Strona 16 z 17
Re: KUCHNIA
: czwartek 19 sty 2017, 21:52
autor: misiekkk
To może zademonstrujesz swoje umiejętności na kolejnym zlocie ?
O chętnych do konsumpcji nie musisz się martwić
Re: KUCHNIA
: czwartek 19 sty 2017, 21:57
autor: yorg68
O kuuurcze !!! - to bym z przyczepką chyba musiał
zatryndalać na Chełm
Jerzy
Re: KUCHNIA
: czwartek 19 sty 2017, 22:10
autor: jacekV
Składniki kupimy na miejscu... nie opieraj się...
Re: KUCHNIA
: czwartek 19 sty 2017, 22:18
autor: Kowal
Tia, taki kociołek 11l + 5l oleju + ognisko...
Re: KUCHNIA
: czwartek 19 sty 2017, 22:50
autor: misiekkk
Kociołek załatwi się w kuchni, miejsce na ognisko jest, nawet pręty do podwieszenia kociołka i taki łańcuszek się znajdą.
Co do składników - załatwimy.
Wyobrażacie sobie ten zapach...
Re: KUCHNIA
: czwartek 19 sty 2017, 22:58
autor: yorg68
Fajnie - ale tu musi być stała temperatura.
Tak na plenerowo: butla z palnikiem, osłonięte miejsce i ...doping
Wszystko jest do zrobienia.
Jednak cały czas mam jeden poważny problem - brak transportu.
Pracuję nad tym.
Co do gotowania w plenerze - poradzę się P. Roberta Makłowicza - mieszka niedaleko...
Jerzy
Re: KUCHNIA
: sobota 21 sty 2017, 10:47
autor: artak
yorg68 sądzę, że jak obiecasz, że zrobisz faworki, pod warunkiem, że ktoś Cię zabierze, to pod domem będziesz musiał parking powiększyć :)
Re: KUCHNIA
: środa 08 lut 2017, 19:14
autor: yorg68
Coś mnie tak dziś wzięło na wywar z nóżek wieprzowych
+kurczak
+jajeczko
+marchewka
+zielony groszek
+kukurydza:
https://www.dropbox.com/sh/5jx34gpwvxv0 ... rdPra?dl=0
Jak komuś zrobiłem smaka - przepraszam - nie mogłem się powstrzymać
Jerzy
Re: KUCHNIA
: sobota 25 mar 2017, 19:59
autor: remzibi
yorg68 pisze:......Jak komuś zrobiłem smaka .....
No kurcze, powiem szczerze, mi narobiles
, i to jak
.
Re: KUCHNIA
: sobota 25 mar 2017, 20:09
autor: Kowal
Jerzy, a gdzie te
nóżki wieprzowe
yorg68 pisze:Coś mnie tak dziś wzięło na wywar z nóżek wieprzowych
+kurczak
+jajeczko
+marchewka
+zielony groszek
+kukurydza
Ja dzisiaj "nastawiłem" schabik w/g tego przepisu:
Schab suszony w skarpecie, tylko bez peklosoli.
Re: KUCHNIA
: wtorek 16 maja 2017, 09:07
autor: przybora
Z racji tego że ruszył sezon grilowy to polecam karkówkę z ziemniakami na grilu - obiad wypas.
- karkówkę kroimy w plastry, ja dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa, następnie przyprawiam, oczywiście każdy według uznania
- karkówkę rozkładamy na grilu ale tylko do zrumienienia i okopcenia grilem ;) jak na foto, nie czekamy aż skruszeje, ma być jeszcze gumiasta.
- następnie w aluminiowe tacki obieramy ziemniaki pokrojone w kostkę, ale nie za drobno, ziemniaki przyprawiam i sole //ziemniaki surowe//
- na wierzch ziemniaków rozprowadzam masełko czosnkowe wypasss...
- na ziemniaki rozkładam ugrilowaną karkówkę
- całość zawijam folią aluminiową w miarę szczelnie
- WAŻNE zanim zawiniemy do do aluminiowych tacek wlewam pół szklanki wody, jak tego nie zrobimy ziemniaki przypalą się
- całość wstawiam na grila pod przykryciem na pond godzinę około 1,5h
Karkówka rozpływa się w ustach jest tak skruszała, moje dzieci zajadają się .....
Czasami dodaję do ziemniaków marchewkę //surową//
- karkowka2.jpg (632.84 KiB) Przejrzano 14003 razy
- karkowka1.jpg (577.74 KiB) Przejrzano 14003 razy
Re: KUCHNIA
: środa 27 gru 2017, 00:53
autor: tom_monik
Re: KUCHNIA
: środa 06 cze 2018, 16:02
autor: martyna90i
Jak ktoś nie zna to polecam policzki wołowe.
Długo się je robi, bo trzeba dusić pół dnia, ale warto.
Główne składniki (przepis trochę dietetyczny, bez mąki itp):
1 kg policzków wołowych, odciąć tłuszcz
Grzyby, najlepiej pieczarki 300g
1 szklanka wody
3/4 szklanki czerwonego wina
2 pokrojone marchewki
1 posiekaną cebulę
1 średniej wielkości posiekany bakłażan
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 liście laurowe
Po jednej łyżce stołowej: pasty pomidorowej, oleju kokosowego albo masła, cynamonu.
Po jednej łyżeczce: tymianku, oregano i rozmarynu.
Jak to upichcić?
1. Wrzucamy policzki wołowe okrojone z tłuszczu do wolnowaru albo na głęboką patelnię (wok).
2. Położyć wszystko na policzki i wymieszać tak żeby składniki były na całej powierzchni policzków.
3. Przez cały czas dusić na wolnym ogniu przez 6 - 8 godzin.Na patelni trochę szybciej, ale nie polecam.
4. Po zakończeniu porozrywać policzki dwoma widelcami i podawać z ziemniakami (polecam słodkie ziemniaki).
Smacznego!
Re: KUCHNIA
: środa 06 cze 2018, 22:13
autor: Baqsthc
Ktoś tu zbiera posty do giełdy?
Re: KUCHNIA
: środa 06 cze 2018, 22:16
autor: Verid
Spokojnie, jest na oku.