Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 04 cze 2020, 20:26

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 09 maja 2020, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8342
Lokalizacja: Polska
A po co chcesz zmieniac fuse bity? Pisales wczesniej ze chcesz po prostu wgrac flasha.

I pokazuj kompletne logi a nie tylko ich wycinki zeby bylo widac co tam tak naprawde robisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 12:18 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
A po co chcesz zmieniac fuse bity?

Bo tego wymaga projekt?

pawelsky pisze:
I pokazuj kompletne logi a nie tylko ich wycinki zeby bylo widac co tam tak naprawde robisz

Nie widzę żadnych logów w Khazama AVR Programmer. W katalogu programu także pusto. Cytuję po prostu okna, które wyskakują.


Przy drugim ustawianiu fusebitów widzę zrobiłem błąd z jednym ptaszkiem, ale i tak się źle zaprogramowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8342
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Nie widzę żadnych logów w Khazama AVR Programmer. W katalogu programu także pusto. Cytuję po prostu okna, które wyskakują.

Wiec cytuj je kompletne, a nie tylko wycinki. Duzo prosciej by bylo gdybys uzywal wprost avrdude, bez zadnych nakladek. Jesli juz musisz uzywac nakladki to uzyj takiej ktora wyswietla caly log z avrdude np.avrdudess.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 12:40 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
Wiec cytuj je kompletne, a nie tylko wycinki.

Sorry, ale są całe... Gdzie nie napisałem kompletnych??

Chętnie bym zapisał je w avrdudess czy MkAvrCalculatorze, niestety przepisaną poniższą tabelkę znalazłem tylko na Khazama AVR.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 12:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8342
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Chętnie bym zapisał je w avrdudess czy MkAvrCalculatorze, niestety przepisaną poniższą tabelkę znalazłem tylko na Khazama AVR.

https://eleccelerator.com/fusecalc/fuse ... p=atmega8a


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 12:47 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
Avrdudess ma bardzo podobną tabelkę z fusebitami jak PonyProg, tylko zera i jedynki maja być tak samo czy w negacji? PonyProg pamiętam miał jakoś chyba odwrotnie??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 12:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8342
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Avrdudess ma bardzo podobną tabelkę z fusebitami jak PonyProg, tylko zera i jedynki maja być tak samo czy w negacji? PonyProg pamiętam miał jakoś chyba odwrotnie??

To zalezy jak dany program je wyswietla - fuse zaprogramowany to 0, fuse niezaprogramowany to 1.

W screenshocie z pony ktory teraz usunales miales wybrana prezentacje: ptaszek to zaprogramowany (0), brak ptaszka to niezaprogramowany (1).

W khazama jest odwrotnie, ptaszek to 1 (czyli fuse niezaprogramowany), brak ptaszka to 0 (czyli fuse zaprogramowany).

Ale tak naprawde to nie powinienes sie skupiac na ptaszkach tylko na konkretnych ficzerach ktore maja byc tymi fuzami ustawione (masz je w khazama wymienione z nazwy i opisu). Skoro takie sa wymagania projektu to powinienes je znac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 13:02 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
W screenshocie z pony ktory teraz usunales

Pawelsky, proszę... odśwież przeglądarkę czy coś, bo nic nie usunąłem i tabelka wisi jak wisiała. Poza tym gdybym usunął, to by był napis, że edytowałem posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 13:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8342
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Pawelsky, proszę... odśwież przeglądarkę czy coś, bo nic nie usunąłem i tabelka wisi jak wisiała. Poza tym gdybym usunął, to by był napis, że edytowałem posta.

Teraz widze, co nie zmienia faktu ze masz juz wyjasnione jak dzialaja fusy, masz kalkulator, wiec nie powinienes miec problemu z ustawieniem ich a avrdudess, avrdude z commandlinea czy jakimkolwiek innym programie. Tak przy okazji - jezeli lockbitami blokujesz sobie programowanie (co dlubiac w khazama zrobiles) to nie dziwota ze nie mozesz potem zapisac/odczytac ich poprawnie. Zeby to zrobic musisz zrobic calkowity flash erase.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 13:31 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
Teraz coś faktycznie skopałem, bo skasować nie mogę a i sygnatury już nie odczytuję poprawnie. Khazam też już źle odczytuje sygnaturę. Kosz?

>>>: avrdude
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
>>>: avrdude -u -c usbasp -p m8 -B 0.5 -e

avrdude.exe: set SCK frequency to 1500000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: program enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.


avrdude.exe done. Thank you.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
>>>: avrdude -u -c usbasp -p m8 -B 0.5 -F -e

avrdude.exe: set SCK frequency to 1500000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: error: program enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x666c61
avrdude.exe: Expected signature for ATmega8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.


pawelsky pisze:
jezeli lockbitami blokujesz sobie programowanie (co dlubiac w khazama zrobiles)

Kurka w którym miejscu?

Khazam odczytywał fusebity bez problemu, ale zapisywał inaczej niż miałem ustawione. W końcu przestałem odczytywać sygnaturę - na filmie jeszcze odczytywałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8342
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Khazam odczytywał fusebity bez problemu

Odczytywal i wyswietlal ze masz "Mode 3 Further programming and verification disabled", wiec masz zablokowane zapisywanie czegokolwiek. Zresetowac to mozesz tylko robiac pelny flash erase.

Przed dalszymi probami polecam jednak uwazna lekture ktoregos z wielu artukulow w sieci na temat dzialania AVRowych fuseow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 14:06 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
pawelsky pisze:
Odczytywal i wyswietlal ze masz "Mode 3 Further programming and verification disabled", wiec masz zablokowane zapisywanie czegokolwiek. Zresetowac to mozesz tylko robiac pelny flash erase.

A ok, ale wtedy jeszcze odczytywał mi sygnaturę, teraz już nie mogę i tego. Przyjdzie zamówić nowy procek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 14:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8342
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
A ok, ale wtedy jeszcze odczytywał mi sygnaturę, teraz już nie mogę i tego. Przyjdzie zamówić nowy procek.

Sprawdz kable i wydaj taka komende
Kod:
avrdude.exe -c usbasp -p m8 -v


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 258
Lokalizacja: Wrocław
Jak przestawiał fusy na chybił trafił, to pewnie w końcu wyłączył wewnętrzny zegar i teraz bez podłączenia kwarcu albo jakiegoś generatora zewnetrznego to już nic nie zdziała z tym prockiem.
A jak wyłączył reset, to już tylko programator HV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 16:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8342
Lokalizacja: Polska
majek pisze:
Jak przestawiał fusy na chybił trafił, to pewnie w końcu wyłączył wewnętrzny zegar i teraz bez podłączenia kwarcu albo jakiegoś generatora zewnetrznego to już nic nie zdziała z tym prockiem.
A jak wyłączył reset, to już tylko programator HV.

Bardzo mozliwe, ale przed wywaleniem do smieci warto jeszcze sprawdzic tak prozaiczna rzecz jak kable :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.