Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 11 lis 2019, 21:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 06 sty 2018, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 56
Lokalizacja: Warszawa
Stało się. Poskładałem Sky Surfer ARF z Taranisem Q X7 oraz odbiornikiem S8R i dzisiaj odbyłem dziewicze loty.

Przed tym walczyłem na sucho z ustawieniami Taranisa i S8R. Jestem zielony i musiałem od nowa odkrywać Amerykę. Okazuje się, że tak podstawowych rzeczy w sieci za dużo nie ma. Okazało się, że Taranis w domyśle miał inną kolejność kanałów niż S8R. Pozmieniałem to w menu Inputs, choć potem wyczytałem, że powinienem to zrobić w menu Mixer. Prawda? Zmienię to przy okazji. Potem walczyłem ze stabilizacją i według zasady "jeśli nic nie pomaga przeczytaj instrukcję" doczytałem, że po Self-test trzeba pomieszać drążkami. Zadziałało.

Dzisiaj doszedłem do wniosku, że wszystko jest gotowe do lotu, poza tym wreszcie brak deszczu i tylko delikatny (ale jak się okazało troszkę za mocny) wiatr. Trzy udane starty z ręki i zero kontrolowanych lądowań :-D Kilkanaście minut fajnej, ciągłej zabawy z jednoczesnym drżeniem rąk.
Do zrobienia:
- Dociążyć nos. Przy próbach w domu samolot patrzy lekko w dół, ale podczas lotu w położeniu neutralnym steru wysokości jednak rwie do góry. W ogóle to ciężko nim wylądować, bo on nie ma na to ochoty. Teraz masa startowa to 650g.
- Ogarnąć sprawę stabilizacji i jej czułości. Może powinienem latać w trybie autopoziomowania a nie stabilizacji?
- Ogarnąć czemu po pewnym czasie silnik zaczyna tak jakby pulsować
- Ustawić Failase
- Generalnie ogarnąć sprawę Taranisa, ustawień, ekranów, komunikatów. Nie żałuję, że wybrałem akurat ten model.
- Nauczyć się latać, bo to co robię to tragedia... Latać to powiedzmy latam (grało się w symulatory), ale podejść do lądowania to za Chiny nie umiem... No i ocena odległości z daleka szwankuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sty 2018, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2133
Gratuluję.
Ale czy masz jakieś pytania czy ..... ?
Mobrus pisze:
Może powinienem latać w trybie autopoziomowania a nie stabilizacji?

To ty decydujesz w jakim trybie masz w danej chwili ochotę latać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sty 2018, 15:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 sty 2018, 19:22
Posty: 1
Lokalizacja: poznań
A ja mój pierwszy lot szykuję na koniec stycznia gdyz jeszcze kilka rzeczy mam do poprawek. Jestem nowy na forum i mam nadzieję niedługo pochwalę się i zdam relację co, jak i czym ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sty 2018, 15:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2133
Witaj, czekam na relację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 56
Lokalizacja: Warszawa
maxiiii, nie pytam. Taka retoryka.

Dzisiaj kilka minut polatałem w trybie autopoziomowania. Myślałem, że pouczę się lądować, ale wiatr był za mocny i dałem sobie spokój. Wcześniej okleiłem krawędzie natarcia i dziób taśmą, wypoziomowałem i solidnie zamocowałem balast z nakrętek i baterię. Trzeba czekać na weekend z dobrą pogodą, może i do wiosny. Niedługo powinny zacząć przychodzić od braci mniejszych części na quada, więc będzie co robić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sty 2018, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 56
Lokalizacja: Warszawa
Po 5 wylatanych pakietach, w trakcie lotu odbiornik S8R przeszedł w F/S i samolot zaliczył w śnieg.
Po zaniesieniu do domu okazało się, że odbiornik nie widzi nadajnika (Q X7). Próby ponownego bindowania nie przynosiły rezultatu. Odbiornik wchodził w tryb bindowania, ale Taranis go nie znajdował (odsunięty był tyle co trzeba). Po restarcie odbiornik realizował tryb F/S.

Myślałem, że moduł odbiorczy odbiornika poszedł sie...

W końcu rzutem na taśmę wyjąłem odbiornik z samolotu i podłączyłem do 5v z arduino. I jak ręką odjął. Zbindował. Przełożony do modelu działa.

Taka chwilowa niedyspozycja. Ciekawe skąd to. Wilgoć z chmur?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sty 2018, 20:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 438
Lokalizacja: Biała Podlasla
Może masz bec za mało wydajny?
Może pomóc kondensator podłączony do odbiornika. Na pewno nie zaszkodzi.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sty 2018, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2133
Bez filmu nie liczy się:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sty 2018, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 gru 2017, 16:47
Posty: 56
Lokalizacja: Warszawa
Następny film będzie mój ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.