Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lis 2018, 05:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3907
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Rurek pisze:
Ja już wiem że masz problem, przeczytałem o twoim problemie ze świecącymi się ledami po wyłączeniu - to właśnie dlatego świecą że są cały czas pod napięciem mimo odcięcia zera w obwodzie (wyłącznikiem) tak więc nie musisz sprawdzać, masz ten niewłaściwy typ instalacji niestety :-(


No to d..... dzięki za pomoc

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 00:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3417
Lokalizacja: B-stok
Podejrzewam że są dwustykowe wersje zdalnych wyłączników, ale z LEDami mogą nie działać. Osobiście stosuję ściemniacze tego typu(w środku procesor i kawałek programu) i do nich specjalne żarówki energooszczędne przeznaczone do takiej pracy. Mimo braku bezpośredniego zasilania wszystko śmiga już wiele lat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 05:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 07 mar 2017, 20:16
Posty: 437
Rurek pisze:
Darek, piszesz o obecnych przepisach. Po pierwsze przepisy przepisami a i tak cwane elektryki robią po swojemu. Ale po pierwsze pierwsze _pma ma starą instalację gdzie to było zgodne z przepisami i fazę ma na żarówce a na wyłączniku domykanie obwodu do neutreala.
Dokładnie, byłem kiedyś u kolegi gasi światło a tu led się świeci delikatnie. Można sprawdzić puszkę w ścianie i zamienić przewody tak jak powinno być, faza na włącznik neutralny na lampę

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 11:03 
Offline

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 16:40
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa
Lekkie świecenie to wina uplywnosci i pojemności przewodu /łącznika z neonowka lub diodą a nie obecnej fazy na przewodzie - wyjaśnione to w innym wątku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 sty 2018, 14:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 gru 2015, 14:37
Posty: 5
Żeby było zabawniej, nie tylko puszka do wymiany, nie tylko zmiana przewodu zamykającego obwód.
Do tego wyłącznika (Sonoff), poza załączaniem na przewodzie gorącym (fazie) musisz mieć również przewód zerowy doprowadzony do modułu.
Łopatologicznie - musisz mieć 3 przewody w puszce: faza "in", faza "out" oraz "0".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 sty 2018, 03:37 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 607
Lokalizacja: Kraków
Xiaomi produkuje podobne włączniki i właśnie na ten problem są dwie wersje - jedna która potrzebuje zarówno fazy jak i zera, oraz druga - na samą fazę - mam tak u siebie zamontowane (stara instalacja w kamienicy) i działa bez problemu.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 sty 2018, 10:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 103
Lokalizacja: Poznań
Zerknij do puszki która powinna być nad włącznikiem, ale kilkanaście cm pod sufitem - tam powinna iść główna linia zasilająca oświetlenie, i w tej puszce powinien być rozdział na wyłącznik i na samą lampę. Kiedyś na wyłącznik dawano przewód neutralny (fazowy szedł do żarówki) - i tak właśnie jest u Ciebie, jednak w tej puszce możesz zamienić przewody tak by na włącznik szedł fazowy.
Podłączenie do "uziemienia" (a dokładniej - przewodu ochronnego) możesz zrobić podłączając się do przewodu neutralnego - jest to oficjalnie dopuszczalne (ale tylko w części instalacji biegnącej w ścianie!!), ale najlepiej byś zrobił notatkę co i jak przerobiłeś i trzymał ją gdzieś przy bezpiecznikach. Chodzi o to, że za 5 lat możesz nie pamiętać co i gdzie zmieniłeś w instalacji - ot takie przypomnienie zmian.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.