KUCHNIA

Tu można uprawiać dyskutanctwo ;-)

Moderatorzy: moderatorzy2014, moderatorzy

Awatar użytkownika
misiekkk
Posty: 2084
Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: KUCHNIA

Post autor: misiekkk »

To może zademonstrujesz swoje umiejętności na kolejnym zlocie ?
O chętnych do konsumpcji nie musisz się martwić ;-)
Świat z góry wygląda lepiej ;-)
Awatar użytkownika
yorg68
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Lokalizacja: Myślenice

Re: KUCHNIA

Post autor: yorg68 »

O kuuurcze !!! - to bym z przyczepką chyba musiał
zatryndalać na Chełm :lol:

Jerzy
Awatar użytkownika
jacekV
Posty: 2246
Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Lokalizacja: Jasienica

Re: KUCHNIA

Post autor: jacekV »

Składniki kupimy na miejscu... nie opieraj się...
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,
Awatar użytkownika
Kowal
Posty: 4540
Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: KUCHNIA

Post autor: Kowal »

Tia, taki kociołek 11l + 5l oleju + ognisko... :mrgreen:

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
Awatar użytkownika
misiekkk
Posty: 2084
Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: KUCHNIA

Post autor: misiekkk »

Kociołek załatwi się w kuchni, miejsce na ognisko jest, nawet pręty do podwieszenia kociołka i taki łańcuszek się znajdą.
Co do składników - załatwimy.

Wyobrażacie sobie ten zapach...
Świat z góry wygląda lepiej ;-)
Awatar użytkownika
yorg68
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Lokalizacja: Myślenice

Re: KUCHNIA

Post autor: yorg68 »

Fajnie - ale tu musi być stała temperatura.
Tak na plenerowo: butla z palnikiem, osłonięte miejsce i ...doping :lol:
Wszystko jest do zrobienia.
Jednak cały czas mam jeden poważny problem - brak transportu.
Pracuję nad tym.
Co do gotowania w plenerze - poradzę się P. Roberta Makłowicza - mieszka niedaleko...

Jerzy
artak
Posty: 182
Rejestracja: środa 08 paź 2014, 10:56
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA

Post autor: artak »

yorg68 sądzę, że jak obiecasz, że zrobisz faworki, pod warunkiem, że ktoś Cię zabierze, to pod domem będziesz musiał parking powiększyć :)
Awatar użytkownika
yorg68
Posty: 887
Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Lokalizacja: Myślenice

Re: KUCHNIA

Post autor: yorg68 »

Coś mnie tak dziś wzięło na wywar z nóżek wieprzowych
+kurczak
+jajeczko
+marchewka
+zielony groszek
+kukurydza:
https://www.dropbox.com/sh/5jx34gpwvxv0 ... rdPra?dl=0
Jak komuś zrobiłem smaka - przepraszam - nie mogłem się powstrzymać :-P

Jerzy
Awatar użytkownika
remzibi
Posty: 614
Rejestracja: wtorek 23 mar 2010, 15:32
Lokalizacja: Rumia

Re: KUCHNIA

Post autor: remzibi »

yorg68 pisze:......Jak komuś zrobiłem smaka .....
No kurcze, powiem szczerze, mi narobiles :-) , i to jak :-) .
When injustice becomes law, resistance becomes Duty...
Thomas Jefferson
Awatar użytkownika
Kowal
Posty: 4540
Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: KUCHNIA

Post autor: Kowal »

Jerzy, a gdzie te nóżki wieprzowe :roll:
yorg68 pisze:Coś mnie tak dziś wzięło na wywar z nóżek wieprzowych
+kurczak
+jajeczko
+marchewka
+zielony groszek
+kukurydza
Ja dzisiaj "nastawiłem" schabik w/g tego przepisu: Schab suszony w skarpecie, tylko bez peklosoli.
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...
przybora
Posty: 33
Rejestracja: środa 09 mar 2016, 16:37
Lokalizacja: Polska Mazury

Re: KUCHNIA

Post autor: przybora »

Z racji tego że ruszył sezon grilowy to polecam karkówkę z ziemniakami na grilu - obiad wypas.
- karkówkę kroimy w plastry, ja dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa, następnie przyprawiam, oczywiście każdy według uznania
- karkówkę rozkładamy na grilu ale tylko do zrumienienia i okopcenia grilem ;) jak na foto, nie czekamy aż skruszeje, ma być jeszcze gumiasta.
- następnie w aluminiowe tacki obieramy ziemniaki pokrojone w kostkę, ale nie za drobno, ziemniaki przyprawiam i sole //ziemniaki surowe//
- na wierzch ziemniaków rozprowadzam masełko czosnkowe wypasss...
- na ziemniaki rozkładam ugrilowaną karkówkę
- całość zawijam folią aluminiową w miarę szczelnie
- WAŻNE zanim zawiniemy do do aluminiowych tacek wlewam pół szklanki wody, jak tego nie zrobimy ziemniaki przypalą się
- całość wstawiam na grila pod przykryciem na pond godzinę około 1,5h
Karkówka rozpływa się w ustach jest tak skruszała, moje dzieci zajadają się .....

Czasami dodaję do ziemniaków marchewkę //surową//
karkowka2.jpg
karkowka2.jpg (632.84 KiB) Przejrzano 13947 razy
karkowka1.jpg
karkowka1.jpg (577.74 KiB) Przejrzano 13947 razy
_____________________________________________________________________
"Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć." -M.Maliński
Awatar użytkownika
tom_monik
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Lokalizacja: częstochowa

Re: KUCHNIA

Post autor: tom_monik »

Awatar użytkownika
martyna90i
Posty: 4
Rejestracja: wtorek 05 cze 2018, 09:55
Lokalizacja: Polska

Re: KUCHNIA

Post autor: martyna90i »

Jak ktoś nie zna to polecam policzki wołowe.
Długo się je robi, bo trzeba dusić pół dnia, ale warto.

Główne składniki (przepis trochę dietetyczny, bez mąki itp):

1 kg policzków wołowych, odciąć tłuszcz
Grzyby, najlepiej pieczarki 300g
1 szklanka wody
3/4 szklanki czerwonego wina
2 pokrojone marchewki
1 posiekaną cebulę
1 średniej wielkości posiekany bakłażan
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 liście laurowe
Po jednej łyżce stołowej: pasty pomidorowej, oleju kokosowego albo masła, cynamonu.
Po jednej łyżeczce: tymianku, oregano i rozmarynu.

Jak to upichcić?

1. Wrzucamy policzki wołowe okrojone z tłuszczu do wolnowaru albo na głęboką patelnię (wok).
2. Położyć wszystko na policzki i wymieszać tak żeby składniki były na całej powierzchni policzków.
3. Przez cały czas dusić na wolnym ogniu przez 6 - 8 godzin.Na patelni trochę szybciej, ale nie polecam.
4. Po zakończeniu porozrywać policzki dwoma widelcami i podawać z ziemniakami (polecam słodkie ziemniaki).
Smacznego! :-D
Ostatnio zmieniony wtorek 12 cze 2018, 11:04 przez martyna90i, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Baqsthc
Posty: 1076
Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Lokalizacja: Legnica

Re: KUCHNIA

Post autor: Baqsthc »

Ktoś tu zbiera posty do giełdy?
Awatar użytkownika
Verid
Posty: 13004
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Lokalizacja: Mikoszewo

Re: KUCHNIA

Post autor: Verid »

Spokojnie, jest na oku.
Ten wredny...
ODPOWIEDZ