Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 04 cze 2020, 22:00

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: sobota 09 maja 2020, 17:30 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
majek pisze:
Jak przestawiał fusy na chybił trafił,

Myśl co chcesz, miałem rozrysowane jak mają być ustawione dla Khazama AVR. Po wafla bym miał ustawiać na chybił trafił? Chyba, że były źle rozrysowane...

majek pisze:
to pewnie w końcu wyłączył wewnętrzny zegar i teraz bez podłączenia kwarcu albo jakiegoś generatora zewnetrznego to już nic nie zdziała z tym prockiem.

Płytka na której programuję ma rezonator 8MHz z kondensatorami, więc to nie to.

Zmieniłem kable, przedzwoniłem między nóżkami podstawki procesora a nóżkami wtyku programatora, ale niestety lipa.
Kod:
C:\avrdude>avrdude.exe -c usbasp -p m8 -v

avrdude.exe: Version 5.11.1, compiled on Jul  5 2013 at 20:28:28
             Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
             Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)


             System wide configuration file is "C:\avrdude\avrdude.conf"

             Using Port                    : lpt1
             Using Programmer              : usbasp
             AVR Part                      : ATMEGA8
             Chip Erase delay              : 10000 us
             PAGEL                         : PD7
             BS2                           : PC2
             RESET disposition             : dedicated
             RETRY pulse                   : SCK
             serial program mode           : yes
             parallel program mode         : yes
             Timeout                       : 200
             StabDelay                     : 100
             CmdexeDelay                   : 25
             SyncLoops                     : 32
             ByteDelay                     : 0
             PollIndex                     : 3
             PollValue                     : 0x53
             Memory Detail                 :

                                      Block Poll               Page                       Polled
               Memory Type Mode Delay Size  Indx Paged  Size   Size #Pages MinW  MaxW   ReadBack
               ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------
               eeprom         4    20   128    0 no        512    0      0  9000  9000 0xff 0xff
               flash         33    10    64    0 yes      8192   64    128  4500  4500 0xff 0x00
               lfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
               hfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
               lock           0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
               calibration    0     0     0    0 no          4    0      0     0     0 0x00 0x00
               signature      0     0     0    0 no          3    0      0     0     0 0x00 0x00

             Programmer Type : usbasp
             Description     : USBasp, http://www.fischl.de/usbasp/

avrdude.exe: auto set sck period (because given equals null)
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.


avrdude.exe done.  Thank you.


Skoro chciał force, to zrobiłem z -F

Kod:
C:\avrdude>avrdude.exe -c usbasp -p m8 -v -F

avrdude.exe: Version 5.11.1, compiled on Jul  5 2013 at 20:28:28
             Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
             Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)


             System wide configuration file is "C:\avrdude\avrdude.conf"

             Using Port                    : lpt1
             Using Programmer              : usbasp
             AVR Part                      : ATMEGA8
             Chip Erase delay              : 10000 us
             PAGEL                         : PD7
             BS2                           : PC2
             RESET disposition             : dedicated
             RETRY pulse                   : SCK
             serial program mode           : yes
             parallel program mode         : yes
             Timeout                       : 200
             StabDelay                     : 100
             CmdexeDelay                   : 25
             SyncLoops                     : 32
             ByteDelay                     : 0
             PollIndex                     : 3
             PollValue                     : 0x53
             Memory Detail                 :

                                      Block Poll               Page                       Polled
               Memory Type Mode Delay Size  Indx Paged  Size   Size #Pages MinW  MaxW   ReadBack
               ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------
               eeprom         4    20   128    0 no        512    0      0  9000  9000 0xff 0xff
               flash         33    10    64    0 yes      8192   64    128  4500  4500 0xff 0x00
               lfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
               hfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
               lock           0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
               calibration    0     0     0    0 no          4    0      0     0     0 0x00 0x00
               signature      0     0     0    0 no          3    0      0     0     0 0x00 0x00

             Programmer Type : usbasp
             Description     : USBasp, http://www.fischl.de/usbasp/

avrdude.exe: auto set sck period (because given equals null)
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes!  Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done.  Thank you.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8343
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Myśl co chcesz, miałem rozrysowane jak mają być ustawione dla Khazama AVR. Po wafla bym miał ustawiać na chybił trafił? Chyba, że były źle rozrysowane...

Nie po wafla, tylko po prostu nie rozumiesz jak dziala program ktorego uzywasz i co tak naprawde ustawiles myslac ze ustawiasz co bys chcial ustawic.

labo pisze:
Płytka na której programuję ma rezonator 8MHz z kondensatorami, więc to nie to.

To co ma plytka a to co ustawiles grzebiac w fusach ze ma to dwie zupelnie rozne kwestie...

labo pisze:
Zmieniłem kable, przedzwoniłem między nóżkami podstawki procesora a nóżkami wtyku programatora, ale niestety lipa.

No to pora kupic nowego procka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 17:47 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
labo pisze:
Płytka na której programuję ma rezonator 8MHz z kondensatorami, więc to nie to.

To co ma plytka a to co ustawiles grzebiac w fusach ze ma to dwie zupelnie rozne kwestie...

Oczywiście, że dwie różne. Chodzi mi o to, że nie jest problemem brak zewnętrznego oscylatora o czym pisał Kolega majek.
Przed chwilą jeszcze sprawdziłem oscyloskopem, że na obu nóżkach XTAL jest przebieg 8MHz, choć i tak widzę są do ustawienia zakresy w parametrach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8343
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Chodzi mi o to, że nie jest problemem brak zewnętrznego oscylatora o czym pisał Kolega majek.

A koledze majkowi chodzi o to ze poprzestawiales sobie fusy w taki sposob ze nie odpowiadaja temu co masz fizycznie, stad brak komunikacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 20:40 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
No niestety, wieczór zszedł na złożenie programatora HV i niestety nie udało się. Trzeba zamówić nowy procesor.
Link, może komuś się przyda: http://uczymy.edu.pl/wp/blog/2016/02/24/znalezione-w-szufladzie-atmega8/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 maja 2020, 13:32 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
Obrazek

pawelsky pisze:

To zalezy jak dany program je wyswietla - fuse zaprogramowany to 0, fuse niezaprogramowany to 1.

W screenshocie (...) wybrana prezentacje: ptaszek to zaprogramowany (0), brak ptaszka to niezaprogramowany (1).

W khazama jest odwrotnie, ptaszek to 1 (czyli fuse niezaprogramowany), brak ptaszka to 0 (czyli fuse zaprogramowany).


A jak to jest w Avrdudess?
Ustawiłem jak poniżej, ale co zrobić z RSTDISBL, który jest niedostępny na fusebitach źródłowych?
Podobne pytanie o SPIEN, który w źródle jest szary (choć z jedynką), to tu rozumiem domyślne szare zero jest OK?
Obrazek


Z kolei w Khazama rozumiem RSTDISBL ma być zaznaczony? A jak SPIEN?
Obrazek


Czy dobrze poustawiałem dla obu programów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 maja 2020, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8343
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Czy dobrze poustawiałem dla obu programów?

Nie. Ale po to dostales link do kalkulatora zeby z niego skorzystac i umiec samemu odpowiedziec sobie na pytanie ktory ustawiles dobrze a ktory nie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 maja 2020, 08:29 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
A co zrobić z tymi, które są szare w rysunku źródłowym RSTDISBL i SPIEN?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 maja 2020, 08:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8343
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
A co zrobić z tymi, które są szare w rysunku źródłowym RSTDISBL i SPIEN?

Ustawic je zgodnie z wymaganiami projektu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 maja 2020, 09:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 258
Lokalizacja: Wrocław
labo pisze:
A co zrobić z tymi, które są szare w rysunku źródłowym RSTDISBL i SPIEN?
Nie ruszać ich, chyba że chcesz kupować kolejnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 maja 2020, 15:50 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
To chyba jedyna różnica na obu rysunkach w RSTDISBL...

majek pisze:
(...) chyba że chcesz kupować kolejnego.

I tak kupiłem dwa. Jeden od razu prosiłem o zaprogramowanie przesłanym hexem i fusami (bo potrzebuję jedną sprawną sztukę - chcę zrobić ten układ bo mi szkoda czasu), drugi ewentualnie jeszcze do zepsucia. ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.