Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 10 gru 2019, 22:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 05 sie 2019, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4365
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jako, że na zlocie się zadeklarowałem, zakładam temat o zakupie "zlotowego przedłużacza".
Potrzeba by było jakieś 150-200m przewodu 3x4² (chyba 32A wystarczy :roll:) aby doprowadzić zasilanie ze skrzynki na lotnisku. Ze względu na wagę takiego przedłużacza (200m to około 50kg), to trzeba by zrobić jakiś bęben, oraz skrzynkę przyłączeniową z zabezpieczeniami...
W związku z tym, że pomysł "wykluł się" w niedzielę, i nie było sił, aby dokonać pomiaru, to dobrze by było, gdyby ktoś mieszkający w pobliżu, podjechał, i zmierzył ile potrzeba tego przedłużacza do miejsca, gdzie mniej więcej stał w tym roku camper...

Dobra, temat rozpoczęty, zapraszam do dyskusji, bo do zlotu pozostało tylko jakieś 12 miesięcy :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 sie 2019, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3409
Lokalizacja: Olsztyn
Artur, tu nie ma nad czym dyskutować, trzeba zobaczyć co ile kosztuje i założyć zbiórkę na portalu np zbieramy.pl
Myślę że ludzie jeżdzący na zlot spokojnie się zrzucą i na przyszły rok będzie jak znalazł.
Tylko faktycznie trzeba zmierzyć ile potrzeba kabla ze skrzynki pod "campera" ;-)
Trzeba liczyć cienkim szczochem że taki zestaw 200m kabla 3x4² + rozdzielnia hermetyczna z gniazdami i bezpiecznikamito około 1200zł

Kolega jest za granicą na urlopie więc nie mam dostępu do cen hurtowych ale jak wróci to mogę zapytać o ceny na jego konto.

Edit: zadzwoniłem do hurtowni i bez rabatów kabel 3x4² w porządnej izolacji gumowej jest w cenie 22zł/mb ale pewnie da się taniej znaleźć, kolejna sprawa że taki kabel jest sprzedawany w odcinkach 100m. Do tego trzeba by porządne wtyczka i gniazdo hermetyczne żeby to spiąć.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 sie 2019, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2958
Lokalizacja: Kartuzy
Co do odległości.
O ile dobrze zamarkowałem skrzynkę to 200m min musiałoby być

Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 93.63 KiB | Przeglądany 7281 razy ]

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 sie 2019, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4365
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Na Alledrogo znalazłem nieco taniej taki: kabel OW 3x4 guma 300/500V
Ale rozdzielnica na wypasie :-D

krall pisze:
O ile dobrze zamarkowałem skrzynkę to 200m min musiałoby być.
Jeśli to ta "kreska" zaznaczona na zdjęciu ma 200m, to potrzeba jeszcze co najmniej 50m

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 sie 2019, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3409
Lokalizacja: Olsztyn
Artur, czyli taki zestaw 250m z rozdzielnią wyjdzie z przesyłką lekko ponad 2000zł, kupa kasiory ;-)
Ale jeśli zaczniemy zbierać teraz to może uzbieramy do przyszłego zlotu ;-)

Jeszcze by się przydała jakaś szpula albo ze dwie żeby to zwijać... 100m to około 50kg

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 sie 2019, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Nie lepiej zainwestować w agregat? Już nawet do tysiaka da się coś kupić - pierwszy przykład z googla: https://www.leroymerlin.pl/warsztat/urz ... lsrc=aw.ds
albo droższy https://specnarzedzia.pl/agregaty-prado ... mkEALw_wcB

ale nadal tańszy jak ten kabel do tego waga ponad połowę mniejsza i wygodniejsze, nie trzeba dźwigać szpuli, zwijać, rozwijać, do tego możecie użyć na innych zlotach w innych miejscach gdzie ten kabel będzie albo za długi (więc niepotrzebne dźwiganie), albo za krótki. Biorąc pod uwagę to, że zlot jest raz czy dwa razy do roku koszt paliwa i oleju jest pomijalny - wyjdzie pewnie po kilka zł od osoby, a wygoda nieporównywalna :)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 sie 2019, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3409
Lokalizacja: Olsztyn
Głuś, na zlocie nie jest problemem brak prądu a problemem jest dociągnięcie do miejsca gdzie ludzie mogą sobie ten prąd pociągnąć do miejsc biwakowych.
Po za tym ten agregat z Twojego linka raczej nie ogarnie się jak rano kilka osób włączy czajniki po minimum 1,5kW, nie mówiąc o tym że w ciągu dnia non stop kotłuje się kilka ładowarek... to coś nadaje się raczej na działeczkę albo awaryjnie gdzieś do małego zużycia prądu ;-)
Żeby dał radę to musiał by być agregat przemysłowy ale to już kilkadziesiąt tysięcy zł...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 sie 2019, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4365
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
PiotrSz pisze:
...to coś nadaje się raczej na działeczkę albo awaryjnie gdzieś do małego zużycia prądu ;-)

5-6 sztuk dało by radę :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 sie 2019, 21:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 667
Lokalizacja: Łódź
Myślę że agregat mógłby nie przetrwać jednego dnia zlotu, szczególnie poranka gdzie właśnie działają czajniki, opiekacze, a nawet ekspresy do kawy ;)
Co do inicjatywy to jestem jak najbardziej za, w sumie co zlot powtarzają się praktycznie te same osoby więc może udało by się coś zorganizować.
Co do samego przewodu to nie wiem czy nawet 3x6 nie warto by było zainwestować. Skrzynki hermetycznej myślę że nie trzeba, wystarczyło by coś takiego https://allegro.pl/oferta/rozdzielnica- ... 7305472818 + dokupić 9 "esek" i zamocować to na kołku z daszkiem by ewentualnie bezpośrednio nie padało na to. A miejsce moim zdaniem optymalne by było na rogu "obozowiska" z namiotami, dalej jak będzie podłączone parę przedłużaczy to już nie będzie takiej masakry jak dotychczas.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 sie 2019, 21:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1415
Lokalizacja: Lubelskie
Assur92 pisze:
a nawet ekspresy do kawy

Ekspresy do kawy na biwak bierzecie? :D

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 sie 2019, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2958
Lokalizacja: Kartuzy
Głuś pisze:
Assur92 pisze:
a nawet ekspresy do kawy

Ekspresy do kawy na biwak bierzecie? :D

A kto nam zabroni? :D

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 sie 2019, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3077
Lokalizacja: Warszawa
Głuś pisze:
Assur92 pisze:
a nawet ekspresy do kawy

Ekspresy do kawy na biwak bierzecie? :D

Taki mały. Na kapsułki :-P U nas na końcu było rano 150V w kontakcie, wiec i kawy nie było :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 sie 2019, 10:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4365
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Cieniasy :mrgreen: Expresik na zlocie w Wincentowie :-P

IMG_20190615_105456_m_crop.jpg
IMG_20190615_105456_m_crop.jpg [ 581.15 KiB | Przeglądany 6938 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 sie 2019, 06:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3409
Lokalizacja: Olsztyn
Assur92 pisze:
Co do samego przewodu to nie wiem czy nawet 3x6 nie warto by było zainwestować.

Myślę 3x4² wystarczy skoro do tej pory jechaliśmy na ogrodowych gdzie na pewno któryś był 2x1² i jako tako dawało radę ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.