KUCHNIA

Tu można uprawiać dyskutanctwo ;-)

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

tribal
Posty: 62
Rejestracja: czwartek 08 sty 2015, 13:53
Lokalizacja: Augustów

Re: KUCHNIA

Post autor: tribal »

śniadanie mistrzów:
smażony swojski boczek, bo taki sklepowy za 15zł sam wyskakuje z patelni,i przekrojona bułka w jajku, plus dodatki wedle uznania, keczup, kiszony, szczypiorek ...
na obiadek klasycznie rosołek z kluseczkami i karkówka z sosem Kurek.
a wieczorem pod wódeczkę suszona polędwiczka z dzika.
adamczarnecki
Posty: 1
Rejestracja: czwartek 15 paź 2015, 18:43
Kontakt:

Re: KUCHNIA

Post autor: adamczarnecki »

Ja polecam prosty przepis na ostre ogórki - świetne do wódeczki:
kroimy ogóry w plastry, zalewamy mieszanką octu, oliwy, soli, cukru i ostrej papryczki i trzymamy w słoiku kilka dni. Pieko w ustach 8-)
GrzegorzG
Posty: 27
Rejestracja: środa 21 paź 2015, 13:18
Lokalizacja: Malczyce

Re: KUCHNIA

Post autor: GrzegorzG »

Na śniadanie wyłącznie owsianka z otrębami
filipb
Posty: 7
Rejestracja: sobota 24 sty 2015, 17:32
Lokalizacja: Poznań

Re: KUCHNIA

Post autor: filipb »

adamczarnecki pisze:Ja polecam prosty przepis na ostre ogórki - świetne do wódeczki:
kroimy ogóry w plastry, zalewamy mieszanką octu, oliwy, soli, cukru i ostrej papryczki i trzymamy w słoiku kilka dni. Pieko w ustach 8-)
Dostałem ostatnio dwa słoiczki tak przygotowanych ogórasków, potwierdzam, niebo w gębie :)
Snafu
Posty: 46
Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17

Re: KUCHNIA

Post autor: Snafu »

Ja zaproponuje coś na długie zimowe wieczory.
Mianowicie Nalewka kawowa.
[url]https://przepisynakawe.pl/nalewka-kawowa-82//url]
Kilka dni musi się przegryść, więc na świeta jak znalazł.
Smacznego.
Awatar użytkownika
yorg68
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Lokalizacja: Myślenice

Re: KUCHNIA

Post autor: yorg68 »

Polecam Smarowidło - robię zawsze przed nadejściem zimy:
Słuszną połeć słoniny - najfajniej jakby kupić z zaufanego zródła - kroimy
na kostki 0.5 x 0.5cm.
Jak już pokroimy wsad na jedną porcję ( najlepiej nie więcej 0,5kg/porcja)
przekładamy bo naczynia z niezbyt grubym dnem i topimy na średnim ogniu.
Na początku intensywnie mieszać.
Gdy skwarki zaczną się rumienić należy zmniejszyć ogień .
Tu jest ważna wskazówka: trzeba pod koniec próbować kiedy skwarki będą odpowiednio chrupiące
bo na etapie "dochodzenia" bardzo szybko z pysznych skwareczek mogą się zrobić kamyczki. :evil:

Po przestygnięciu nie polecam przelewania do słoika - najlepsza miseczka tzw: kamionka. :-D

Równolegle do smalcu polecam obowiązkowo - Ziemniaki z kominka
Zawijamy ziemniaki w folię aluminiową. W kominku rozpalone trochę lepiej niż "normalnie"
Wrzucamy na godzinkę i 10 min. :-P

SMACZNEGO !!!

Jerzy
Awatar użytkownika
Kowal
Posty: 4540
Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: KUCHNIA

Post autor: Kowal »

Jerzy, ta "kupna" słonina się przypala bez dodatkowego tłuszczu :mrgreen:
Ja do chlebka (najlepiej takiego z domowego wypieku na zakwasie) polecam słoninę wędzoną w dowolnym smaku :-) Ja lubię taką "paprykową", lub "czosnkową" :-D
Musze sobie wreszcie zrobić własną wędzarnie, aby nie "żerować" na sąsiedzie :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Awatar użytkownika
Kowal
Posty: 4540
Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: KUCHNIA

Post autor: Kowal »

Sprawy tak się mają :-D

Mięsko przygotowane do "produkcji":

Obrazek

Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś Obrazek

Przyprawy:

Obrazek

Boczuś klasyka, czyli sól, pieprz, czosnek, majeranek:

Obrazek

Jeden kawałek schabu środkowego również "klasycznie", tak jak boczuś plus ziółka O.Mateusza, a drugi został naszpikowany suszonymi morelami, sól, pieprz oraz przyprawa do mięs "Mikado"

Obrazek

I gotowe "paczuszki", owinięte kilkukrotną warstwą folii celulozowej. Schowane do lodówki, i we wtorek do piekarnika :mrgreen:

Obrazek

Zastanawiam się jeszcze, czy nie "zapakować" ich w siatkę, bo boję się, że folia może się "odwinąć" na brzegach... Obrazek
Tylko czy siatka "wytrzyma" temperaturę 200°C Obrazek
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
MichasKrk
Posty: 164
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 19:05
Lokalizacja: Kraków

Re: KUCHNIA

Post autor: MichasKrk »

Kowal ładne mięsko :mrgreen:

Co do pieczenia, to przecież są specjalne rękawy do pieczenia mięsa, może to będzie lepszym rozwiązaniem, no bo chyba, nie chcesz tego w tej folii do piekarnika ładować skoro mówisz, że nie wiesz czy 200 stopni wytrzymają ?? :roll:
Awatar użytkownika
Kowal
Posty: 4540
Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: KUCHNIA

Post autor: Kowal »

Folia wytrzyma na pewno :-P Jest to specjalna folia celulozowa.
Mam tylko obawy, czy się nie "rozwinie" i dla tego myślałem o siatce...
Chyba jednak zasznuruję resztę tak jak boczek... :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Awatar użytkownika
yorg68
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Lokalizacja: Myślenice

Re: KUCHNIA

Post autor: yorg68 »

Kowal
Rozwinie się na pewno. :-(
Posznuruj wszystko dokładnie. :-P

Jerzy
Awatar użytkownika
Kowal
Posty: 4540
Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: KUCHNIA

Post autor: Kowal »

Nic się nie rozwinęło, mięsko upiekło się genialnie :-D Najlepszy dowód, że nawet fotki nie zdążyłem zrobić, zanim zniknęło w otworach gębowych :mrgreen:
A przy okazji, przepis na kanapkę sylwestrową :lol: http://www.facebook.com/BuzzFeedFood/vi ... 7782286781
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Awatar użytkownika
PiotrSz
Posty: 3518
Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Lokalizacja: Olsztyn

Re: KUCHNIA

Post autor: PiotrSz »

Kowal pisze:A przy okazji, przepis na kanapkę sylwestrową http://www.facebook.com/BuzzFeedFood/vi ... 7782286781
Ja pierdziu, ale to jest bomba kaloryczna :-D ale wszystko co jest dobre jest szkodliwe albo tuczy ;-)
Awatar użytkownika
Kowal
Posty: 4540
Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: KUCHNIA

Post autor: Kowal »

Moja kupiła dzisiaj w kropkowanym owadzie syrop barmański mojito... i co ja mam z tym zrobić :roll:
W wszelakich przepisach na drinka, nie ma ujętego tegoż wynalazku :-/
Czy stosować zamiennie zamiast cukry trzcinowego :roll: Czy eliminuje również limonkę i miętę, skoro ma to w swoim składzie:

- Syrop glukozowo-fruktozowy
- Cukier
- Woda
- Sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego 3%
- Sok limonkowy z zagęszczonego soku limonkowego 0,1% :mrgreen:
- Ekstrakt z mięty 0,01% :lol:
- Regulator kwasowości: kwas cytrynowy
- Przeciwutleniacz: kwas askrobiowy
- Aromaty

Sposób przygotowania: Stosować w rozcieńczeniu 1:10...

Chyba jednak kupię biały rum, cukier trzcinowy, limonki i miętę, bo wodę gazoz, i lód w zamrażarce mam, i zrobię to "po ludzku" :-P
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Awatar użytkownika
yorg68
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Lokalizacja: Myślenice

Re: KUCHNIA

Post autor: yorg68 »

;-) To mojito to sobie zostaw na lato
do lodów śmietankowo-kawowych 8-)

Jerzy
ODPOWIEDZ