Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 gru 2018, 06:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 05 gru 2018, 01:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2513
Lokalizacja: Poznań
Koledzy, mam wielką prośbę o pomoc, bo mi się już wiedza skończyła... Moja sieć wifi dorobiła się jakiś czas temu repeatera, w postaci TP-Link TPWR841, w dużym pokoju. Rotuter w ustawieniach działa jako repeater, ale też podłączyłem kablem sieciowym do niego dekoder NC+ (główny), żeby przesyłał klucze do mulitiroomu, wszystko działa bardzo dobrze. Jako że testowo stawiam domoticza dla IOT, brakowało mi zasięgu w kuchni i dałem tam taki sam router jak opisywany wcześniej i też jako repeater. Problem w tym, że gdy jestem np w kuchni z telefonem, to zasięg wifi mam max, ale telefon wyświetla mi, że jest problem z uzyskaniem adresu IP. Przejdę do dużego pokoju, adres IP dostaję od razu. Co robię źle?

Moja konfiguracja (WiFi) sieć wewnętrzna dla wyjaśnienia:

Router1 WAN (internet przychodzi z anteny z dachu, sieć osiedlowa PPOE) TPlink TPWR841 WAN, LAN, WIFI
IP Routera 192.168.0.1
Maska 255.255.255.0
włączone DHCP
SSID np mojasiec

Router2 jako repeater TP-Link TPWR841 duży pokój z nc+ po kablu LAN.
IP Routera 192.168.0.2
Maska 255.255.255.0
wyłączone DHCP
SSID np mojasiec

Router3 jako repeater TP-Link TPWR841 kuchnia
IP Routera 192.168.0.3
Maska 255.255.255.0
wyłączone DHCP
SSID np mojasiec


Czy gdy dokładam kolejne repeatery (zamierzam jeszcze jeden do piwnicy) muszę inne wyłączyć, żeby łapały zasięg z gównego routera, czy wystarczy, że kolejny nowy repeater złapie zasięg z najbliższego repeatera? Chodzi mi o to czy repeatery-router główny, ma być topologią gwiazdy czy szeregowo, na zasadzie - łapię najsilniejszy sygnał tej samej sieci?

Czytałem, że dhcp ma być włączone tylko na głównym routerze, a repeatery mają go mieć wyłączone.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3920
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
to nie do końca na temat ale patrzyłeś an google mesh?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
repeater nigdy nie był dobrym pomysłem... ;)
generalnie każdy repeater powinien łączyć się do głównego AP.
Masz może możliwość wyboru z poziomu repeatera do której stacji bazowej się łączy? może możesz po adresach mac określić gdzie repeater powinien się łączyć.
druga sprawa to adres bramy - czy na repeaterach masz ustawiony adres bramy na ip routera?

jak dla mnie to wygląda na to ze repeater w kuchni łączy się z repeaterem w pokoju i tu jest klops. bo powinien z głównym routerem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 12:33 
Offline

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 15:28
Posty: 9
Lokalizacja: Episkopi
Kup sobie takie "extendery" do gniazdek elektrycznych jak nie chcesz kabli ciągnąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 14:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2513
Lokalizacja: Poznań
pma - chciałem to zobaczyć ale gogle wyświetliło mi :We aren’t in your country yet. Domoticza opanowałem do tych rzeczy które potrzebuję czyli temperatury i wilgotność w pomieszczeniach, czujniki zalania pod zbiornikiem ciepłej wody oraz pod pralką. Mam też włączanie światła w kuchni ale raczej dla prezentacji niż do praktycznego zastosowania.

lotpawel - adres bramy w każdym mam ten sam czyli 192.168.0.1 - główny router, podczas konfiguracji mam do wyboru do jakiego SSID repeater ma się podłączyć ale z konkretnym MAC nie mam takiego bajeru. Może by każdemu repeatewrowi nadać inne SSID może to by coś pomogło?

Domind - wybrałem routery z dwoma antenami wifi, które mają funkcję repeater, działają tak samo, jak te do gniazdek elektrycznych, za to z lepszym zasięgiem. W nich jest nawet konfigurator po wybraniu repeater podaje nam do wyboru jaka stacja SSID ma być wzmacniana podajesz też IP, bramę domyślną i maskę podsieci... ale mimo to coś się gryzie, zasięg w kuchni miałem ledwo co na 1 kreskę a teraz na full ale telefon IP nie może od repeatera dostać...

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 15:09 
Offline

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 15:28
Posty: 9
Lokalizacja: Episkopi
Nie do końca tak samo. Te do gniazdka łączysz 1wszy najlepiej kablem z głównym ruterem a później każdy nastepny nadaje własną sieć. To się tak nie gryzie jak wiele transmisji na jednej sieci.
Domyślam się że nie chcesz mieć 3 różnych sieci ale wtedy dajesz to samo SSID ale różne kanały.
Jedyny radiowy repeater jaki miałem zawsze jakoś kulawo działał albo wolno albo wcale.
Jak nie chcesz kupować to pomyśl czy da się kablem połączyć to co masz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 19:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3246
Lokalizacja: Olsztyn
mikun, sieć na reapeaterach jedno pasmowych nie będzie Ci działała dobrze szczególnie jeśli łączysz je drogą radiową. Kolega przerabiał temat u siebie w firmie i miał dokładnie takie same problemy jak Ty, czyli nie chciał pobierać na niektórych końcówkach adresu ip z puli. Poprawiło się jak postawił droższe reapeatery które miały 2.4GHz i 5GHz ale też nie było szału z prędkością. Skończyło się na położeniu sieci UTP i zainstalowaniu acces pointów Ubiquiti na 2.4GHz i problemy się skończyły. Oczywiście każda apec podłączony był do routera kablem. Wiem że chcesz uniknąć kablowania chałupy ale żeby to porządnie działało to chyba inaczej się nie da. Możesz jeszcze spróbować na dwu zakresowym ale wg mnie to strata czasu jeśli chcesz mieć więcej niż jeden dodatkowy punkt dostępowy. W szkole w której pracuję mamy 73 acces pointy i niezależnie gdzie jestem to mam przeważnie full zasięg wifi i cały czas to samo ip.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 gru 2018, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3920
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
mikun pisze:
pma - chciałem to zobaczyć ale gogle wyświetliło mi :We aren’t in your country yet.

kupić możesz na amazon.de
a na yt jest trochę o technologii mesh

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 gru 2018, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2513
Lokalizacja: Poznań
Domind - może tu robię błąd że router oraz repeatery chodzą na tym samym kanale (u mnie 13) pytanie czy w repeaterze znajdę zmianę kanału :) ale jest jakaś szansa, spróbuję... dzięki.

PiotrSz wiem że skrętka to skrętka też jestem zwolennikiem LAN a nie WiFi bo te pierwsze zawsze działają. Problem jest taki że tam gdzie mogłem to pojechałem przewodami np NC+ multiroom mam skrętką doprowadzony sygnał z routera głównego dopiero wtedy sygnał idzie po wifi na dół do dekodera głównego, to mi działa już kilka lat. Problem jest że sygnał do piwnicy praktycznie nie dochodzi a po zainstalowaniu w kuchni repeatera było rewelacyjnie, ale może problemem jest to że mam wszędzie te same kanały.

pma w ostateczności kupię tego gogla bo napisali że ten działa jak repeater i nie ma problemu w połączeniu kilku sztuk.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 gru 2018, 18:34 
Offline

Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 15:28
Posty: 9
Lokalizacja: Episkopi
Tylko ile on kosztuje 250usd?
Za mniej niż 200 zł kupisz np TP-Link av200. I będziesz miał podobny efekt o ile nie lepszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 gru 2018, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3920
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
domind pisze:
Tylko ile on kosztuje 250usd?
Za mniej niż 200 zł kupisz np TP-Link av200. I będziesz miał podobny efekt o ile nie lepszy.

No chyba nie, poczytaj jak to działa (cena fakt trochę przesadzona)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.