Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 11:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 24 lip 2018, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8814
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Szukałem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy pewnego sposobu na podłączenie ipada mini 2 z hdd.

Może ktoś już przerabiał i podzieli się info?
Potrzebne będzie dodatkowe zasilanie do dysku?

Chciałbym zrobić z tego dodatkowy dysk do archiwizacji zdjęć/filmów bez targania laptopa np z kart aparatu/ kamer

Przejściówkę do wczytania plików z SD do ipada/iphona posiadam.

Aparat/kamera na kartach SD ---> przejściówka SD --> Ipad/iphone --> przejściówka, której nie mam --> hdd na usb

Zważywszy, że to wszystko, po za przejściówką mam, to nie chciałbym kupować specjalnego dysku na wifi, bo to zapewne by rozwiązało problem, ale będzie zbyt kosztowne.

Jeszcze myślałem o domowej chmurze podpiętej do sieci, ale przesyłanie po wifi zajmie trochę czasu, a nie zawsze będę miał dostęp do sieci (za granicą)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 11:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6669
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Szukałem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy pewnego sposobu na podłączenie ipada mini 2 z hdd.

Bez jailbreaka to sie mija z celem bo bedzeisz mogl sobie co najwyzej zaimportowac z niego zdjecia umieszczone w jedynym slusznym katalogu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 11:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8814
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zastanowię się nad jailbreak, poczytam czy na pewno warto przejść, jakie są wady i zalety, bo jeszcze mało o tym czytałem i wiem tylko szczątkowe informacje.

Odnośnie dysków z wifi, to super rozwiązanie na moje potrzeby: https://www.morele.net/dysk-zewnetrzny- ... lsrc=aw.ds ale cena zabija ten pomysł na starcie..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6669
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
cena zabija ten pomysł na starcie..

To kup sobie cos w normalnej cenie :)
https://allegro.pl/tracer-wifi-usb-3-0- ... 77234.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8814
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ale ja mam już dysk na usb przenośny https://www.mediaexpert.pl/dyski-twarde ... QeEALw_wcB
Bo jeśli widzę, to na dysk sata wewnętrzny, mój już jest "przenośny" musiał by mieć zasilanie zewnętrzne i wifi.
Może jest coś takiego, nigdy się tym nie interesowałem, to też by było jakieś wyjście.
Poszukam.

Editt
Chyba tego typu urządzeń szukam https://archiwum.allegro.pl/oferta/tosh ... 25625.html
Jeszcze wieczorem na spokojnie poczytam, może znajdzie się coś jeszcze tańszego.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6669
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Ale ja mam już dysk na usb przenośny https://www.mediaexpert.pl/dyski-twarde ... QeEALw_wcB

No to sobie go wyjmiesz ze swojej obudowy i wsadzisz w to co Ci pokazalem.

Adrián pisze:

No jak chcesz targac 2 osobne urzadzenia (dysk i adapter) zamiast jednego (dysk w adapterze)...

Mozesz tez pojsc w taki z wbudowana bateria (oczywiscie troche drozszy) odpadnie Ci koniecznosc targania zasilacza.
https://allegro.pl/kieszen-hdd-zewn-con ... 47687.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 16:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 626
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
Osoby które często podróżują mogą mieć problem ze zgrywaniem zdjęć na dysk twardy gdyż nie mają dostępu do komputera. Za ok 20zł można mieć urządzenie które będzie zgrywało dane z karty bezpośrednio na dysk zewnętrzny. Raspberry Pi Zero + prosty skrypt. Wystarczy podłączyć urządzenia.

https://www.wykop.pl/link/3340357/littl ... ewnetrzny/
https://chiselapp.com/user/dmpop/reposi ... -box/index

EDIT. opis skopiowałem z wykopu i oczywiście nijak ma sie do rzeczywistości, ale na "nie-zero" można coś takiego postawić.

EDIT2. są jeszcze takie gadżety https://allegro.pl/outlet-kieszen-wella ... 40705.html tzn kieszenie z OTG.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8814
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dzięki :-)
Przyjrzę się na spokojnie wszystkim propozycjom.
Może coś jeszcze się uda znaleźć innego.
Po ostatnich wyjazdach temat się urodził, dlatego fajnie było by mieć coś sensownego na kolejne.

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony wtorek 24 lip 2018, 19:36 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6669
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Po ostatnich wyjazdach temat się urodził, dlatego fajnie było by mieć na kolejne coś sensownego.

Najprostszym sposobem przegrania czegos z jednego nosnika na inny jest mimo wszystko zwykly telefon z Androidem i OTG oraz nini hub. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8814
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Mam też tablet na Windowsa, tylko jak podepnę zewnętrzny dysk przez usb, to nie działa. Pendrive startuje bez problemu.
Zapewne musiałbym podpiąć dodatkowe zasilanie, nawet z powerbanku.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6669
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Zapewne musiałbym podpiąć dodatkowe zasilanie, nawet z powerbanku.

No zasilania nie unikniesz. Dysk troche mocy potrzebuje. Aktywny hub byc moze wystarczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8814
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
W sumie mam hub na dwa wyjścia usb, używam go z tym tabletem pod Win, podpinam myszkę i czasem jednocześnie pendrive.
https://allegro.pl/kabel-adapter-otg-hu ... 92212.html

Brakuje tylko rozdzielacza na dwa usb, by jeden koniec podpiąć do dysku, drugi do zasilania.
Powinno się udać.
Zawsze to lżejsze niż laptop.

Editt!
Nigdy nie korzystałem z tego trzeciego wyjścia lub wejścia zasilania.
Czy dobrze myślę i mogę podpiąć pod 5V i zasili mi to co jest podpięte? Np dysk HDD?

Jeśli tak, to jestem w domu.

Ha!
Działa :-)

Dzięki Wielkie za naprowadzenie!

Najśmieszniejsze i dołujące jest to, że przydało by mi się to na ostatnim wyjeździe.. Nawet nie znalazłem sklepu, gdzie mają karty SD ehh
No nic będzie na przyszłość jak znalazł :-)

Editt
Swoją drogą, niezłe kuriozum, zacząłem od ipada, a skończyłem na starym tablecie z Windowsem, ale w locie przegrywa, więc super :mrgreen:

Ideałem było by mieć z 3 wyjściami usb, mógłbym podpiąć myszkę, łatwiej by się kopiowało, ale tak też się da.
Może kiedyś zamówię ponownie z Chin, bo za swoją zapłaciłem kilka zł.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6669
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Czy dobrze myślę i mogę podpiąć pod 5V i zasili mi to co jest podpięte? Np dysk HDD?

To chyba troche ryzykowne, nie wiem czy hub sie nie obrazi na konkurencyjne zasilanie z zewnatrz. Moze ma wewnatrz jakas separacje, ale glowy bym sobie uciac nie dal.

Adrián pisze:
Ideałem było by mieć z 3 wyjściami usb

Ja uzywam takiego malenstwa
http://www.dx.com/p/ldnio-sy-h16-stylis ... ver-249085


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8814
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Doczytałem i właśnie po to jest to wyjście, do zasilania z zewnątrz urządzeń podpiętych pod hub przez usb jak dyski twarde zewnętrzne, duże klawiatury itd
Podpiąłem pod zasilanie ładowarkę od tel na wyjściu 4.75V pod micro usb huba.

Śmiga aż miło :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 21:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6669
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Doczytałem i właśnie po to jest to wyjście, do zasilania z zewnątrz urządzeń podpiętych pod hub przez usb jak dyski twarde zewnętrzne, duże klawiatury itd

To zmien na taki i bedzie pelnia szczescia :)
https://allegro.pl/hub-micro-usb-3-port ... 56945.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.