Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 wrz 2019, 20:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: środa 04 wrz 2019, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
To wracam z tematem :-) bo kolejny kompik pod montaż wideo do złożenia...
Co powiecie na graty:
1) Procesor AMD Ryzen 7 3700X, 3.6GHz, 32MB, BOX (100-100000071BOX)
2) płyta MSI X570-A PRO
3) pamięci 32 GB (4ry kostki) HyperX Predator, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (HX432C16PB3K2/16)
4) dysk systemowy/roboczy render SSD Transcend 220S 256GB, PCIe Gen3x4 (TS256GMTE220S)
5) Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 (GV-N105TOC-4GD)
6) dysk na archiwa Seagate Barracuda 2TB 3.5" SATA III (ST2000DM008)
całość za 4100zł w morelach.
Będzie to hulało? (jak zwykle pytanie do praktyków czy dobrze dobrałem komponenty pod względem przepustowości magistral/ prędkości przepływu danych...)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 wrz 2019, 05:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 166
Lokalizacja: Gdańsk
Barradcudy padaly nam jak muchy wiec poszukaj jakiegos WDka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 wrz 2019, 07:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3367
Lokalizacja: Olsztyn
Rurek, kupiłem ostatnio do montażu 4K Macbooka Pro 15 Retina z dwiema kartami graficznymi. Sprzęt z połowy 2014 roku, sprzęt zapierdziela jak wściekły pod Final Cut Pro X i Premiere, nie ma problemu z płynnością podglądu podczas montażu a taką maszynę kupisz za 3k5 do 4K w zależności od rocznika.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 wrz 2019, 10:44 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 715
kart graficznych geforce nie łączy się z amd, bo mają układ z intelem i z nim lepiej śmigają.
karta graf. i tak słaba. lepiej kupić 2 karty graficzne i je spiąć.
jak na obróbke 4k to ilość GB na dyskach mała. no i zasilacz z 1 kW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 wrz 2019, 09:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 411
Lokalizacja: Biała Podlasla
tombstone pisze:
jak na obróbke 4k to ilość GB na dyskach mała. no i zasilacz z 1 kW


Tak, mam tu na miejscu też takiego specjalistę, który do nowych komputerów na intelu 8gen i grafikach od 1050 w górę (obojętne co) daje zasilacze 800W i więcej.
Ostatnio poprawiałem po nim system (mimo oryginalnego coa wgrywa system z Acera niezgodny z licencją ) w komputerze przez niego składanym. 2x 1050ti (po 63-80W) a do tego 2x ssd goodrama cx300 i i3-8k. Oczywiście zasilacz 800W bo to do robienia grafiki... Czytaj edycja wideo i zdjęć :D

Bilans tego komputera zamyka się poniżej 450W. Właśnie zmierzylem go pod max obciążeniem w jego programach (veg st) i wyszło 233W...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 wrz 2019, 22:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 197
Powinno się dobierać zasilacz po wnikliwym przeszperaniu specyfikacji sprzętu ;) 1000W to chyba ma fajnie wyglądać w specyfikacji na ulotce w sklepie ;)
Ja przy składaniu kompa zawsze biorę poprawkę na zapasową moc dla drugiej karty graficznej, bo to nie wielki koszt 150W więcej jak ktoś postanowi dołożyć następne GPU niż wymiana zasilacza na nowy ;)
Takie MSi GTX 1060 Ti Gaming X 6G ma power consumption 120W a to nie jest najnowszy produkt;)
Może ktoś sobie będzie kopał krypto w wolnych czasach i zapas mocy musi być odpowiednio większy ;) ale bez przesady.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 wrz 2019, 13:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1555
Lokalizacja: Podkarpackie
Komputer trzeba składać pod konkretne oprogramowanie. Nie ma sensu wkładać bebechów, które program nie wykorzystuje do pracy, którą na nim chcemy wykonywać. W wypadku naprz. Adobe Premiere jest dobranie sprzętu cała nauka - nowsze wersje lubują się w mocnych procesorach - jednak (nie wykorzystują te najmocniejsze) i coraz mniej wykorzystują karty graficzne (a dwoma z reguły nie uzyskuje się więcej jak z jedna mocniejszą).
https://www.pugetsystems.com/recommende ... mendations
Poza tym - nadal działa to, co pisałem kiedyś: 4K jest tylko rozdzielczość, ale ogromną rolę gra tutaj dekompresja/kompresja. 10bitowy ProRes 4K będzie się scrollował płynnie, ale 8bitowe mp4 z PH4Pro z 100Mbps zatyka i najmocniejsze systemy na i9.
Najprostsze i najtańsze rozwiązanie: praca na plikach proxy lub przeliczenie do intermediate kodeka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 wrz 2019, 23:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 22 sie 2019, 13:15
Posty: 23
Lokalizacja: Warszawa
Tak jak pisze IvanM => komputer należy składać pod konkretny soft.

Jak soft wymaga CUDA, to bierzesz NVIDIA, jak nie wymaga to taniej wyjdzie Radeon.

1) Procesor AMD Ryzen 7 3700X, 3.6GHz, 32MB, BOX (100-100000071BOX)

Bardzo dobry wybór!

2) płyta MSI X570-A PRO

Trochę na wyrost przy reszcie sprzętu.

3) pamięci 32 GB (4ry kostki) HyperX Predator, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (HX432C16PB3K2/16)

32 GB jest OK, ale poszedłbym w G.Skill, Patriot, Geil, Corsair, itp.

4) dysk systemowy/roboczy render SSD Transcend 220S 256GB, PCIe Gen3x4 (TS256GMTE220S)

Nie jest zły, ale wołałbym szybki SSD M2 NVME co najmniej 500 GB, pod video 256 może być za mały.
Teraz w Redcoon jest terabajtowy Samsung Evo Plus za 700 zł, bardzo dobra opcja. Albo dobrą ofertę ma obecnie ADATA (seria 9200, ponoć chłodniejsze od Samsunga).

5) Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 (GV-N105TOC-4GD)

Nie wiem z jakiego softu korzystasz, ale trochę słaba ta karta. Celowałbym co najmniej w GTX 1070 TI lub lepiej któregoś RTX-a SUPER. Ale wszystko zależy od softu.

6) dysk na archiwa Seagate Barracuda 2TB 3.5" SATA III (ST2000DM008)

Dyski Seagate są bardzo dobre (lepsze są tylko WD, choć zależy też od rodziny). Ogólnie dobry wybór. Choć słowo "archiwum" kojarzy mi się z większymi dyskami :) Najtaniej wychodzą 3-4 TBowe.

--


Jak korzystasz z genialnego Davinci Resolve (którego wszystkim polecam), ew. z Premiere Pro to rzuć okiem na rekomendacje sprzętu na Puget:

Premiere Pro CC 2019: AMD Radeon VII vs NVIDIA GeForce RTX
https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... -RTX-1395/

DaVinci Resolve 15: NVIDIA Quadro RTX Performance
https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... ance-1388/

DaVinci Resolve 15: AMD Radeon VII 16GB Performance
https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... ance-1382/

DaVinci Resolve Studio CPU Roundup: AMD Ryzen 3, AMD Threadripper 2, Intel 9th Gen, Intel X-series
https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... ries-1538/

DaVinci Resolve GPU Roundup: NVIDIA SUPER vs AMD RX 5700 XT
https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... 0-XT-1563/

Puget Systems DaVinci Resolve Studio Benchmark
https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... mark-1523/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.