KUCHNIA
Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy
- patrick1989
- Posty: 75
- Rejestracja: czwartek 21 lut 2013, 14:43
- Lokalizacja: jestem?
Patryk - mówisz masz :) Łapcie przepis na ziołowego kurczaka w cieście :)
Składniki:
4 piersi kurczaka bez kości i skóry
2 jajka, rozbełtane
1 łyżka wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta zgniecionych płatków czerwonej papryki
1/2 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. kiełków pszenicznych
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Popryskać blachę olejem w sprayu.
2. Odciąć nadmiar tłuszczu z kurczaka i pokroić w kostkę o boku 3 cm.
3. W misce rozbełtać jajka z wodą i dodać kawałki kurczaka.
4. W misce połączyć natkę pietruszki, tymianek, czerwoną paprykę, bułkę tartą, kiełki pszeniczne, bazylię i pieprz. Dodać olej i wymieszać widelcem, żeby wszystko równo pokryć. Wlać marynatę do worka, wrzucić również kurczaka i dobrze wymieszać.
5. Umieścić kurczaka na przygotowanej blaszce i piec w 220ºC przez 10 minut, obrócić wszystkie kawałki i piec przez kolejne 5 minut.
Składniki:
4 piersi kurczaka bez kości i skóry
2 jajka, rozbełtane
1 łyżka wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta zgniecionych płatków czerwonej papryki
1/2 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. kiełków pszenicznych
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Popryskać blachę olejem w sprayu.
2. Odciąć nadmiar tłuszczu z kurczaka i pokroić w kostkę o boku 3 cm.
3. W misce rozbełtać jajka z wodą i dodać kawałki kurczaka.
4. W misce połączyć natkę pietruszki, tymianek, czerwoną paprykę, bułkę tartą, kiełki pszeniczne, bazylię i pieprz. Dodać olej i wymieszać widelcem, żeby wszystko równo pokryć. Wlać marynatę do worka, wrzucić również kurczaka i dobrze wymieszać.
5. Umieścić kurczaka na przygotowanej blaszce i piec w 220ºC przez 10 minut, obrócić wszystkie kawałki i piec przez kolejne 5 minut.
Centrum Szkoleń Inżynierskich Emt-Systems.pl
- patrick1989
- Posty: 75
- Rejestracja: czwartek 21 lut 2013, 14:43
- Lokalizacja: jestem?
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek 19 mar 2013, 15:20
- Lokalizacja: Pomorze
-
- Posty: 2
- Rejestracja: wtorek 19 mar 2013, 21:17
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem :)
Składniki:
1 torebka ryżu
1 nóżka wędzona kurczaka
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
kawałek zielonej części pora
sól i pieprz
majonez
Wykonanie:
Torebkę ryżu ugotować i przestudzić. W tym czasie obrać mięso z nóżki kurczaka, paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać osączoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę por. Całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Można też dodać łyżeczkę musztardy wtedy sałatka będzie bardziej ostra. Polecam, pychotka! :)
Składniki:
1 torebka ryżu
1 nóżka wędzona kurczaka
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
kawałek zielonej części pora
sól i pieprz
majonez
Wykonanie:
Torebkę ryżu ugotować i przestudzić. W tym czasie obrać mięso z nóżki kurczaka, paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać osączoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę por. Całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Można też dodać łyżeczkę musztardy wtedy sałatka będzie bardziej ostra. Polecam, pychotka! :)
Be the change that you wish to see in the world.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota 29 cze 2013, 22:40
- Lokalizacja: Wrocław
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina
czerwonego, dodając 100 gramów ginu, 100 gramów koniaku, 200 gramów Smirnoffa i 50 gramów rumu.
Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej. Kurczaka możliwie jak najszybciej wyrzucamy, bo jest do d...,
natomiast... Sos! Sosik! Paluszki lizać!!
szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką wina białego, szklanką wina
czerwonego, dodając 100 gramów ginu, 100 gramów koniaku, 200 gramów Smirnoffa i 50 gramów rumu.
Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej. Kurczaka możliwie jak najszybciej wyrzucamy, bo jest do d...,
natomiast... Sos! Sosik! Paluszki lizać!!
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Sorry, że po świętach, ale niedługo możecie zaskoczyć swoje kobiety takim trickiem:
tu kliknij
tu kliknij
1.Tarot 680 - Pixhawk SunnySky V3508 580kV Afro Slim 20A APC 12*4,5 MR X8R Sony QX100
2. Mi Drone 4K całkiem fajna latająca kamerka.
3. DJI Mavic 2 Pro super zabawka
2. Mi Drone 4K całkiem fajna latająca kamerka.
3. DJI Mavic 2 Pro super zabawka
-
- Posty: 491
- Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
- Lokalizacja: Kielce
Dla smakoszy:
Składniki:
Makaron spaghetti 1szt.
Koncentrat pomidorowy 1szt.
cebula 30-50dkg
mielone mięso 50dkg
Piwo warka strong 1szt. do potrawy (lub inne ale moim zdaniem lepsze sa mocne i słodsze piwa)+ 2,3 szt. żeby nie było nudno gotować
1. Cebule siekamy w grubą kostkę i na patelnie ze spora ilością oleju i mocno posolić.
2. Jak cebula zmięknie i zrobi się słodkawa dodajemy mięso i podsmażamy żeby zmieniło kolor.
3. Ja dosypuję jeszcze trochę czerwonej przyprawy knora do mięs, ale tu w zasadzie nie ma zasad co do przypraw, ostro łagodnie jak kto chce.
4. wlewamy połowę piwa i mieszamy tak długo aż piwa wyraźnie ubędzie.
5. Ja dodaję cały słoiczek koncentratu ale można mniej
6. Mieszamy 2-3 minuty, w między czasie popijają piwko dodatkowych puszek.
7. Wlewamy pozosałe pół piwa do patelni i znowu mieszamy aż część wody z piwa przejdzie do atmosfery.
Gdzieś koło punktu 3 trzeba było wrzucić makaron do wrzątku, bo jeśli zrobimy to koło pkt 7 to będzie trzeba czekać aż się ugotuje.
Polecam
I coś dla zabieganych, mega szybkie i proste z kurczaka.
2 filety z kury jakoś porozcinać.
Na patelnię wylać trochę oleju, i wysmarować żeby była śliska.
Wysypać w miarę równo na patenię ok 1/3 paczki Francuskiej Zupy Cebulowej Knora (działa też z borowikową)
Poukładać na tym kawałki kurczaka.
Wysypać resztę zupy na kurczaka.
Polać wszystko kubkiem dużym (chyba 400g) śmietany 18%
Podpalić gaz pod patelnią i patrzeć kiedy zacznie bulbać NIE MIESZAĆ
W tzw. między czasie ugotować paczkę ryżu
Śmietana powinna sama zmienić kolor bez mieszania. Chyba że gdzieś bardziej bulba to trochę przemieszać co by się nie przypaliło.
Podawać na ryżu. Albo do grzanek czosnkowych.
Składniki:
Makaron spaghetti 1szt.
Koncentrat pomidorowy 1szt.
cebula 30-50dkg
mielone mięso 50dkg
Piwo warka strong 1szt. do potrawy (lub inne ale moim zdaniem lepsze sa mocne i słodsze piwa)+ 2,3 szt. żeby nie było nudno gotować
1. Cebule siekamy w grubą kostkę i na patelnie ze spora ilością oleju i mocno posolić.
2. Jak cebula zmięknie i zrobi się słodkawa dodajemy mięso i podsmażamy żeby zmieniło kolor.
3. Ja dosypuję jeszcze trochę czerwonej przyprawy knora do mięs, ale tu w zasadzie nie ma zasad co do przypraw, ostro łagodnie jak kto chce.
4. wlewamy połowę piwa i mieszamy tak długo aż piwa wyraźnie ubędzie.
5. Ja dodaję cały słoiczek koncentratu ale można mniej
6. Mieszamy 2-3 minuty, w między czasie popijają piwko dodatkowych puszek.
7. Wlewamy pozosałe pół piwa do patelni i znowu mieszamy aż część wody z piwa przejdzie do atmosfery.
Gdzieś koło punktu 3 trzeba było wrzucić makaron do wrzątku, bo jeśli zrobimy to koło pkt 7 to będzie trzeba czekać aż się ugotuje.
Polecam
I coś dla zabieganych, mega szybkie i proste z kurczaka.
2 filety z kury jakoś porozcinać.
Na patelnię wylać trochę oleju, i wysmarować żeby była śliska.
Wysypać w miarę równo na patenię ok 1/3 paczki Francuskiej Zupy Cebulowej Knora (działa też z borowikową)
Poukładać na tym kawałki kurczaka.
Wysypać resztę zupy na kurczaka.
Polać wszystko kubkiem dużym (chyba 400g) śmietany 18%
Podpalić gaz pod patelnią i patrzeć kiedy zacznie bulbać NIE MIESZAĆ
W tzw. między czasie ugotować paczkę ryżu
Śmietana powinna sama zmienić kolor bez mieszania. Chyba że gdzieś bardziej bulba to trochę przemieszać co by się nie przypaliło.
Podawać na ryżu. Albo do grzanek czosnkowych.