Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 gru 2018, 11:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 13 lis 2018, 18:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 wrz 2010, 17:04
Posty: 809
Lokalizacja: Warszawa
Chciałem się was poradzić w temacie nie modelarskim.
Sprawiłem sobie w domu oświetlenie najazdowe.
Napęd do bramy ma moduł do podłączenia ów oświetlenia i przy otwieraniu/zamykaniu bramy będzie się zapalać.
Chciałbym teraz móc to oświetlenie zapalać niezależnie od napędu bramy.
I teraz zastanawiam się jak to można zrealizować.
Na zewnątrz domu mam wyprowadzony trzy żyłowy przewód który może posłużyć do podania zasilenia na oświetlenie najzadowe, natomist zakładam że musiałbym jakoś obwody odizolować - może wystąpić problem w przypadku zasilania oświetlenia z domu i jednoczesne otworzenie bramy i podania zasilenia z napędu bramy.
Ma ktoś was doświadczenie w tym temacie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 lis 2018, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 231
Lokalizacja: Wrocław
Dodaj przekaźnik przełączny.
Na stykach NC daj normalne zasilanie z bramy. Do styków NO i cewki przekaźnika daj zasilanie z domu.
Zakładając, że masz wspólne PE, to z jedną parą styków wystarczy,
Ja nie masz wspólnego, to przekaźnik z podwójnymi stykami, żeby przełączał faze i zero jednocześnie.
Oczywiście przekaźnik z cewką na 230V AC.
I jak największymi odstępami styków, żeby jak pociągnie łuk, to żeby nie zwarło obydwu obwodów jeżeli pojawi się napięcie jednocześnie w obu obwodach.

Ale nie jestem elektrykiem, więc może jest jakieś bezpieczniejsze rozwiązanie z lepszym zabezpieczeniem przed zwarciem łukiem.
Ja podobną rzecz mam zrobioną na korytarzu (jedna lampa zasilana z mojego lub sąsiada obwodu - zależy kto sobie włączy oświetlenie) i działa od kilku lat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 lis 2018, 14:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 437
Ja załączam z pilota bramowego oświetlenie podłączone do bramy (4 latarnie), otwieram bramę, bramę garażowa oraz łapę od furtki. Prawie każdy sterownik bramowy ma taką funkcję najwyżej kup pilot 4 kanałowy. Nie wystarczy Ci tak? To możesz zrobić na przekaźniku jak wyżej. Ewentualnie dołożyć sterownik sonoff i załączać z telefonu

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lis 2018, 09:52 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 23:23
Posty: 15
Lokalizacja: Gryfino
Tak jak kolega wyżej pisze prawie każdy. Jeżeli potrzebujesz pomocy to pisz, znam się i na elektryce i na automatach bramowych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.