Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 16:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3865
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Kupiłem takie coś na próbę https://www.banggood.com/SONOFF-AC90-To ... 39688.html

No i nie wiem teraz jak to się montuje, normalne wyłączniki mają "ząbki" do zablokowania w puszce, a tu nic takiego nie ma :(

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 942
Lokalizacja: Legnica
Jak dla mnie to ściągnąć przedni panel, przykręcić do ściany i założyć panel z powrotem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3865
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
No to oznacza wiercenie kołków, to ostateczność. Poczekam na prostsze rozwiązanie :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 942
Lokalizacja: Legnica
Na pewno masz taśmę piankową dwustronną :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3865
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Baqsthc pisze:
Na pewno masz taśmę piankową dwustronną :D

hehe, muszą spróbować, dzięki

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 701
Lokalizacja: Warszawa
puszka powinna mieć miejsce na wkręty :-)

images.jpg
images.jpg [ 5.26 KiB | Przeglądany 661 razy ]


niestety nie wszystkie je mają :-(

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 20:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 935
Lokalizacja: Warszawa
Nowe puszki (być może stare) mają cztery otwory do przykręcenia włącznika do puszki. Na ostatnim zdjęciu widać że również ten włącznik ma cztery podłużne otwory na wkręty. Nimi złapiesz do puszki i masz możliwość lekkiej regulacji pionu/poziomu.

EDIT

Kurde Darek mnie ubiegł ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3865
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Dzięki wielkie, muszę kupić nową puszkę, bo ta w ścianie ma chyba już 100 lat :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
pma_ pisze:
...

No i nie wiem teraz jak to się montuje, normalne wyłączniki mają "ząbki" do zablokowania w puszce, a tu nic takiego nie ma :(


Są dwie sprawy:
1) ząbki to prehistoria ;-) i bodajże od "dużej" pierwszej (po-komunie) zmiany w prawie budowlanym bodajże jakiś 1995 rok wprowadzono puszki z wkrętami. Jeżeli nie masz tak to znaczy że stara instalacja bardzo...
2) ważniejszy problem - jak to podłączysz? Bo w dawnych czasach (obecnie chyba jeszcze niektórzy tak robią bo mniej przewodu potrzeba w takim typie instalacji...) instalacja od oświetlenia była robiona tak że nie miałeś w puszce pod włącznikiem czystego napięcia czyli fazy. Miałeś powrót z odbiornika i wyłącznikiem zamykałeś obwód już na powrocie prądu. W takim wypadku nie podłączysz tego diwajsa.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Rurek pisze:
...W takim wypadku nie podłączysz tego diwajsa.

Pozostaje podłączenie przy żyrandolu :lol:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Kowal pisze:
Rurek pisze:
...W takim wypadku nie podłączysz tego diwajsa.

Pozostaje podłączenie przy żyrandolu :lol:
No jeżeli ma rękę długą jak orangutan to spoko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3865
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Rurek pisze:
2) ważniejszy problem - jak to podłączysz? Bo w dawnych czasach (obecnie chyba jeszcze niektórzy tak robią bo mniej przewodu potrzeba w takim typie instalacji...) instalacja od oświetlenia była robiona tak że nie miałeś w puszce pod włącznikiem czystego napięcia czyli fazy. Miałeś powrót z odbiornika i wyłącznikiem zamykałeś obwód już na powrocie prądu. W takim wypadku nie podłączysz tego diwajsa.


No to teraz mnie zmartwiłeś, dobra zrobię test bez przykręcania puszki.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ja już wiem że masz problem, przeczytałem o twoim problemie ze świecącymi się ledami po wyłączeniu - to właśnie dlatego świecą że są cały czas pod napięciem mimo odcięcia zera w obwodzie (wyłącznikiem) tak więc nie musisz sprawdzać, masz ten niewłaściwy typ instalacji niestety :-(

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 701
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
mimo odcięcia zera w obwodzie (wyłącznikiem)


Wyłącznik powinien odcinać fazę

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Darek, piszesz o obecnych przepisach. Po pierwsze przepisy przepisami a i tak cwane elektryki robią po swojemu. Ale po pierwsze pierwsze _pma ma starą instalację gdzie to było zgodne z przepisami i fazę ma na żarówce a na wyłączniku domykanie obwodu do neutreala.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.