Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 sty 2020, 05:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 23 lut 2016, 03:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Żeby wszyscy wiedzieli o czym mowa: http://www.banggood.com/UBLOX-NEO-M8N-B ... 71082.html
Jeszcze do nie dawna sam nieświadomie polecałem ten GPS. Historia ta ma swój początek około rok temu, na przełomie zimy i wiosny kupiłem na BG pierwszą sztuką, w międzyczasie dotarł do mnie słynny już na tym forum Drotek, a że kopter, do którego GPS miał iść był w powijakach miałem sporo czasu na wykonanie sporej ilości testów i okazało się że ów Beitian przy podobnych ustawieniach łapie więcej satelit i ma lepszy HDOP od 3x droższego Droteka. Nie długo potem zamówiłem kolejny, który był równie świetny jak ten pierwszy. Drotek wypadał lepiej od BN 880 jedynie w teście zakłócania 3W nadajnikiem, ale chińczyk w tym teście też nie wypadał źle bo różnica odległości przy której zaczynały świrować wynosiła zaledwie 5cm, a więc na modelu bez znaczenia, po drugie moc do testów o wiele wyższa niż nadajniki AV jakie na co dzień stosujemy.

W lipcu zamówiłem kolejne 2 sztuki, jeden z nich od razu wylądował w modelu, w którym nie podłączałem kompasu bo ten już był, a to był akurat stary APM, który jak wiadomo nie ogarnia więcej jak jednego kompasu - no chyba że ja o czymś nie wiem, mniejsza z tym. Drugi sprawdziłem pod U-center, wgrałem ustawienia pod pixa żeby mieć później gotowca i poszedł do szuflady.

Niedawno wyjąłem go z szuflady, podłączam do pixa i okazuje się że działa jak fochliwa panna (problem ze złapaniem fixa, mało satelit, niestabilna praca), przepieprzyłem ze dwa wieczory nim wpadłem na to by odłączyć I2C i nagle dostał przebłysku - zaczął działać jak trzeba. Podłączyłem z powrotem I2C żeby sprawdzić kompas i okazuje się że wykonanie prawidłowiej kalibracji jest niemożliwe, ofsety z kosmosu i co chwila PreArm. Podsumowując sam GPS z lipca działa w miarę ok, ale kompasu lepiej nie podłączać. W tym pierwszym lipcowym zapewne nic nie zauważyłem bo nie było potrzeby podłączać I2C.

Kilka dni temu kolega Kosmodron, który opisuje swoje perypetie w tym wątku: viewtopic.php?f=5&t=33074&p=445953#p445953 zapytał czy może mi przesłać swój GPS to sprawdzenia bo mu ręce opadły. Podłączam do u-center, już na pierwszy rzut oka zauważam różnicę względem wcześniejszych wersji - diody led świecą ledwo co, tak jak latarka w której zaraz baterie wyzioną ducha, ale to nic myślę: to jeszcze nic nie przesądza. W skrócie:
- GPS nie przyjmuje żadnych ustawień przez U-center, ani ręcznie, ani przez GNSS
- satelity łapie, ale przychodzi mu to z wielkim trudem, łapie ich o wiele mniej niż poprzednie egzemplarze i co najważniejsze sygnał w kółko przerywa do tego stopnia że nie jest nawet w stanie określić daty i godziny - wskazówka minut lata jak by padaczki dostała.
- kompas o dziwo działa w miarę dobrze z pixhawkiem, kalibruje się bez problemu, nie drą się PreArmy, ale ofsety wysokie.

Podsumowując: Beitian BN-880 które wysyła BangGood od jakiegoś czasu to nie są te same Beitian BN-880, które wysyłali kiedyś! kolejnym modelarzem, który to potwierdzi jest Szper, z którym dziś miałem przyjemność rozmawiać. Wychodzi na to że egzemplarze z lipca były już takie sobie, a to co wysyłają teraz to już jest totalna kpina. GPS Kosmodrona to totalny trup, który nawet nie chce się przywracać do ustawień fabrycznych - chociaż to akurat może być spowodowane tym że nie przyjmuje żadnych ustawień i tego nie widać.

Jak poznać od razu czy GPS pochodzi ze starej dobrej serii? Nie jestem w 100% pewny, ale te pierwsze, najlepsze, które zamawiałem ok rok temu przyszły ustawione na prędkość 9600 i do tej prędkości wracają po przywróceniu do ustawień fabrycznych, późniejsze (lipiec) przyszły już ustawione na 38400, ale nadal po przywróceniu do fabrycznych wracają do 9600, te najnowsze padalce mają prawdopodobnie jako fabryczne 38400. Być może jakoś da się je naprawić, ale jak ktoś oczekuje że kupi działający GPS, który wystarczy ustawić to ten model na BG polecam omijać szerokim łukiem!

Na koniec mały test wykonany przed chwilą, w biurze na 1 piętrze, wszystkie 3 sztuki położone w tym samym miejscu na podłodze, na środku pomieszczenia, zanim zrobiłem screena miały swoje 5 minut ;)

1. GPS zamówione jako pierwszy rok temu - czyli stary dobry BN-880:

Obrazek

2. GPS z lipca

Obrazek

3. GPS kolegi Kosmodron

Obrazek

1 i 2 mają wgrane ustawienia już pod pixa, na których latam, 3 nie ma nic w grane bo sie nie da j/w.

Jak kogoś uratowałem przed wywaleniem kasy w błoto to niech zbiera na czteropak :mrgreen: :lol:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 06:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9181
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jedna sztuka jeszcze o niczym nie przesądza. Myślę, że na takie wnioski przyjdzie czas, jak się sprawdzi znacznie więcej sztuk. Gps, który jest najsłabszy mógł mieć jakąś wadę fabryczną i nie koniecznie wszystkie takie są/będą.

Zwykła wersja, zamówiona pod koniec października, też nie wykazuje żadnych problemów.
Ostatnio zamówiłem wersję w obudowie, również żadnych problemów. Kompasu z pixem jeszcze nie sprawdzałem w tym egzemplarzu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 07:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 21:37
Posty: 125
Lokalizacja: Piaseczno
Ja w swoim BN-880 miałem te same problemy co kolega kosmodrom (gps kupiony w połowie sierpnia )

_________________
Pozdrawiam Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 07:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9181
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To może jakaś wadliwa, wakacyjna partia? ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 08:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Adrián, nie jedna zapytaj kolegę Szper, przypadków jest wystarczająco dużo by stwierdzić że coś jest nie tak. Szkoda że mieszkasz 400km ode mnie bo bym Ci pokazał jak szybko i bezproblemowo łapie fixa ten pierwszy z przed roku, a jak ten z lipca - choć on nie jest jeszcze wcale taki najgorszy, po prostu potrzebuje więcej czasu żeby się namyślić. Szczególnie długo mu schodzi przekroczenie magicznej granicy 12 satelit. Oba na identycznych ustawieniach - coby nie było.

Sprawdź kompas jak możesz i podaj jakie ofsety masz po kalibracji i czy dobrze się dogadują z pixem ;) U mnie w tym lipcowym kompas jest największą bolączką.

Amat3ur, pisze że kupił w sierpniu, Kosmodron kupił chyba gdzieś teraz - miesiąc dwa temu. Strasznie duży rozrzut wadliwych żeby nazwać to wakacyjną partią ;-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7807
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
- GPS nie przyjmuje żadnych ustawień przez U-center, ani ręcznie, ani przez GNSS

Co to znaczy ze nie przyjmuje ustawien? Wywala sie UBX-CFG-CFG? Dla jakiej pamieci (BBR, Flash)?

Co mowi UBX-MON-VER dla kazdego z modulow?

Jakie sa ustawienia UBX-CFG-NAVX5, -PRT, -RATE oraz -TP5

Tak przy okazji, to czy i jak miga czerwona dioda zalezy od konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Nic nie wywala, dla przykładu próbuję mu zmienić prędkość na 9600 w CFG zapisuje tak jak zawsze, a on dalej chodzi na 38400, po ponownym podłączeniu widać w Configuration view 9600, czyli poprawnie zapisał, ale ma to w du**e i dalej chodzi na 38400.

Wszystkie 3 mają wersję: 2.01 (75331), a hardware 00080000 - przed chwilą sprawdziłem.

Częstotliwość migania diody ma nie wiele wspólnego z jej jasnością - czytaj Waść dokładnie :-) Mi ten GPS wygląda na jakiś przyfajczony, ale Kosmodron mówił że nic mu nie robił.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 10:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7807
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
Nic nie wywala, dla przykładu próbuję mu zmienić prędkość na 9600 w CFG zapisuje tak jak zawsze, a on dalej chodzi na 38400, po ponownym podłączeniu widać w Configuration view 9600, czyli poprawnie zapisał, ale ma to w du**e i dalej chodzi na 38400.

Znaczy sie po ustawieniu UBX-CFG-PRT dostajesz UBX-ACK-ACK, tak?

A ustawiasz/sprawdzasz predkosc dla tego portu ktorym jest podlaczony, czy innego? I do ktorej pamieci zapisujesz? BBR czy flash?

Pokaz moze zrzut konfiguracji z tych wadliwych.

Głuś pisze:
Częstotliwość migania diody ma nie wiele wspólnego z jej jasnością - czytaj Waść dokładnie :-) Mi ten GPS wygląda na jakiś przyfajczony, ale Kosmodron mówił że nic mu nie robił.

Jak bedzie migac z duza czestotliwoscia to bedzie wygladac na przygaszona. Probuje pomoc znalezc jakas prawidlowosc, wiec badz laskaw na mnie nie warczec...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9181
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Głuś pisze:
Sprawdź kompas jak możesz i podaj jakie ofsety masz po kalibracji i czy dobrze się dogadują z pixem ;) U mnie w tym lipcowym kompas jest największą bolączką.

Ok, jak tylko poskładam koptera, to podrzucę dane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 18:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 mar 2015, 22:16
Posty: 133
Lokalizacja: KRK
Ja mam BN-800 (czyli wersja bez kompasu), kupiony w sierpniu na bg. Też działa bardzo słabo. Nawet bez włączonych nadajników (FrSky, video) gubi fixa pod gołym niebem. Nie wiem czy tam siedzi taki sam moduł GPS jak w 880, ale w komentarzach ludzie nie narzekali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7807
Lokalizacja: Polska
DawidM pisze:
Ja mam BN-800 (czyli wersja bez kompasu)

A sprawdzales czy aby na pewno bez? :-)

P.S. Piszcie moze jakie konfiguracje macie na tych swoich modulach bo zachowanie GPSa sporo od nich zalezy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 lut 2016, 14:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1019
Lokalizacja: Łódź
zamawiał ktoś ostatnio ten tego Beitian'a jeszcze? chciałem go właśnie zamówić, ale jak takie jaja się dzieją to się zastanawiam :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.