Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Jak to zamontować w ścianie? Zdalny wyłacznik
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=21&t=43283
Strona 2 z 2

Autor:  pma_ [ poniedziałek 08 sty 2018, 23:33 ]
Tytuł:  Re: Jak to zamontować w ścianie? Zdalny wyłacznik

Rurek pisze:
Ja już wiem że masz problem, przeczytałem o twoim problemie ze świecącymi się ledami po wyłączeniu - to właśnie dlatego świecą że są cały czas pod napięciem mimo odcięcia zera w obwodzie (wyłącznikiem) tak więc nie musisz sprawdzać, masz ten niewłaściwy typ instalacji niestety :-(


No to d..... dzięki za pomoc

Autor:  jelcyn [ wtorek 09 sty 2018, 00:18 ]
Tytuł:  Re: Jak to zamontować w ścianie? Zdalny wyłacznik

Podejrzewam że są dwustykowe wersje zdalnych wyłączników, ale z LEDami mogą nie działać. Osobiście stosuję ściemniacze tego typu(w środku procesor i kawałek programu) i do nich specjalne żarówki energooszczędne przeznaczone do takiej pracy. Mimo braku bezpośredniego zasilania wszystko śmiga już wiele lat.

Autor:  rika2017 [ wtorek 09 sty 2018, 05:24 ]
Tytuł:  Re: Jak to zamontować w ścianie? Zdalny wyłacznik

Rurek pisze:
Darek, piszesz o obecnych przepisach. Po pierwsze przepisy przepisami a i tak cwane elektryki robią po swojemu. Ale po pierwsze pierwsze _pma ma starą instalację gdzie to było zgodne z przepisami i fazę ma na żarówce a na wyłączniku domykanie obwodu do neutreala.
Dokładnie, byłem kiedyś u kolegi gasi światło a tu led się świeci delikatnie. Można sprawdzić puszkę w ścianie i zamienić przewody tak jak powinno być, faza na włącznik neutralny na lampę

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Autor:  skow29 [ wtorek 09 sty 2018, 11:03 ]
Tytuł:  Re: Jak to zamontować w ścianie? Zdalny wyłacznik

Lekkie świecenie to wina uplywnosci i pojemności przewodu /łącznika z neonowka lub diodą a nie obecnej fazy na przewodzie - wyjaśnione to w innym wątku.

Autor:  krisw [ sobota 20 sty 2018, 14:29 ]
Tytuł:  Re: Jak to zamontować w ścianie? Zdalny wyłacznik

Żeby było zabawniej, nie tylko puszka do wymiany, nie tylko zmiana przewodu zamykającego obwód.
Do tego wyłącznika (Sonoff), poza załączaniem na przewodzie gorącym (fazie) musisz mieć również przewód zerowy doprowadzony do modułu.
Łopatologicznie - musisz mieć 3 przewody w puszce: faza "in", faza "out" oraz "0".

Autor:  Tanner [ niedziela 21 sty 2018, 03:37 ]
Tytuł:  Re: Jak to zamontować w ścianie? Zdalny wyłacznik

Xiaomi produkuje podobne włączniki i właśnie na ten problem są dwie wersje - jedna która potrzebuje zarówno fazy jak i zera, oraz druga - na samą fazę - mam tak u siebie zamontowane (stara instalacja w kamienicy) i działa bez problemu.

Autor:  nowy [ niedziela 21 sty 2018, 10:10 ]
Tytuł:  Re: Jak to zamontować w ścianie? Zdalny wyłacznik

Zerknij do puszki która powinna być nad włącznikiem, ale kilkanaście cm pod sufitem - tam powinna iść główna linia zasilająca oświetlenie, i w tej puszce powinien być rozdział na wyłącznik i na samą lampę. Kiedyś na wyłącznik dawano przewód neutralny (fazowy szedł do żarówki) - i tak właśnie jest u Ciebie, jednak w tej puszce możesz zamienić przewody tak by na włącznik szedł fazowy.
Podłączenie do "uziemienia" (a dokładniej - przewodu ochronnego) możesz zrobić podłączając się do przewodu neutralnego - jest to oficjalnie dopuszczalne (ale tylko w części instalacji biegnącej w ścianie!!), ale najlepiej byś zrobił notatkę co i jak przerobiłeś i trzymał ją gdzieś przy bezpiecznikach. Chodzi o to, że za 5 lat możesz nie pamiętać co i gdzie zmieniłeś w instalacji - ot takie przypomnienie zmian.

Strona 2 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/