Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 gru 2017, 19:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 05 gru 2017, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3067
Lokalizacja: Olsztyn
Panowie i Panie, muszę namierzyć pod Windowsem 10 skrót klawiszowy który wpakował mi jaki program i dzięki temu po kombinacji klawiszy alt+a oraz alt+s nic się nie dzieje a powinny pojawić się litery ą i ś.
Od razu wykluczę kilka rzeczy już sprawdzonych:
*nie jest to komputer HP ani Dell gdzie fabryczny system ma ustawione jakie ichne aplikacje
*nie mam karty graficznej intel oraz ati gdzie program obsługi lubi zając sobie skróty
*klawiatura jest na 100% ponieważ była podmieniana
*próbowałem wielu programów do konfiguracji skrótów klawiszowych ale żaden nie potrafił pokazać skrótów Alt+a oraz Alt+s (wszystkie programy uruchamiane z uprawnieniami administratora)
*nie da się w programach do konfiguracji skrótów przypisać od nowa Alt+a oraz Alt+s ponieważ przy próbie tej czynności do skrótu automatycznie dodawany jest Ctrl czyli w systemie funkcjonują już skróty Alt+a oraz Alt+s

Nie mam już siły na walkę z tym a nie chcę przeinstalowywać systemu bo konfiguracja wszystkich programów narzędziowych które używam w pracy to półtorej dnia...
Ma ktoś pomysł o co chodzi ?!

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 11:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3576
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
ja kiedyś namierzyłem drania za pomocą task managera ubijając taski jeden po drugim

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3067
Lokalizacja: Olsztyn
Mi się nie udało znaleźć w ten sposób a brak ą i ś zaczyna się robić upierdliwy :-/

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3576
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
zacznij zatrzymywać services, może to któryś z tych nie od M$

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 161
Lokalizacja: Ustroń
Sprawdź tym http://hkcmdr.anymania.com/hkexplr_inst.exe co zarejestrowało ten hotkey

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3067
Lokalizacja: Olsztyn
lgojniczek, dzięki ale ten program nie wykrywa tego skrótu.
Ale problem rozwiązany i to przez przypadek. Skróty kwasił program który powinien być całkowicie po za podejrzeniami czyli Microsoft Teams którego używamy w pracy. Co jest najśmieszniejsze, że program sygnowany nazwą Microsoft nie jest ich autorstwa a co najważniejsze nie ma możliwości edycji skrótów klawiszowych...
PORAŻKA !

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 15:11 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lis 2016, 17:14
Posty: 47
Lokalizacja: Kraków
Problem rozwiązany, ale ja w sprawie "dodawania Ctrl".
W Windows prawy Alt jest właśnie mapowany jako Ctrl+Alt. Możesz sobie sprawdzić, że Ctrl+Alt + s da ś, itp.
Więc jak szukasz, co Ci zajęło skrót do pl_literki, to właśnie trzeba szukać Ctrl+Alt+ a nie samego Alt+.

P.S. Przy okazji, jak jest problem z prawym altem, a trzeba coś napisać po polsku, można się posiłkować tyldą (~). ~s czy ~a da ś i ą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 18:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 16
Lokalizacja: Białystok
Tez w robocie mielismy ten problem z MS Teams i niektorzy na windows instalowali patcha ms, mi wystarczyl restart na drugi dzień (moze zaktualizowali), a ludzie na macos jeszcze czekaja na pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 20:46 
Offline

Rejestracja: piątek 11 lis 2016, 13:53
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Prawdopodobnie to nie żaden doinstalowany soft, tylko wybrana jest jakaś niestandardowa klawiatura w ustawieniach wingrozy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 21:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 171
madej pisze:
Problem rozwiązany, ale ja w sprawie "dodawania Ctrl".
W Windows prawy Alt jest właśnie mapowany jako Ctrl+Alt. Możesz sobie sprawdzić, że Ctrl+Alt + s da ś, itp.
Więc jak szukasz, co Ci zajęło skrót do pl_literki, to właśnie trzeba szukać Ctrl+Alt+ a nie samego Alt+.

P.S. Przy okazji, jak jest problem z prawym altem, a trzeba coś napisać po polsku, można się posiłkować tyldą (~). ~s czy ~a da ś i ą.


Nic nie wnoszę, ale trochę w temacie wątku :-)
Kolego znasz jeszcze inne jakieś "niestandardowe" (mało znane) skróty windowsa ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3067
Lokalizacja: Olsztyn
madej pisze:
W Windows prawy Alt jest właśnie mapowany jako Ctrl+Alt. Możesz sobie sprawdzić, że Ctrl+Alt + s da ś, itp.

W każdym komputerze z systemem windows 7+, polskie znaki wywoływane były kombinacją klawiszy prawy Alt+[litera], nigdy nie używałem dodatkowo Ctrl i każdy kogo znam używa sam Alt+[litera]... chyba że tylko mapowany jest w ten sposób co piszesz.

karwas, jako administrator tam gdzie od niedawna pracuję już zdążyłem spotkać się z użytym przez przypadek skrótem Ctrl + klawisz windows + c :-) Chwilę mi zajęło zanim znalazłem rozwiązanie...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 14:28 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lis 2016, 17:14
Posty: 47
Lokalizacja: Kraków
PiotrSz pisze:
W każdym komputerze z systemem windows 7+, polskie znaki wywoływane były kombinacją klawiszy prawy Alt+[litera], nigdy nie używałem dodatkowo Ctrl i każdy kogo znam używa sam Alt+[litera]... chyba że tylko mapowany jest w ten sposób co piszesz.


Chodzi mi tylko o mapowanie. Czyli dla windows PrawyAlt to jest to samo co Ctrl+LewyAlt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 658
Lokalizacja: Kraków
PiotrSz pisze:
Microsoft Teams

U mnie też cała firma się zastanawiała przez jakiś tydzień o co chodzi, zanim MS nie wypuścił nieoficjalnej poprawki.

A odnośnie samych Teams'ów - idzie ku lepszemu, ale ciągle czuć, że to powinno się nazywać wersją Beta ;-).
To samo ze skype4business ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 19:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3067
Lokalizacja: Olsztyn
volender pisze:
To samo ze skype4business

Tego g***a nawet nie instalowałem, słyszałem że kaszana ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 13:31 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 198
Lokalizacja: Wrocław
volender pisze:
ciągle czuć, że to powinno się nazywać wersją Beta ;-).

Używamliśmy kiedyś w firmie Googlowych rozwiązań i teraz po przesiadce na O365 te wszyskie usługi od MS sprawiają wrażenie wczesnej bety...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.