Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 wrz 2019, 13:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 29 wrz 2017, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16404
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Przymierzam się do skompletowania gratów , każda konstruktywna rada mile widziana.

Dobieram tylko część bebechów które stanowią o wydajności takiego PeCeta pod kątem edycji wideo, gry nie za bardzo mnie interesują (więc odpada szukanie mocarnych generatorów ciepła w postaci wydajnych GPU ;-) )
Świecidełka typu LEDY wszędzie i radiatory im bardziej pokraczne tym fajniejsze - nie interesują mnie.
No dobra:
1) procesor : AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz, 16MB, o taki: https://www.morele.net/procesor-amd-ryz ... ox-976702/
2) płyta główna: ASRock AB350M PRO4, B350, DDR4, SATA3, USB3.0, uATX , coś takiego: https://www.morele.net/plyta-glowna-asr ... x-1211348/
3) dysk twardy? o ile to dysk ;-) czyli SSD w technologii NVMe: Patriot Hellfire 240GB M.2 , o to to to--> https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot ... r-1047764/
4) i na deser pamiątki, wybiorę coś z tego: https://www.morele.net/porownaj/ids=898 ... 377&cat=38
5) grafika - nie mam pojęcia - coś najtańszego co pociągnie edycję 4k (a raczej wyświetlanie 4k bo edycje to robi reszta komputera tak sądzę...)
Zaszokował mnie ten SSD - to jest normalnie jakaś petarda, chyba się starzeję bo się zatrzymałem w rozwoju na pierwszych SSD...a tu tymczasem nowe złącze/nowy protokół i transfer rzędu 2-3 GBajty/s :shock: :shock: :shock:
Dylemat dotyczy pamięci - co będzie najlepiej współpracowało z powyższą płytą i procesorem? Któraś konkretnie zegarowo jest lepsza ( np przewaga jakaś 3200 vs 3400, tak gdybam tylko...) i jeśli już to czy lepiej szybsza pamięć zegarowo z większym CL czy odwrotnie? Pomóżcie... minimum 32GB
Tylko nie strzelać mi propozycjami które przekroczą mi budżet a zakładam max 3,5 tys pln za te pięć komponentów.
I bez ideologiczno-fanbojowej wojenki typu AMDvsIntel czy NVidiavsRadeon :-)
Pierwsze dwa komponenty czyli procek i płyta raczej bezdyskusyjnie zostają takie jak wybrałem. Chyba że ktoś znajdzie jakieś baaardzo mocne argumenty. Ale po pierwsze - wskaźnik cena/wydajność to jest mój priorytet w szukaniu rozwiązania.

Do kompletu mam resztę bebechów w tym macierz RAIDOwą 6TB do przechowywania plików ze strumieniami A/V ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3368
Lokalizacja: Olsztyn
Rurek pisze:
5) grafika - nie mam pojęcia

Szukaj grafikę która obsługuje obliczenia równoległe CUDA które powodują bardzo duży przyrost prędkości przy renderowaniu.
Ja nie mam jakiejś mocnej karty graficznej ale zrobiłem doświadczenie renderowania takiego samego materiału z użyciem CUDA i bez, wyszło że z obsługą CUDA film renderował się o połowę szybciej niż bez.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 14:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1331
Lokalizacja: Berlin
Rurek, do renderowania przede wszystkim procek, kartę weź tą,
https://www.morele.net/karta-graficzna- ... gi-701478/
a za zaoszdzędzony hajs procek;
https://www.morele.net/procesor-intel-c ... 00-757625/

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 16:44 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 399
Lokalizacja: Wrocław
Jeśli byś rozważał intela (chociaż zarzekasz się że nie), to nie bierz i7 6700 tylko wersję "k" czyli np. 6700k - niewiele droższy, a różnica ogromna. Sam na początku wakacji zmieniałem sobie kompa (dla mnie dodatkowym priorytetem była kompatybilność i możliwość postawnienia na tym Mac OS'a), wyszło trochę więcej niż zakładasz, ale brałem z tych ważniejszych komponentów:
- procek i7 7700k
- płyta ASRock Z270 Extreme4
- pamięć corsair vengeance lpx 2x8gb cl15 3000Mhz
- dysk samsung sm961 (na M.2 - zdecydowanie to polecam zamiast standardowego SSD na SATA)
- grafika rzecz dyskusyjna, ja akurat trafiłem mega promocję i wziąłem EVGA Geforce GTX 1060 SSC 6gb, a rozważałem geforce'a 1060 3gb. Jeżeli nie zamierzasz w ogóle grać, to spokojnie wystarczy Ci karta graficzna zintegrowana z procesorem - spokojnie odtworzy film 4k bez zająknięcia.

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1045
Lokalizacja: Gliwice
7700K nie bierz, bo jest wadliwy. Obecnie najopłacalniej wypada AMD, więc R5 1600 będzie dobrym wyborem. Co do GPU, to nie wiem jakiego programu używasz, lecz GPU potrafi mocno pomóc w renderowaniu, a co za tym idzie im więcej "rdzeni" CUDA, tym lepiej. 750Ti nie ma dzisiaj racji bytu, 1050 jest lepsza i tańsza. Moja propozycja: https://www.morele.net/inventory/info/f83STO/
EDIT: 3 października premierę mają procesory Intela z serii Coffee Lake, więc można poczekać. Wadą będzie to że do końca 2017 będą dostępne płyty z najdroższym chipsetem Z370(390?), więc możesz się nie zmieścić w budżecie.

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 wrz 2017, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 mar 2010, 15:32
Posty: 614
Lokalizacja: Rumia
A co mi tam, a nadepnę na odcisk :) .
Procek tylko Intel, a i7 nachalnie pożądany.
Płyta wyłącznie z chipsetem Intela.
Grafika TYLKO Nvidia, GTX 750 jest OK, ale taniej z CUDA znajdziesz wiele kart poprzedniej generacji za grosze, np. GTX450 itp.
Jak słyszysz AMD albo Radeon - uciekaj.
I nie jest do wiedza "gazetowo-czasopismowa" ale najcenniejsza, pozyskana z codziennej autopsji i praktyki empiryczno-serwisowej PCtow.
To tyle ode mnie :-D

EDIT
A i zapomnilem, jak dysk talerzowy duzej pojemnosci to wylacznie HITACHI, psuja sie wszystkie, ale te najrzadziej.

_________________
When injustice becomes law, resistance becomes Duty...
Thomas Jefferson


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: test
Post: sobota 30 wrz 2017, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1045
Lokalizacja: Gliwice
Tylko wiesz, Ryzeny są na rynku od marca/kwietnia, więc trudno wyrobić sobie o nich opinie w tak krótkim czasie. Nie faworyzuję AMD dlatego że kocham tą firmę i wgl AMD only. Sam korzystam z Intela, ale to tylko dlatego że nie poczekałem i teraz pluję sobie w brodę. Zresztą pod względem awaryjności, CPU to jest chyba ostatnia rzecz która padnie sama z siebie... Intel obecnie to jak już na platformę LGA2066, bo obecne LGA 1151 (Z1xx, Z2xx itp.) jest już praktycznie martwe dzięki Intelowi który oświadczył że Coffee Lake nie będą na tych platformach działać. Twórcy tematu zależy na najlepszym stosunku ceny do wydajności i na dzień dzisiejszy oferuje to AMD.
EDIT: Tu jest inny zestaw, masz mocniejszy procesor lecz słabsze GPU - moim zdaniem lepszy od poprzedniego. Najlepiej podaj jakim programem się posługujesz. https://www.morele.net/inventory/info/QchrmE/

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 wrz 2017, 14:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1555
Lokalizacja: Podkarpackie
Pozwólcie, ze się wtrącę - choć do samego komputera wypowiadać się nie będę.
Pod względem edycji 4K innemu 4K nierówne. Najgorsze i najbardziej kłopotliwe jest akuratnie to najbardziej popularne 4K wideo - tzn. kompresowane do mp4. To nawet na najmocniejszych komputerach edytuje się jak krew z nosa, bo się przewija z przeskokami i zacina, zżera olbrzymie ilości pamięci. Mam to na co dzień.
Dla tego w profesjonalnym montażu rzadko się montuje takie pliki bezpośrednio. Są dwie możliwości.
Pierwsza jest praca na plikach proxy. Program montażowy importując pliki wideo dorabia do nich powiązane pliki "lekkostrawne" - mogą być mniejszej rozdzielczości, z mniejszym bitrate itp. Montuje się na mniejszej jakości - ale szybko i wygodnie. W każdej chwili można się też przełączyć na pełną jakość 4K. Końcowy rendering odbywa się oczywiście automatycznie na plikach pełnej jakości.
Druga możliwość - to konwersja do jakiegoś "intermediate" kodeku. Cineform, Apple ProRes, Avid. Otrzymuje się tak pliki pełnej jakości, ale zapisane z dłuższym słowem bitowym, z dużo mniejszą kompresją i zajmujące niestety o wiele więcej miejsca jak mp4ki. Ale w zamian komputer nie marnuje energii na rekompresję i nawet na laptopie pracuje się wygodnie jak z plikami standardowej jakości.
Niewygoda jednego i drugiego jest oczywiście konieczność przeliczenia surówki przed pracą. Ale konwersja i rendering finalny zapuszczają się w nocy i nie marnują kosztowny czas montażysty.
Wszystko zależy oczywiście od stopnia komplikacji montażu, ale odpowiedni workflow ma często większy wpływ na wydajność jak moc obliczeniowa komputera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 wrz 2017, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16404
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Nie nie jest to do montażu zarobkowego, profesjonalnego . Tak mam MiDrone 4k i chcę klecić filmiki które mi nakręci :-) i chciałbym mątować a nie ślęczeć nad monitorem w oczekiwaniu aż mi się przewinie o parę sekund. Bo wtedy ciepnę przez okno taki sprzęt. ;-)
Nadzieja jest w tym megaszybkim dysku NVMe bo transfer zapowiada znakomite osiągi. I do tego DOBRZE dobrana konfiguracja proc-ram-płyta-grafika to klucz do szybkiego montażu w 4k i po to ten wątek założyłem aby od fachowców , praktyków dowiedzieć się co mogę sklecić za 3,5 koła.
AMD jest moim wyborem bo tak jak napisałem - współczynnik cena/wydajność jest dla mnie kluczowa bo to jest hobby a nie profi gdzie stawiałbym na wydajność tylko i wyłącznie. No i na dzień dzisiejszy AMD Ryzeny mają ten współczynnik najlepszy jeśli chodzi o procesory.
Co do softu: HitFilm to chyba sensowna darmowa opcja do montażu.
Ewentualnie kiedyś SonyVegas.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1331
Lokalizacja: Berlin
Fakt, może dziad jestem i 1050Ti jest lepszym wyobrem ale tutaj jest duża kwestia budżetu. To nie ma być stricte gamingowy zestaw a pod renderowanie liczy się przede wszystkim mocny procek i najwięcej $$$ pchaałbym właścnie w niego. Dużo ramu, 16gb to absolutne minimum no i szybki i duży SSD. Rozwiazania HDD+SDD moim zdaniem się nie sprawdzają.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1045
Lokalizacja: Gliwice
Dlatego moim zdaniem Ryzen 7 1700 będzie dobrym wyborem. Co do HDD to dysk dyskowi nie równy, są wolne i są szybkie.

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1331
Lokalizacja: Berlin
Ziomek to co mówi Remzibi to nie jest wyssane z palca. Miałem naście kompów z AMD+Radeon oraz Intel+NVidia i tylu problemów ze sterownikami i grzaniem sie w AMD+Radeon to nigdy nie miałem. Procki do renderowania to tylko intel i7, sprawdzone i kręcone 6. generacji.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 paź 2017, 13:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1045
Lokalizacja: Gliwice
Ehh... ale to co było kiedyś nie ma miejsca już dzisiaj

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 18:16 
Offline

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 16:40
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa
A nie lepiej wziąć gotową stację roboczą typu HP Z420 ?
Wszystko zgrane i przetestowane w zgrabnej obudowie, kultura pracy również zadowala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 paź 2017, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1045
Lokalizacja: Gliwice
Nawet w najwyższej konfiguracji ten HP dostaje baty od R7 1700

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.