Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 paź 2018, 23:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 29 gru 2017, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3891
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Żarówki LED na 230V, po wyłączniu się lekko świecą, jak się tego pozbyć? Jak miałem równolegle żarówkę halogenową to oczywiście problemu nie było bo stanowiła zwarcie.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6546
Lokalizacja: Polska
Masz sciemniacz w ukladzie? A jesli nie to ktory przewod rozlacza Twoj przelacznik - neutralny czy 'cieply'?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 gru 2017, 23:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 353
Lokalizacja: Warszawa
U mnie jest tak samo. Po wyłączeniu ledy delikatnie się świecą. Po kilku minutach od wyłączenia prądu przestają świecić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 01:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Do oprawki na żarówkę (można do kostki przy lampie) przyłączyć równolegle z żarówką kondensator 100nF/275V typu X2.
Ooo np taki: https://www.tme.eu/pl/details/jfv-100n_ ... apacitors/
Może być innej firmy, ale koniecznie typu X2.
I problem z dyńki. Pomaga też na mrugające (jak są zgaszone) żarówki LED oraz energooszczędne. Szczególnie jak mamy podświetlany wyłącznik.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 12:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 357
Lokalizacja: wlkp
ja chyba dawalem 220nF/250V - potwierdzam rozwiazuje problem.
dlaczego X2 jesli moge spytac? to oznacza zakres temp. pracy od -55 (X) do +45 (2)
teoretycznie w domu wystarczy nawet Z (+10) a gorna granica byle byla powyzej 50 jesli blisko zarowki, w puszcze teoretycznie mozna dac nawet nizsza..
sprawdz zakres temp. pracy i bedzie git. dla mnie wazniejsza np. samogasnaca/niepalna obudowa na wypadek jakiejs iskierki..

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Bo X2 to specjalne kondensatory do pracy przy zmiennym napięciu + właśnie niepalna obudowa. To nie jest zakres temperatur a typ kondensatora. Na każdym tego typu jest wyraźnie napisane X2 : https://www.google.pl/search?q=kondensa ... 80&bih=898
Zwykłe kondensatory czasami lubią padać przy takiej pracy. Więc lepiej stosować takie które są do tego przeznaczone, tym bardziej że nie kosztują kosmicznych pieniędzy.
A i można je często pozyskać z jakiegoś starego urządzenia które ma impulsowy zasilacz sieciowy w sobie (stare DVD, zasilacz PC ect).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 17:25 
Offline

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 16:40
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa
Można zwykle mkt, mkt, tyle że na wyższe napięcie.
A kondensatory padają, bo te 275v to mają za niskie napięcie przebicia.
Polecam http://www.elportal.pl/pdf/k01/06_07.pdf na temat doboru napięcia kondensatory do pracy w sieci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
skow29 pisze:
A kondensatory padają, bo te 275v to mają za niskie napięcie przebicia.
Zanim coś napiszesz to sprawdź dokumentację. Kondensatory X2 mają podane napięcie dla prądu przemiennego czyli 275VAC. I przy napięciu sieciowym 230V pracują poprawnie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 13:56 
Offline

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 16:40
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa
Miś, pisałeś o padających zwykłych kondesatorach i do nich był mój komentarz odnośnie napięcia. X2 to inna bajka, kondesator typowo filtrujący, przystosowany do takiej pracy, bo takie jest jego przeznaczenie i zdolny jest wytrzymać piki napięcia rzędu kilo lotów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 sie 2015, 09:44
Posty: 76
Lokalizacja: Poznań
Kiedyś trafiłem na taki filmik :) Może coś da w tym temacie

_________________
Hexa Tarot 690__| Lisam LS210
Pioneer 1400____| Hubsan Q4
Hubsan h107d___| QAV250
Eachine QX90____| s500
i się rozrasta :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 12:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3891
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Zabawne :) Usunąłem neonówkę z wyłącznika i ledy nadal się świecą ale znacznie słabiej.
Pora na kondensator.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 15:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Nic w tym zabawnego. Winna jest pojemność i upływność przewodów od wyłącznika.
Mówiłem żebyś wsadził kondensator, a nie kombinował jakieś półśrodki.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 09:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3891
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
miś pisze:
Nic w tym zabawnego. Winna jest pojemność i upływność przewodów od wyłącznika.
Mówiłem żebyś wsadził kondensator, a nie kombinował jakieś półśrodki.


Oj wiem wiem, kondensator jest w drodze. Pisałem bo zapomniałem o tym, że w wyłaczniku jest nenówka co w wyjaśniało "świecenie".

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 353
Lokalizacja: Warszawa
Neonówka nie jest tutaj chyba powodem "świecenia" ledów. Ja nie posiadam neonówki w wyłączniku, a ledy i tak świecą po ich wyłączeniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 10:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11845
Lokalizacja: Mikoszewo
No dobra, to teraz pytanie w drugą stronę - a jak migoczą po włączeniu? Dostałem od znajomego niebrzydkie lampy LED które zastąpiły w gadzinniku połamane oprawki na świetlówki. Montaż w okolicach listopada i wszystko było cacy do grudnia jak temperatura nieco przyklapła w okolice minusa. Teraz po włączeniu jedna sekcja potrafi sobie pomigać dłuższą chwilę wzorem starych świetlówek. Jest na to jakiś myk inny niż "nie zakładaj gównianych lamp LED"?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.