Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 28 maja 2020, 20:05

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 08 maja 2020, 19:08 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
Cześć, kiedyś programowałem modulator Zbiga na Atmega168 za pomocą kabelka na LPT i PonyProg.
Teraz mam hex do wgrania do Atmega8, ale z racji braku portów kupiłem USBasp. Niestety srodze się zawiodłem, bo on nie instaluje się jako dodatkowy COM. :(
Jak prosty program użyć do wgrania oprogramowania za pomocą USBasp?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 maja 2020, 19:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 746
Lokalizacja: Warszawa
MkAvrCalculator w wersji darmowej obsługuje atmega8

_________________
Pozdrawiam Darek
NAZA MLITE , Sky Cruiser 2400 GEMINI 3200]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 maja 2020, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Jak prosty program użyć do wgrania oprogramowania za pomocą USBasp?

Miedzynarodowym standardem w tej kategorii jest avrdude.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 07:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2199
A najprostszym w obsłudze jest khazama avr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 08:46 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
Sprawdziłem, że dokładnie, to mam Atmega8A nie Atmega8.
Znalazłem właśnie, że na Khazama AVR ktoś przetłumaczył fusebity do programu, który chcę wgrać, więc pobieram go.

- Sterowniki na Win10 zainstalowane z cudowaniem przez restart systemu i instalację sterowników niepodpisanych.
- Podłączam wszystko, brak w spisie Atmega8A. :( Ustawiam Atmega8.
- Read chip signatire i error: Error while operating... Error setting USBASP ISP Clock..., ale następne okno "The chip signature is: 0x1e9307".

Nie podoba mi się ten błąd, pobieram MkAvrCalculator, włączam konsolę na błędy.
- Wybieram Atmega8A i Sprawdź podłączony AVR i błąd:
'"avrdude.exe"' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.


- Odpinam programator i bez niego jest ten sam błąd.

Hmm, wywalam taśmę, przejściówki i wpinam bezpośrednio kabelkami żeński-żeńskimi od Arduino między złączem can programatora a płytką. Używam tylko MOSI, MISO, RST, SCK, GND. Zasilanie mam na płytce z procesorem.

- Sprawdź podłączony AVR i ten sam błąd:
'"avrdude.exe"' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.


Idę do kompa z Win7, Zdiag -> Instalacja sterowników, pobieram MkAvrCalculator, włączam konsolę na błędy, wybieram Atmega8A i Sprawdź podłączony AVR i ten sam błąd:
'"avrdude.exe"' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.


Odłączam programator i bez niego jest ten sam błąd co z podłączonym programatorem. Ilość nieprzyzwoitych słów sięga zenitu....

O co kaman???? Co mogę robić źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 746
Lokalizacja: Warszawa
Zainstalowałeś to co poniżej zaznaczyłem czerwonym kółkiem?

Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 89.8 KiB | Przeglądany 315 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
NAZA MLITE , Sky Cruiser 2400 GEMINI 3200]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 09:29 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
Ano nie... :/

Po zainstalowaniu kliknąłem jeszcze raz z zakładki Ustawienia -> USBASP Divers -> Instaluj, ale powiedział, że driver jest zainstalowany.

Windows 7
-------------
Teraz avrdude nie widzi programatora:
avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc
Ten sam błąd czy programator podpięty czy nie.

Po podpięciu do portu USB managerze urządzeń jest jako "USBasp" w sekcji "Universal Serial Bus Devices".

Windows 10
--------------
Po zainstalowaniu avrdude i próbie zainstalowania sterownika USBASP (już już zainstalowany) mam okno z błędem:
Błąd AVRDUDE - nie odpowiada podczas próby dostępu do portu USB.

W managerze urządzeń jest jako "USBasp" w sekcji "libusb-win32 devices".


Ostatnio zmieniony sobota 09 maja 2020, 09:36 przez labo, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2199
Pomiń ten błąd bo oznacza, że oprogramowanie nie może zmienić sobie zegara programatora. Przeprogramowanie programatora powinno pomóc ale nie jest konieczne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 09:36 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
maxiiii pisze:
Pomiń ten błąd bo oznacza, że oprogramowanie nie może zmienić sobie zegara programatora. Przeprogramowanie programatora powinno pomóc ale nie jest konieczne.

To bym chyba musiał mieć dwa programatory jak czytam... Jeden któremu zmieniam i drugi, którym programuję. Mam niestety tylko jeden.


Na Windows 10 odinstalowałem sterownik, reset kompa i po odpaleniu MkAvrCalculatora instalacja sterownika z niego.
Teraz działa, ale Atmega8A wykrywa jako Atmega8 :O i tak sobie przestawaia "SelestAVR part.". Nie powinno być Atmega8A???

EDIT:
Na Win7 ta sama operacja z odinstalowaniem sterowników i zainstalowaniem z MkAvrCalculatora także pomogła i wykrywa teraz także jako Atmega8.

Khazam AVR dalej swoje:
- Read chip signatire i error: Error while operating... Error setting USBASP ISP Clock..., i następne okno "The chip signature is: 0x1e9307",
ale rozumiem, że to pomijam...


Tylko czy mogę Atmega8A programować jako Atmega8???

EDIT: Wygląda, że mogę: :D


EDIT2: Khazam AVR widzę, że wykrywa procek poprawnie, bo sygnatura się zgadza: "The chip signature is: 0x1e9307", a jak się dowiedziałem z filmu powyżej wersja z A i bez A ma taką samą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
A najprostszym w obsłudze jest khazama avr.

Ktory jest graficzna nakladka na avrdude... :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 10:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2199
Tak. Ale za to instalujesz i masz. Bez zbędnych kombinacji z konfigurowaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Tak. Ale za to instalujesz i masz. Bez zbędnych kombinacji z konfigurowaniem.

avrdude nie trzeba konfigurowac, wydajesz po prostu komende z linii polecen i masz wszystko pod pelna kontrola


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2199
pawelsky pisze:
wydajesz po prostu komende z linii polecen

Stary poczciwy dos, niektórzy nie wiedzą nawet o jego istnieniu.:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Stary poczciwy dos

Nie dos tylko cmd jesli juz (lub powershell jesli ktos potrzebuje wiecej bajerow, lub wsl jesli ktos ma inklinacje w strone linuxa)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 11:51 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1090
Lokalizacja: Toruń
No dobra Panowie,... miało być już pięknie i jest kicha dalej...

Mam fusebity z PonyProga, znalazłem przepisane na Khazam AVR. Odpalam go, klikam fusebity i daję "Read All" aby odczytać co jest. Program ileś razy wywala znane już okno z błędem:
Read chip signatire i error: Error while operating... Error setting USBASP ISP Clock...,
ale wyświetla zaprogramowane fusebity.

- Ustawiam je po swojemu i daje "Write All". Wywala oczywiście ileś razy powyższy błąd, ale daje okna "Fuses Write OK" i "Lock write OK".
- Daję "Read All" i odczytuję co się zapisało (oczywiście mam co chwilę okno z błędem zegara). Fusebity zmieniły się, ale inaczej niż zaznaczyłem. :O Daję jeszcze "Read All" kilka razy, no jest źle...
- Ustawiam jeszcze raz fusebity i "Write All". Wywala oczywiście ileś razy powyższy błąd, ale daje okna "Fuses Write OK" i "Lock write OK".
- Daje "Read All" i fusebity zmieniły się, ale na jeszcze inne. :O

Wygląda jakby fusebity były zapisywane losowo, a nie jak poustawiałem "ptaszki"... Zapisywałem je kilka razy i za każdym razem zmieniały się na jakieś losowe...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.