Exu pisze:
myślę że warto takie informacje "puszczać" dalej.
Na pewno warto, ale ja na razie to zero konkretów oprócz tych 4 punktów wymienionych pod obrazkiem.
Wątpię aby chodziło o nadawaniu numeru operatorowi, a nie na konkretnego "drona", przecież samo ŚK już jakiś tam swój numer ma więc jest tym samym numerem operatora.
Najbardziej ciekawi mnie jak rozwiążą sprawę "dronów" samoróbek i druga sprawa czy czepią się ogólnie modeli rekreacyjnych bo jeśli tak to będzie apokalipsa - wszystko zejdzie do podziemia bo nie wyobrażam sobie że każdy z forum leci wykupić rejestracje na Wing Winga czy jakiegoś easy stara

Miejmy nadzieję że tak nie będzie bo modelarz rekreacyjny nie jest "operatorem" skoro nie ma ŚK tak?

Niestety dzieje się najgorsze czego się spodziewaliśmy od dawana - droniarstwo szkodzi modelarstwu.
EDYTA:
Faktycznie rejestracja ma być na operatora, a nie na "drona", zamiast do tych durnych fejzbuków trzeba było podać link do źródła
http://www.ulc.gov.pl/pl/publikacje/wia ... wietrznychCytuj:
Czy rejestracja obejmie również osoby wykonujące loty modelami samolotów?
Nowe Rozporządzenie Bazowe (NBR) w definicji zawartej w art. 3 pkt 30 zrównuje wielowiernikowce oraz modele i określa je jako bezzałogowe statki powietrzne, czyli wszystkie statki powietrzne wykonujące operację lub przeznaczone do wykonywania operacji samodzielnie lub będąc być pilotowanymi zdalnie bez pilota na pokładzie. To oznacza, że nie będzie osobnych przepisów dla modelarzy. Obowiązek rejestracji dotyczyć będzie operatorów bezzałogowych statków powietrznych o masie powyżej 250 g. Operator otrzyma JEDEN numer rejestracyjny, którym będzie znakował swoje urządzenie.
Czyli racery z rejestracją

heliki też, brak słów, ale najbardziej martwi mnie to czy nie odwalą jakiegoś numeru z modelami własnej roboty:
Cytuj:
Rozporządzenie bazowe skupia się na wymogach dotyczących projektowania, produkcji, obsługi technicznej, rejestracji, znakowania oraz eksploatacji bezzałogowych statków powietrznych.