Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 11:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 13 gru 2011, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Ucieszyłem się jak "dziki" gdy zaczęły pojawiać się nowe konstrukcje OSD.
Może niedługo się doczekamy i to z muzyczką w tle :-)

A znalazłem ten filmik tu opis .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 gru 2011, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
no super, praktycznie nie trzeba latac bo widoczki same sie generuja :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 gru 2011, 00:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
cholo pisze:
no super, praktycznie nie trzeba latac bo widoczki same sie generuja :lol:


to jest ratunek, jak kamera padnie, albo zaskoczy Cię mgła - wtedy obraz mógłby być generowany na podstawie wskazań czujników horyzontu i baro :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 gru 2011, 06:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 mar 2011, 21:07
Posty: 457
Lokalizacja: Warszawa
Lub w oczekiwaniu na lepszą widoczność pograć w Pac Mana :mrgreen:

_________________
fx 79, S-800, Vega, Ursus, pix , słoń na gumowym łańcuchu
i kilka wynalazków ...
myślę że już starczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 gru 2011, 07:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2863
Lokalizacja: Kartuzy
mounter pisze:
cholo pisze:
no super, praktycznie nie trzeba latac bo widoczki same sie generuja :lol:


to jest ratunek, jak kamera padnie, albo zaskoczy Cię mgła - wtedy obraz mógłby być generowany na podstawie wskazań czujników horyzontu i baro :roll:


To trzeba iść krok dalej - czyli nie "robić" OSD w modelu tylko puszczać na dół pakiet danych (gps, imu, kompas) a na dole hulaj dusza... synthetic vision bez kompromisów :-)


_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 gru 2011, 10:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
optymalnie by było mieć :
-na modelu proste OSD które wyraźnie i czytelnie pokazuje strzałkę na dom i ewentualnie dystans do domu
- reszta przesyłana telemetrią i generowana we wszystkich kolorach świata ;-) w bazie.
Mój pomysł wynika z intuicyjnego wyczucia że telemetria może się "wyłożyć" a dopóki mamy obraz z modelu dopóty mamy namiar na dom :-) i w jakiś sposób jest zachowana redundancja :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 gru 2011, 10:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2863
Lokalizacja: Kartuzy
Rurek pisze:
Mój pomysł wynika z intuicyjnego wyczucia że telemetria może się "wyłożyć" a dopóki mamy obraz z modelu dopóty mamy namiar na dom :-) i w jakiś sposób jest zachowana redundancja :-)


Wszystko może się wyłożyć :-)
Tak hipotetycznie - jeśli by postawić na taką superhiper osd na ziemi to albo to albo to. Nie ma sie co rozdrabniać. U ZBiga dane telemetri przesyłane są coś na zasadzie teletekstu, wiem, że jak testowali to dane przechodziły nawet przy prawie nieczytelnym-zaszumionym obrazie.

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 gru 2011, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1157
Lokalizacja: Wa-wa
Właściwie idea OSD w modelu sprowadza się chyba do tego aby nie targać dodatkowego osprzętu - czyli model kompaktowy.

Tak czy owak dzieś, czy to w module na latadałku czy na ziemi, i tak trzeba policzyć parametry i coś "namalować" pilotowi.

Swoją drogą takie rozwiązania (OSD w bazie) są przynajmniej od 2006 roku. Wychodzi na to, że w model wystarczy wpakować IMU z autopilotem i transmisją wszelkich parametrów i zapewnić jej "niezawodność" (czyli nawet jeśli będzie szum z video to dane i tak przejdą).
No a na ziemi to już hulaj dusza z grafiką.

Z filmiku z 1szego posta, chciałem nieco uświadomić i sobie, że generowanie Composit PAL z zastosowaniem procka i oporników jest jak najbardziej wykonalne (i to z dźwiękiem).
Do niedawna żyłem w przekonaniu, że to wymaga przynajmniej wykorzystania zewnętrznego dla procka generatora, wysoko taktowanego procka albo 2ch procków czy czego tam jeszcze), i że "tanio" się zrobić po prostu nie da.

ps. no i takie demo w starym dobrym stylu jak na ZX Spectrum, chyba warto obejrzeć :-).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 gru 2011, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Rufio pisze:
...że generowanie Composit PAL z zastosowaniem procka i oporników jest jak najbardziej wykonalne....


Dobrze napisałeś - GENEROWANIE.
Zupełnie co innego jest z KLUCZOWANIEM sygnału z kamerki napisami generowanymi w innym źródle, to już nie jest takie hop-siup..i dlatego nie ma pokładowych-kolorowych OSD :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 360
Lokalizacja: Kraków
Trochę minęło i ... są?
https://www.youtube.com/watch?v=uB8LDlTGtjQ&t=130s

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Aktualnie: FrSky x9d, X-Lite, rejsery i DJI Mavic Pro
Stuff dawno temu: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 10:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6669
Lokalizacja: Polska
Roger pisze:

Na samej ATmedze nadal nie ma, ale inne oczywisicie sa. Starenki juz Vector ktory pokazales, czy tez chociazby XtremeOSD
https://store.xtremecopters.com/collect ... /xtremeosd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Sam procesor nie zsynchronizuje się z podnośną koloru w PAL. Do tego potrzebny jest specjalizowany układ. Albo analogowy (PLL + enkoder kwadraturowy itd) - niestety od dawna takich już nie produkują, albo cyfrowy dekoder + enkoder z funkcją graficznego OSD (i zewnętrzną pamięcią RAM), albo przynajmniej z wejściem OSD RGB (od pewnego czasu conajmniej "obsolete" - stosowane były dla złącza SCART w telewizorach SD). Tak czy inaczej sporo miejsca, prądu i dodatkowe opóźnienie obrazu. Z drugiej strony PAL jeszcze się trzyma, bo nie ma dobrej alternatywy HD dla projektów DIY (czyli dalekiego zasięgu). Ale to chyba tylko kwestia czasu...
A do samego wygenerowania PAL/NTSC to wystarczał stareńki 8051 czy Z80, oczywiście dla PAL z lekkim "naciągnięciem" standardu :)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.