KUCHNIA

Tu można uprawiać dyskutanctwo ;-)

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
ECO400
Posty: 5743
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ECO400 »

A ja jeszcze nie jadłem zadnych "mięs" z rodziny gumowatych ;-)
Moze nam mifau zaserwuje cos na zlocie :-P
A co ja gotuje? Hmmmm... Umiem sobie ulepic pierogi (z kapustą i grzybami... Mniam) umiem tez wszelkiego rodzaju zapiekanki np. z ryzem, brokułami, sosem smietanowo czosnkowym, fasolą i kukurydzą. Pycha :-)
Awatar użytkownika
FPV Olo
Posty: 547
Rejestracja: środa 03 lut 2010, 13:43
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Post autor: FPV Olo »

Ja zawsze do czystej zimnej wody wrzucam,tez sie otwieraja,zamkniete oczywiscie do kosza.
Zatrucie takim czyms to porazka.
Aleksander Sitnikow
KONDOR FPV;DX 201; VIDEO Tx LM 1W 1,2 2,4Ghz;Diversity by Zbig;OSD 644 by Zbig ;Antena śledząca by Zbig 14dBi; RC:MX 16s, LRS by THOMAS
Awatar użytkownika
Wojtass_nt
Posty: 983
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Lokalizacja: Nowy Targ

Post autor: Wojtass_nt »

A ja umiem parówki :D I jajecznicę na boczku! ha!
Awatar użytkownika
ECO400
Posty: 5743
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ECO400 »

Taa ale nikt z Was nie umie ciasta upiec :lol:
Awatar użytkownika
kefir
Posty: 4871
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Lokalizacja: skąd

Post autor: kefir »

A ja umiem dobrze wsuwać jak mi żona oś zrobi a tak nawiasem robi niezła lasagne w tamtym tygodniu przyjechała paczka ze świeżutkimi plastrami makaronu :)
Awatar użytkownika
mifau
Posty: 1740
Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Lokalizacja: Sopot

Post autor: mifau »

ECO400 pisze:A co ja gotuje? Hmmmm... Umiem sobie ulepic pierogi (z kapustą i grzybami... Mniam) umiem tez wszelkiego rodzaju zapiekanki np. z ryzem, brokułami, sosem smietanowo czosnkowym, fasolą i kukurydzą. Pycha :-)
O prosze...ja pierogow nie probowalem nigdy robic (z "ciast" to tylko nalesniki, racuchy, itp).
Eco...to moze juz czas za miesko sie zabrac?
Poledwica wieprzowa....zawsze sie udaje - bezpieczna :)
Poledwica wolowa....juz trudniej, ale ten smak....uuuu :) (mozna tez zrazowa uzywac jak sie ma stoper w rece - lub jesli sie dusi).

A z tych "ciast" to polecam placki z twarozku homogenizowanego :)
sklad:
- twarozek homogenizowany - waniliowy (W tym zoltym, okraglym pudelaczku)
- zoltka jajek
- maka
- olej

przepis:
-twarozek (caly) wrzuc do miseczki
-dodaj 2 zoltka z jajek i dobrze wymieszaj
-dodaj maki (i mieszaj) tak duzo az zawartosc ledwo bedzie splywac z lyzki
-wrzucaj lyzka na patelnie (porecje zaleza od Ciebie - najwygodniejsze sa 2/3 lyzki) i smaz na glebokim oleju, az sie zarumienia

Mozna zrobic 2 warstwy i w srodku dac jablko.

Mowie Wam....dzieciaki to kochaja, a i kobieta zadowolona bedzie :mrgreen:

[ Dodano: 2010-02-20, 22:59 ]
FPV Olo pisze:Ja zawsze do czystej zimnej wody wrzucam,tez sie otwieraja,zamkniete oczywiscie do kosza.
Zatrucie takim czyms to porazka.
Zgadza sie.
Mozna tez po oplukaniu te otwarte popukac w blat stolu - dosc mocno. jak sie nie zamykaja (Czasem robia to baaardzooo powoli) to do smieci.
A potem po gotowaniu (a raczej duszeniu) te, ktore sa ciagle zamkniete to do smieci.
Miales juz kraby w muszlach? Tego nie wolno jesc! paskudztwo! :-D

[ Dodano: 2010-02-20, 23:00 ]
kefir pisze:robi niezła lasagne w tamtym tygodniu przyjechała paczka ze świeżutkimi plastrami makaronu :)
No to juz widze oczami duszy jak robimy impreze na rozpoczecie sezonu wiosennego :mrgreen:
Ostatnio zmieniony sobota 20 lut 2010, 23:01 przez mifau, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtass_nt
Posty: 983
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Lokalizacja: Nowy Targ

Post autor: Wojtass_nt »

A makaron zapiekany z sosem pomidorowym i mozarella jedliscie??

Makaron obowiązkowo typu Pióra gotowany na aldente czyli półtwardo.

Moje ulubione żarło :D
Awatar użytkownika
ECO400
Posty: 5743
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ECO400 »

Hehe to mamy kilku speców od gastronomii na forum :-D
Z mies to umie usmazyc piers z kurczaka, zrobic kotlety mielone i schabowe ;-)
Awatar użytkownika
diem
Posty: 5825
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Lokalizacja: Radzionków

Post autor: diem »

A ja robie full wypas salatke :D (to poczatek i koniec moich kulinarnych przygod :) )
Awatar użytkownika
ECO400
Posty: 5743
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: ECO400 »

Umiem jeszcze placki ziemniaczane i placek po zbojnicku. No i oczywiscie racuchy i nalesniki. Ooo i kopytka w sosie z wołowiną i duszoną kapustą ze skwarkami :-D
Awatar użytkownika
JR65
Posty: 1690
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Lokalizacja: Piekary Śląskie

Post autor: JR65 »

Współczuje tego bólu Mifau,
ostrygi otworzyć to sztuka ja tam wolę ja żona mi smaczne dania robi jak widać po wyglądzie co nie znaczy że nie umiem dobrej jajecznicy zrobić zawsze mi się udaje :-P
Pozdrawiam, Andrzej http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC
Awatar użytkownika
mifau
Posty: 1740
Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Lokalizacja: Sopot

Post autor: mifau »

ECO400 pisze:Hehe to mamy kilku speców od gastronomii na forum :-D
Z mies to umie usmazyc piers z kurczaka, zrobic kotlety mielone i schabowe ;-)
Zawsze odpowiednio zarumienic panierke (i zawsze tak samo) to sztuka!
Moja tesciowa robi najlepsze kotlety :mrgreen:

Eco....to dawaj z wolowina!!!
Ten przepis jest super...serdecznie polecam!

Wolowine zrazowa (z 0,5kg przynajmniej), zamroz ja(to wazne!) i nastepnego dnia rozmroz....

Papryka, cebula i pomidor.
Kroimy to wszystko w plasterki i smazymy na oliwie z oliwek. Bardzo krotko! (i najlepiej na masle)
Odkladamy do miseczki.

Wolowine po rozmrozeniu rozbij bardzo mocno i potnij ja w plesterki (koniecznie w poprzek wlokien!).
Dodaj przyprawy jakie chcesz, ale NIE WOLNO dawac soli (bo stwardnieje).... ale najlepiej niech to bedzie meksykanska przyprawa FAJITA.
Na patelni rozgrzej na maxa olej (duzo oleju) i wrzucaj po kolei kazdy paseczek wolowiny....
Smaz gora 30 sek na kazdej stronie.
Usmazone paski kladziesz obok na talerzu.

W tym samym czasie rozgrzewasz piekarnik (180-200 stopni)
Do zaroodpornego naczynia trzeba wrzucic przysmazona wczesniej papryke,celube i pomidora, wrzucic do tego usmazone mieso (musi byc jeszcze cieple) i wszystko posypac tartym serem.
Jak tylko ser sie roztopi to wyciagamy i podajemy :)

Tak wlasnie robi sie tzw Beef (m.in. w Gdyni w Maksykanskiej restauracji Pueblo - polecam!)
Awatar użytkownika
kefir
Posty: 4871
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Lokalizacja: skąd

Post autor: kefir »

Ale beka właśnie zjadłem mozzarelle uwielbiam ją ale najlepszą jadłem w Rzymie od bufolla
jest jeden kały sklepik co to sprzedaje no i są twardsze
Awatar użytkownika
JR65
Posty: 1690
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Lokalizacja: Piekary Śląskie

Post autor: JR65 »

O tworzy nam się książka kucharska przyda się na zlocie :-P :mrgreen:
Pozdrawiam, Andrzej http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC
Awatar użytkownika
mifau
Posty: 1740
Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Lokalizacja: Sopot

Post autor: mifau »

JR65 pisze:co nie znaczy że nie umiem dobrej jajecznicy zrobić zawsze mi się udaje :-P
A chcesz zonie niespodzianke zrobic?
To powiem Ci jak pieknie mozna jajko po wiedensku zrobic...ale w niecodzienny sposob :) Proste, a jakie smaczne!!!
ODPOWIEDZ