Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 04 gru 2020, 09:11

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
Post: środa 18 gru 2019, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3576
Lokalizacja: Strefa G
Zaznacz jakimś kółkiem które plamy bo ja tu same gwiazdy i galaktyki widzę :mrgreen: :lol:

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 gru 2019, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12746
Lokalizacja: Mikoszewo
Jakby była pojedyncza fota to bym przyjął że to po prostu szum urządzenia które nie jest przewidziane do pracy w takich warunkach ALE szum ma to do siebie że jest losowy. Jak zrobisz 3 foty to powinieneś mieć 3 różne rozkłady smug i przebarwień. Tutaj ewidentnie widać powtarzający się schemat, tak jakby była wstawiona trzy razy ta sama fota. Na przykład:
-w prawym górnym rogu masz dwie jaśniejsze gwiazdy. Niższa na wszystkich trzech fotach jest otoczona ciemniejszym "halo"
-z kolei po lewej masz bardzo jasną gwiazdę na prawo od której masz ciemną plamę w przybliżeniu trójkątnego kształtu. Też się powtarza.
To samo jest z żółtawymi pasami, jakby gradientem idącym od dołu. Podejrzanie powtarzalny.
BTW - jakby mi ktoś tego nie pokazał to prawdopodobnie nigdy bym się tego nie dopatrzył bo po pierwsze do fot nocnego nieba mam inny sprzęt a dwa, po wykonaniu ewentualnej nocnej foty zwalił bym efekt na szum matrycy i nie roztkliwiał się nad tym.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 gru 2019, 05:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 486
Verd bardzo profesjonalnie, ciekawe czy zrobią prezent na święta i wyślą nówke jeszcze przed świętami.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 gru 2019, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8794
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Tutaj ewidentnie widać powtarzający się schemat, tak jakby była wstawiona trzy razy ta sama fota.

Chwila, chwila, a to aby przypadkiem nie jest ta sama fota tylko wyciety jest inny fragment? Nalozylem pierwsza na druga w programie graficznym i sa identyczne. Trzeciej nie chcialo mi sie sprawdzac. @rika2017 podesli prosze niewykardowane oryginaly wszystkich 3 fotek (najlepiej RAW), to wtedy bedzie mozna porownywac...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 gru 2019, 17:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12746
Lokalizacja: Mikoszewo
pawelsky pisze:
Chwila, chwila, a to aby przypadkiem nie jest ta sama fota tylko wyciety jest inny fragment?

Nie zakładam złej woli kolegi więc przyjąłem że są to kolejne klatki timelapsa ale...identyczne poza plamami być nie powinny. Z tego co pamiętam, GoPro potrzebuje około 30 sekund naświetlania żeby zrobić fotkę z widocznymi gwiazdami. Dwie fotki to minuta (plus ewentualna przerwa między nimi) a to już dość żeby gwiazdy minimalnie się przesunęły.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 gru 2019, 17:07 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 486
To były te trzy zdjęcia, w raw podeślę gdy będę miał firmowy sprzęt przy sobie ObrazekObrazekObrazek


Edit pomyłka nie wiem z których to było wycięte.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 gru 2019, 23:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8794
Lokalizacja: Polska
No dobra, to czekajac na RAWy jeszcze raz - jaki problem z matryca przedstawiaja te zdjecia? Bo bad pikseli to sie na nich dopatrzyc raczej nie sposob. Jedyne co widze to (wynikajacy pewnie z bardzo wysokiego ISO) banding noise.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 gru 2019, 09:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 486
https://drive.google.com/folderview?id= ... GsFVDW66WU tu JPG prosto z kamery. W raw mam tylko chyba dzień w nocy robione były JPG.
Widać ogrom uszkodzonych pikseli na tych zdjęciach
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sty 2020, 10:45 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 919
Lokalizacja: Danzig
Możecie podać jakim programem konwertować pliki by móc oglądać je na TV starszego typu czyli oled Samsung 9 letni ? W tej chwili po włożeniu czytnika z kartą jest informacja o nieobsługiwanym kodeku - h.265. Laptop czyta tylko pliki zapisane w mniej niż 100 kl/sek, slow motion w ogóle nie czyta. Kamera z polskiego sklepu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sty 2020, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8794
Lokalizacja: Polska
Keri pisze:
Możecie podać jakim programem konwertować pliki by móc oglądać je na TV starszego typu czyli oled Samsung 9 letni ? W tej chwili po włożeniu czytnika z kartą jest informacja o nieobsługiwanym kodeku - h.265.

Nie ma potrzeby konwertowac. Wystarczy ustawic w GoPro zapisywanie rowniez w H.264.
https://gopro.com/help/articles/block/hevc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sty 2020, 12:35 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 919
Lokalizacja: Danzig
W ustawieniach kamery mam opcję h.264 + HEVC albo h.265. Więc nie widzę możliwości by było tylko h.264 ale może coś przeoczyłem.
Dlaczego w takim razie nie czyta slow motion? Wrzucony na youtube klip widzę jako normalny.
I druga sprawa może trochę powiązana. Np. w sjcam 5000 na TV obraz przenosiłem przez kabel HDMI, z czytnika kart nie czytał zapisu video. Przez SP3 tak czytał. Do hero 8 mogę dokupić Media mod, który ma wyjście HDMI. Czy w ten sposób mógłbym już oglądać filmy przesłane na TV?
Dziękuję za odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 sty 2020, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8794
Lokalizacja: Polska
Keri pisze:
nie widzę możliwości by było tylko h.264 ale może coś przeoczyłem.

Przeczytaj uwaznie linka ktorego zalaczylem.

Keri pisze:
Dlaczego w takim razie nie czyta slow motion?

Bo nie obsluguje takich framerate? Bo jest za slaby? Zmien program do odtwarzania, badz laptopa.

Keri pisze:
Do hero 8 mogę dokupić Media mod

Jeszcze nie mozesz, chwilowo sa tylko pre-ordery

Keri pisze:
ma wyjście HDMI. Czy w ten sposób mógłbym już oglądać filmy przesłane na TV?

Moglbys, ale w ograniczonej rozdzielczosci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.