Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 lip 2018, 06:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 30 cze 2018, 20:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 54
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Cześć,

naczytałem się o tej ładowarce i znalazłem taką ofertę - 50W - 110zł
https://allegro.pl/ladowarka-imax-b6-50 ... 67009.html

Tu jest 80W za 79zł, ale chyba bez zasilacza, czyli od razu nie jest gotowa do użytku, nie?
https://allegro.pl/szybka-ladowarka-ima ... 81725.html

Mam pakiety do drona walkera rodeo110 - 7,4V 850mAh
i do drona walkera f210 - TATTU 4 cells, 14,8V, 19,2Wh, 45C, 1300mAh

Czy lepiej kupić od razu gotową do użytku z pierwszego linka i 50W będzie wystarczająca do moich baterii, czy gra nie jest warta świeczki i lepiej zostać przy tych oryginalnych ładowarkach kupionych z dronami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lip 2018, 19:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 88
Lokalizacja: Białystok
Wszystkie baterie o takiej samej ilosci cel mozesz ladowac jednoczesnie po podlaczeniu pod parallel board: https://oscarliang.com/parallel-charging-multiple-lipo/
P (moc) = U (napiecie) x I (natężenie prądu)
Jak wezmiesz np 4 pakiety 2s do walkera rodeo110 to
P = 7,4 V * 0,85 A * 4 (ilosc) =~ 25 W

Gdy wezmiesz 4 pakiety 4s do walkera f210 to
P = 14,8 V * 1,3 A * 4 =~ 77 W


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lip 2018, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 kwie 2014, 12:03
Posty: 277
Lokalizacja: Starachowice
ładowarka IMAX B6 jest jedną z najpopularnieszych z niższej pólki, polecam ,mam ją chyba z pinć lat i śmiga bez zarzutu

_________________
Pozdrawiam Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lip 2018, 21:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 54
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Dzięki, ale chciałem też wiedzieć, czy ta za 80zł jest gotowa do użytku od razu po kupnie, czy muszę jakiegoś zasilacza do niej szukać. Bo ta za 110zł ma mniej watów, ale ma zasilacz, więc można jej chyba od razu używać, nie?

Nigdy nie miałem jakichś wypasionych ładowarek, tylko standardowe razem z dronami kupione, więc sorry za może głupie pytania...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lip 2018, 22:10 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1245
Lokalizacja: Cieszyn
Greif pisze:
Dzięki, ale chciałem też wiedzieć, czy ta za 80zł jest gotowa do użytku od razu po kupnie, czy muszę jakiegoś zasilacza do niej szukać. Bo ta za 110zł ma mniej watów, ale ma zasilacz, więc można jej chyba od razu używać, nie?

Nigdy nie miałem jakichś wypasionych ładowarek, tylko standardowe razem z dronami kupione, więc sorry za może głupie pytania...

Może gdybyś przeczytał opis to byś wiedział. Cytat z opisu ładowarki:
Kod:
Ładowarka może być zasilana z akumulatora 12V poprzez krokodylki lub z zasilacza przez gniazdo z boku ładowarki który nie wchodzi w skład zestawu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lip 2018, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 kwie 2014, 12:03
Posty: 277
Lokalizacja: Starachowice
ta 50W to dobra opcja cenowa z zasilaczem,niewielka roznica w mocy nawet nie zauwazysz roznicy, chyba ze masz pakiety o bardzo duzej pojemnosci - 5,10 tys mAH to lepiej szukaj mocniejszej , ta Ci spoko wystarczy na początek ,nawet do ładowania kilku pakietow na raz malej pojemnocsci

_________________
Pozdrawiam Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lip 2018, 22:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 54
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
skazi pisze:
Może gdybyś przeczytał opis to byś wiedział

No widzisz, czytałem, ale to można rozumieć tak, że MOŻE być ładowana z zasilacza przez gniazdo z boku ładowarki itd. a nie napisane jest wprost, że MUSISZ sobie skombinować akumulator zasilacz czy coś tam, żeby całość w ogóle działała.
Nigdy w życiu nie widziałem na własne oczy takiej ładowarki, moje po prostu podłączałem do 230V zwykłym kablem i ładowało się. :-) Wolę zadawać głupie pytania, niż potem pluć sobie w brodę, że wywaliłem kasę na darmo, albo coś muszę dokupywać itd...

Dzięki za info sogun, największe baterie mam te 1300mAh, więc pewnie by starczyła ta za 110zł spokojnie. Mam droniki wyścigowe, w nic większego raczej nie będę inwestował, prędzej kupię jakiegoś kingkonga albo innego małego drona do FPV niż inspire'a czy innego dużego DJI'a.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lip 2018, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
Greif pisze:
prędzej kupię jakiegoś kingkonga albo innego małego drona do FPV niż inspire'a czy innego dużego DJI'a.


Inspire i "inne duże" DJI mają swoje ładowarki i przy nich nie używasz ładowarek modelarskich.
Przy okazji jak zawsze wrzucę swój filmik z moją ładowarką (15A 300W):



Aktualnie 227zł na BG.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lip 2018, 15:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11571
Lokalizacja: Mikoszewo
kuczy pisze:
i przy nich nie używasz ładowarek modelarskich.

Nie wiem jak przy Inspire ale przy Mydelnicach możesz :mrgreen: Nie musisz (bo mają własne) ale możesz (jak masz więcej baterii).

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lip 2018, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
Verid, sii senior. Miałem na myśli właśnie to, że nie ma konieczności. Dzięki.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 11:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 54
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Dzięki za wszystkie sugestie, a co sądzicie o takiej? Od razu z zasilaczem w środku.
https://allegro.pl/ladowarka-imax-b6-ac ... 45227.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11571
Lokalizacja: Mikoszewo
To jest dokładnie ta sama ładowarka tylko zasilacz ma już w brzuszku. Używam od kilku lat - problemów brak.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 11:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 54
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Dzięki Verid, chyba się skuszę :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 11:55 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 450
Kabel zasilający jest do polskich gniazdek? lepiej się dopytać, bo na fotce akurat nie jest takowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 15:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 54
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Dzięki, właśnie oglądałem ten kabel i mi coś nie pasowało. No nic, ta pierwsza oferta staniała o 10,-zł, chyba kupię... jak padnie to przynajmniej zasilacz zostanie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.