Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 13 lis 2018, 06:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: wtorek 06 paź 2015, 22:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 08 sty 2015, 13:53
Posty: 61
Lokalizacja: Augustów
śniadanie mistrzów:
smażony swojski boczek, bo taki sklepowy za 15zł sam wyskakuje z patelni,i przekrojona bułka w jajku, plus dodatki wedle uznania, keczup, kiszony, szczypiorek ...
na obiadek klasycznie rosołek z kluseczkami i karkówka z sosem Kurek.
a wieczorem pod wódeczkę suszona polędwiczka z dzika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: czwartek 15 paź 2015, 18:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 paź 2015, 18:43
Posty: 1
Ja polecam prosty przepis na ostre ogórki - świetne do wódeczki:
kroimy ogóry w plastry, zalewamy mieszanką octu, oliwy, soli, cukru i ostrej papryczki i trzymamy w słoiku kilka dni. Pieko w ustach 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: środa 21 paź 2015, 14:00 
Offline

Rejestracja: środa 21 paź 2015, 13:18
Posty: 27
Lokalizacja: Malczyce
Na śniadanie wyłącznie owsianka z otrębami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: środa 02 gru 2015, 04:02 
Offline

Rejestracja: sobota 24 sty 2015, 17:32
Posty: 7
Lokalizacja: Poznań
adamczarnecki pisze:
Ja polecam prosty przepis na ostre ogórki - świetne do wódeczki:
kroimy ogóry w plastry, zalewamy mieszanką octu, oliwy, soli, cukru i ostrej papryczki i trzymamy w słoiku kilka dni. Pieko w ustach 8-)

Dostałem ostatnio dwa słoiczki tak przygotowanych ogórasków, potwierdzam, niebo w gębie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: piątek 11 gru 2015, 07:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
Ja zaproponuje coś na długie zimowe wieczory.
Mianowicie Nalewka kawowa.
[url]https://przepisynakawe.pl/nalewka-kawowa-82//url]
Kilka dni musi się przegryść, więc na świeta jak znalazł.
Smacznego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: piątek 11 gru 2015, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 886
Lokalizacja: Myślenice
Polecam Smarowidło - robię zawsze przed nadejściem zimy:
Słuszną połeć słoniny - najfajniej jakby kupić z zaufanego zródła - kroimy
na kostki 0.5 x 0.5cm.
Jak już pokroimy wsad na jedną porcję ( najlepiej nie więcej 0,5kg/porcja)
przekładamy bo naczynia z niezbyt grubym dnem i topimy na średnim ogniu.
Na początku intensywnie mieszać.
Gdy skwarki zaczną się rumienić należy zmniejszyć ogień .
Tu jest ważna wskazówka: trzeba pod koniec próbować kiedy skwarki będą odpowiednio chrupiące
bo na etapie "dochodzenia" bardzo szybko z pysznych skwareczek mogą się zrobić kamyczki. :evil:

Po przestygnięciu nie polecam przelewania do słoika - najlepsza miseczka tzw: kamionka. :-D

Równolegle do smalcu polecam obowiązkowo - Ziemniaki z kominka
Zawijamy ziemniaki w folię aluminiową. W kominku rozpalone trochę lepiej niż "normalnie"
Wrzucamy na godzinkę i 10 min. :-P

SMACZNEGO !!!

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: piątek 11 gru 2015, 09:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jerzy, ta "kupna" słonina się przypala bez dodatkowego tłuszczu :mrgreen:
Ja do chlebka (najlepiej takiego z domowego wypieku na zakwasie) polecam słoninę wędzoną w dowolnym smaku :-) Ja lubię taką "paprykową", lub "czosnkową" :-D
Musze sobie wreszcie zrobić własną wędzarnie, aby nie "żerować" na sąsiedzie :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: sobota 19 gru 2015, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Sprawy tak się mają :-D

Mięsko przygotowane do "produkcji":

Obrazek

Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś Obrazek

Przyprawy:

Obrazek

Boczuś klasyka, czyli sól, pieprz, czosnek, majeranek:

Obrazek

Jeden kawałek schabu środkowego również "klasycznie", tak jak boczuś plus ziółka O.Mateusza, a drugi został naszpikowany suszonymi morelami, sól, pieprz oraz przyprawa do mięs "Mikado"

Obrazek

I gotowe "paczuszki", owinięte kilkukrotną warstwą folii celulozowej. Schowane do lodówki, i we wtorek do piekarnika :mrgreen:

Obrazek

Zastanawiam się jeszcze, czy nie "zapakować" ich w siatkę, bo boję się, że folia może się "odwinąć" na brzegach... Obrazek
Tylko czy siatka "wytrzyma" temperaturę 200°C Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: sobota 19 gru 2015, 18:53 
Offline

Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 19:05
Posty: 167
Lokalizacja: Kraków
Kowal ładne mięsko :mrgreen:

Co do pieczenia, to przecież są specjalne rękawy do pieczenia mięsa, może to będzie lepszym rozwiązaniem, no bo chyba, nie chcesz tego w tej folii do piekarnika ładować skoro mówisz, że nie wiesz czy 200 stopni wytrzymają ?? :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: sobota 19 gru 2015, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Folia wytrzyma na pewno :-P Jest to specjalna folia celulozowa.
Mam tylko obawy, czy się nie "rozwinie" i dla tego myślałem o siatce...
Chyba jednak zasznuruję resztę tak jak boczek... :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: sobota 19 gru 2015, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 886
Lokalizacja: Myślenice
Kowal
Rozwinie się na pewno. :-(
Posznuruj wszystko dokładnie. :-P

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: poniedziałek 28 gru 2015, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Nic się nie rozwinęło, mięsko upiekło się genialnie :-D Najlepszy dowód, że nawet fotki nie zdążyłem zrobić, zanim zniknęło w otworach gębowych :mrgreen:
A przy okazji, przepis na kanapkę sylwestrową :lol: http://www.facebook.com/BuzzFeedFood/videos/1010597782286781

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: poniedziałek 28 gru 2015, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3247
Lokalizacja: Olsztyn
Kowal pisze:
A przy okazji, przepis na kanapkę sylwestrową http://www.facebook.com/BuzzFeedFood/vi ... 7782286781

Ja pierdziu, ale to jest bomba kaloryczna :-D ale wszystko co jest dobre jest szkodliwe albo tuczy ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: środa 30 gru 2015, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Moja kupiła dzisiaj w kropkowanym owadzie syrop barmański mojito... i co ja mam z tym zrobić :roll:
W wszelakich przepisach na drinka, nie ma ujętego tegoż wynalazku :-/
Czy stosować zamiennie zamiast cukry trzcinowego :roll: Czy eliminuje również limonkę i miętę, skoro ma to w swoim składzie:

- Syrop glukozowo-fruktozowy
- Cukier
- Woda
- Sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego 3%
- Sok limonkowy z zagęszczonego soku limonkowego 0,1% :mrgreen:
- Ekstrakt z mięty 0,01% :lol:
- Regulator kwasowości: kwas cytrynowy
- Przeciwutleniacz: kwas askrobiowy
- Aromaty

Sposób przygotowania: Stosować w rozcieńczeniu 1:10...

Chyba jednak kupię biały rum, cukier trzcinowy, limonki i miętę, bo wodę gazoz, i lód w zamrażarce mam, i zrobię to "po ludzku" :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHNIA
Post: środa 30 gru 2015, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 886
Lokalizacja: Myślenice
;-) To mojito to sobie zostaw na lato
do lodów śmietankowo-kawowych 8-)

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.