mój schemat połączenia jeszcze nikt nie odpisał więc chyba nie mam jakieś pętli masy, lub innego złego połączenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Beca masz liniowego czy impulsowego?

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Beca mam tego http://abc-rc.pl/esc-bez-5a-5v-uklad-zasilania-5-30v
Sprawdzę jeszcze inną częstotliwość eleresa obecnie 433 zmienię na 435 i zobaczę czy będzie coś lepiej. Może coś w mojej okolicy sieje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Impulsowy.
Instalacja schematycznie wydaje się ok, u siebie mam to samo, tyle że wszystko leci z 3S.
Ja bym jeszcze sprawdził same anteny oraz gniazda.

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 14:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Witam, dzisiejsze loty pokazały, że trzeba zamówić anteny do wizji ponieważ po 4km obraz masakra. To nie problem oczywiście, głównie testowałem zasięg RSSI po ostatnich próbach był daremny więc zmieniłem nadajnik eleresa na inny i do tego zmiana częstotliwości z 433MHz na 435MHz. Było o niebo lepiej. Trzecia sprawa to zużycie mAh po dzisiejszym locie było po prostu piękne, termika dopisała ;-). Po 65min musiałem lądować ponieważ tracker wraz z odbiornikiem był zasilany z akku i powoli się sztrom kończył. Szkoda bo mogłem zasilić z sieci, ale i tak jestem zadowolony. Pakiet 4s 5200mAh poszło z niego 2000mAh z hakiem :mrgreen: . Nadajnik eleresa wywaliłem w szczycie garażu i nie było większych problemów. Pozdro.
Baza:
Obrazek
Nadajnik na dachu :-P
Obrazek
Podgląd w samochodzie:
Obrazek
Statystyki:
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.