Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 28 maja 2020, 18:38

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Gotowce" :)
Post: czwartek 09 kwie 2020, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 759
Lokalizacja: Ruda Śląska
Pomyślałem, że podzielę się swoją opinią po parunastu latach latania różnymi RC. A naszło mnie wczoraj po tym, jak się odważyłem Mavica Air wypuścić ze smyczy.

Szczerze, z kopterami bawię się już sporo lat, nie mam może jakiegoś wielkiego doświadczenia, ale pamiętam, pierwszy kopter z 4 aluminiowych profili a FC to były 3 żyro z hobbykinga. Latało to, ale co się człowiek napocił. Potem pojawiła się Naza, 450tka, 550tka, niedawno Tyro79 jako próba zabawy z mikrusami. No a w międzyczasie kupiłem Mavica Air z DJI. Mam go od roku, polatał niewiele, bo jakoś nie było potrzeby, motywacji.

Przez ogólnoświatowe zamieszanie siedzę w domu - mogę pracować zdalnie, przy okazji dłubię coś tam przy modelach. I wczoraj wzięło mnie na głupi pomysł - wylazłem na dach swojego domu, wyciągnąłem Mavica i polatałem po okolicy z podglądem na telefonie. I szczerze mówiąc odechciało mi się składać kolejną ramę pod Nazę, bo jednak nie ma szans, żebym samodzielnie zbudował coś, co da mi w miarę fajny czas lotu, dobry zasięg, stabilność itp.
No i się zastanawiam - czy to serio grzech latać gotowcem? Sprzętem sprawdzonym przez wiele osób, rozwijanym przez wielką firmę. Ta odwieczna walka między 'modelarzami' a modelarzami, a prawda jest taka, że mamy teraz do dyspozycji gotowy sprzęt takiej jakości, że ciężko to w domu samodzielnie pobić.

I stwierdziłem, że kolejnym wirnikowcem będzie Mavic 2 Zoom albo Pro. Nie w tym roku, w tym roku będę męczył Aira, racera i 330 z Nazą, ale nie będę się bawił w budowanie kolejnej ramy, bo owszem, poleci, powisi, będzie się słuchała, ale jakoś tak jednak wolę chyba gotowce :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
Raczej Mavica Air 2 (bedzie niebawem), ma lepszy stosunek mozliwosci do ceny :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 16:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 759
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kwestia tego, co będzie oferował.
W 'dużym' Mavicu kusi mnie czas i zasięg lotu. I lepsza, stabilniesza, transmisja danych w porównaniu do Aira.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
Marcin pisze:
Kwestia tego, co będzie oferował.
W 'dużym' Mavicu kusi mnie czas i zasięg lotu. I lepsza, stabilniesza, transmisja danych w porównaniu do Aira.

Zmienisz zdanie jak bedziesz musial dokupic dodatkowa baterie... ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 759
Lokalizacja: Ruda Śląska
Wiem, ponad 500 trzeba wydać. Air tutaj przebija na pewno.
Myslalem jeszcze o Mavic Pro 1 ale to juz chyba krok wstecz byłby.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
Marcin pisze:
Myslalem jeszcze o Mavic Pro 1 ale to juz chyba krok wstecz byłby.

Zalezy jakiego obrazka oczekujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2988
Lokalizacja: Kartuzy
Już dawno doszedłem do tego samego wniosku - że pod względem funkcjonalności trudno przebić DJI
Oczywiście produkty DJI trzeba raczej traktować jako latające gimbale z kamerą lub, w przypadku produktów pro, narzędzia do innych celów (agro, geodezja, itd).
Na szczęście dla nas modelarzy DJI nie pokrył swoją ofertą wszystkich form latających (oczywiście ze względów ekonomicznych - za mały target póki co) i możemy sobie cos tam przyjemnościowo podłubać i poulatniać ;-) ciesząc się z poszarpanej jakości obrazu i zasięgów po kilka km (i braku NFZ) :-D

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 759
Lokalizacja: Ruda Śląska
Sam nie wiem - prawde mowiac 4k ladnie wyglada na 50calach w salonie, ale raczej jak czesto z tego bede korzystal? Air ladnie nagrywa w 1080p, ma lepsza kamera, ale moje amatorskie oko i podejscie raczej roznicy nie zauwazy.
Nowy Zoom na pewno ma lepsze parametry, elektronike no i poprawione bolączki z jedynki, tylko znów czy to nie jest tak, że człowiek szuka, czyta, bierze coś z mnóstwem opcji i możliwości, a potem i tak korzysta z max połowy z nich? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12651
Lokalizacja: Mikoszewo
Marcin pisze:
No i się zastanawiam - czy to serio grzech latać gotowcem? Sprzętem sprawdzonym przez wiele osób, rozwijanym przez wielką firmę. Ta odwieczna walka między 'modelarzami' a modelarzami, a prawda jest taka, że mamy teraz do dyspozycji gotowy sprzęt takiej jakości, że ciężko to w domu samodzielnie pobić.

Odwieczna walka jak to określiłeś nie wynika z tego czym kto lata tylko jak i gdzie lata. Po prostu ci co sami budują są statystycznie mniej chętni do odwalania głupot, choćby dlatego że im szkoda tych godzin utopionych w proces konstrukcji. Ci co kupują z reguły nie interesują się tą całą otoczką jak podział przestrzeni, z czego wynika zasięg i choćby przez to nieświadomie są bardziej podatni na popełnienie błędów budzących wzgardę u tych pierwszych.
Co do osiągów sprzętu to ci co teraz budują robią to bo lubią, nie po to żeby rywalizować z kupnym sprzętem bo to już dawno zostało udowodnione że kosztowo to nie ma sensu. Miałem kilka budowanych zabawek i frajda z tego że poleciało (i wróciło) coś co samodzielnie się wystrugało była nieziemska. Teraz mam Mavic'a Air i do moich potrzeb jest to chyba najbardziej optymalny sprzęt. Zawsze pod ręką, ze znośnym obrazkiem i bardzo przyzwoitą odpornością na wiatr a co najważniejsze - jeszcze nigdy nie próbował mi dygnąć.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 19:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
Marcin pisze:
poprawione bolączki z jedynki

Czyli co konkretnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 759
Lokalizacja: Ruda Śląska
Opierając się na lekturze różnych recenzji, filmach YT itp to wiem, że np lepiej idzie mu omijanie przeszkód, ma więcej czujników, gimbal stabilniejszy jest i bardziej 'masywny'. Oprócz tego wykorzystuje 2 częstotliwości 2.4 i 5.8. Pewnie w wielu przypadkach te różnice będą nieistotne, ale są.
Z drugiej strony Mavic łatwiej chyba na FCC przestawić niż Mavic 2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 kwie 2020, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
Marcin pisze:
lepiej idzie mu omijanie przeszkód

A po co Ci lepsze omijanie przeszkod

Marcin pisze:
ma więcej czujników

A po co Ci wiecej czujnikow?

Marcin pisze:
gimbal stabilniejszy jest i bardziej 'masywny'

A Pro mial niestabilny?

Marcin pisze:
Oprócz tego wykorzystuje 2 częstotliwości 2.4 i 5.8.

I co z tego?

Marcin pisze:
Pewnie w wielu przypadkach te różnice będą nieistotne

Pewnie tak...

Marcin pisze:
Z drugiej strony Mavic łatwiej chyba na FCC przestawić niż Mavic 2.

A po co Ci FCC przy OccuSyncu?

P.S. Nadal nie wymieniles zadnych "bolaczek"...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 kwie 2020, 10:21 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 830
Lokalizacja: Kraków
Nie chcę się Wam wcinać w dyskusję, ale mnie do wyboru AIRa zamiast PRO (jedynki) przekonał między innymi lepszy bitrate.
A przynajmniej więcej szczegółów w obrazie, bo sam bitrate to wiadomo... niektóre canony miały nawet mniejsze, a lepsze video generowały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 kwie 2020, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8296
Lokalizacja: Polska
volender pisze:
Nie chcę się Wam wcinać w dyskusję, ale mnie do wyboru AIRa zamiast PRO (jedynki) przekonał między innymi lepszy bitrate.

Ja mam oba i Pro lezy w szafie i sie kurzy, ale nie dlatego ze jest jakis gorszy tylko dlatego ze AIR jest bardziej pakowny i moge go wrzucic nawet w kieszen. I to jest moim zdaniem glowna zaleta wspolczesnych gotowcow...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 kwie 2020, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 759
Lokalizacja: Ruda Śląska
@pawelsky
Czasami mam wrazenie, ze zadajesz wredne, czepiajace sie pytania, zamiast powiedziec wprost. Poza tym, skoro masz i Air i Pro to jestes w stanie chyba powiedziec, swoim zdaniem, czy warto, majac Air, kupowac starszego Pro.

Ale ten temat jest na razie zamkniety - zobaczymy co Air 2 zaprezentuje, no a cos wiekszego z wiekszym zasiegiem najpredzej na przyszly rok. Trzeba przystopowac z wydatkami na razie, diabli wiedza, co bedzie z robota za jakis czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.