Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 00:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 sty 2013, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 16:24
Posty: 1333
Lokalizacja: Bydgoszcz/Limerick
Co za kupa poważnie nie działa ?
Na Vimeo tez sa regionalizacje ?
Rurku no więc jestes w stanie oszacować uzywajac ten soft ktory teraz uzywam przede wszystkim siłę sygnału w dB oraz odstęp syg/szum teoret po znalezieniu myszką najwyższego punktu amplitudy. To teoretycznie . Doskonale mozna np za pomocą ruchow anteny okreslic jej optymalne miejsce i położenie a takze np strojenie bazujac nawet po chamsku patrzac na wys wykresu widmowego.

CO by tu wykombinowac zeby mozna bylo ten filmik ogladac ?

Ma ktos dropboxa moze bym podeslal ? to tylko 30MB

EDIT OK
juz wiem dlaczego Tubas burczy o prawa autorskie :)
W filmiku skanujac pasmo radiowe nagrałem przez przypadek jakies 2 niby przeboje :) .
Zaraz wyedytuje to tj wstawie tam cisze i bedzie fungować :)

_________________
i tak skonczysz ... wrając do RC


Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 sty 2013, 21:26 przez lukisek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 sty 2013, 21:25 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 544
Lokalizacja: Leszno
Filmik jest na YT wrzuc jak piszesz na Vimeo. Moze pomoże:)

A co do chipsetow E4000 ma wyższy zakres ale ma dziurę ok 1100 MHz o 1250 MHz. Wiesz coś więcej, ponoć ma większa czułość. Bo testów jeszcze nie robiles, pewnie czekasz na moduł.

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 sty 2013, 22:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 16:24
Posty: 1333
Lokalizacja: Bydgoszcz/Limerick
Sie wrzuca .

Poobcinałem niestety skanowanie na najwiekszych "namiotach " :-((prawa autorskie na stacjach muzycznych) . Zostal tylko folklor w wide fm. No ale chodziło mi głównie o to zeby pokazac jak sie operuje programem oraz jak ladnie dziala airband.
Jesli chodzi o drugi tuner to czekam jeszcze . Dokladnie takie same informacje o pasmach tych tunerów wyczytałem. Na stan dzisiejszy mogę powiedzieć ze FC0013 działa ładnie(tj wcale nie jest zamulony czy super słabo czuły) - "widzi bez problemu 1.2G Wideo , 433 oraz np walkie talkie dla dziewczynek w kształcie piernika na coś koło 40Mhz :) . Mieszkam na zadupiu , nie słyszę policji i taksówek ale tez nie wykonałem zadnej normalnej anteny na te częstotliwości .
Kolejna sprawa to to czy odczyty ze skali programu są prawdziwe. W programie jest funkcja shift za pomocą ktorej możesz przesuwać skale częstotliwości i powiedzmy w ten sposob dopasować do jakieś np sztucznie wygenerowanej. Na ile to pływa itp tego nie powiem. Częstotliwości się pokrywają .

DZIAŁA TERAZ ?? - ogladac w HD najlepiej przez tube


_________________
i tak skonczysz ... wrając do RC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 sty 2013, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Częstotliwość na szybko można sobie zweryfikować naszą ulubioną hercmiarką i w ten sposób skalibrować czestotliwość...
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 sty 2013, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 16:24
Posty: 1333
Lokalizacja: Bydgoszcz/Limerick
No tą hercmiarke maja tu chyba wszyscy . Zupelnie o niej zapomnialem. Posprawdzam zaraz.
Np radio pokrywa sie idealnie. Wieza z airportu juz niekoniecznie ale to jest kwestia kilku setek Hz i nie wiem czy mozna to uznac za bląd pomiaru ?

_________________
i tak skonczysz ... wrając do RC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 10:20 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 894
Lokalizacja: Toruń
lukisek pisze:
CDN

Jako CDN miałeś na myśli to, co napisałeś, czy będzie jeszcze jakiś opis konfiguracji czy oprogramowania?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 16:24
Posty: 1333
Lokalizacja: Bydgoszcz/Limerick
A czego nie wiesz Labo albo o co chcialbys zapytac ?
Programik jest prosty jak walek korbowy . Nawet nie zagladalem do dokumentacji i kazdy sobie z nim poradzi. Jesli masz jakies konkretne pyt to wal.

_________________
i tak skonczysz ... wrając do RC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 12:30 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 894
Lokalizacja: Toruń
Mam dongla Lifeview LV5TDeluxe czyli wg strony http://www.reddit.com/r/RTLSDR/comments/s6ddo/rtlsdr_compatibility_list_v2_work_in_progress/ z któregoś tutaj posta na początku, jest to: RTL2832U/FC0012.

Jest szansa na zadziałanie, czy raczej, że to FC0012, to odpada? Niestety utknąłem, bo SDRSharp po wybraniu "RTL-SDR / USB" twierdzi, że "RTL-SDR / USB nie jest podłączony lub sterownik nie działa prawidłowo." (Krok nr 14 z Twojego opisu.) W managerze urządzeń mam oba "Bulk-in interface" zainstalowane poprawnie.

EDIT: A którego masz dongla Ezcap?
ezcap EzTV668 RTL2832U/E4000
ezcap EzTV666 RTL2832U/E4000
ezcap EzTV646 RTL2832U/FC0012

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Ostatnio zmieniony wtorek 22 sty 2013, 13:08 przez labo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 13:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 16:24
Posty: 1333
Lokalizacja: Bydgoszcz/Limerick
Mysle ze jest szansa . Musze przeczytac specyfikacje tego programu ale to wieczorkiem i dam znac.

Sprobuj odinstalowac calkowicie dongla (manager urzadzen)
potem go podlacz znowu i pomin wszystkie okienka proszace o drivery. Dongiel musi byc podlaczony , wykryty ale bez driverow
Potem zainstaluj podmianki bezposrednio od razu z Zadiga - pamietaj ze musisz podac drivery na interface 0 i interface 1. a cala operacje ma potwierdzic zadig sukcesem.
Nic potem nie resetuj i przejdz od razu do sdrSharp i ustaw jak trzeba

Jesli nie dzialczy to znaczy ze byc moze fc0012 nie jest obslugiwane przez ten soft.
Moj model to EZTV645 FC0013 - ten ktorego link podalem na poczatku

_________________
i tak skonczysz ... wrając do RC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 13:09 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 894
Lokalizacja: Toruń
Na tym systemie wcześniej dongiel nie był zainstalowany.

Powinno działać na FC0012.... http://www.youtube.com/watch?v=CMPCDt8qeGI

Odinstaluję i zainstaluję.

EDIT:
lukisek pisze:
Sprobuj odinstalowac calkowicie dongla (manager urzadzen)
potem go podlacz znowu i pomin wszystkie okienka proszace o drivery. Dongiel musi byc podlaczony , wykryty ale bez driverow
Potem zainstaluj podmianki bezposrednio od razu z Zadiga - pamietaj ze musisz podac drivery na interface 0 i interface 1. a cala operacje ma potwierdzic zadig sukcesem.
Nic potem nie resetuj i przejdz od razu do sdrSharp i ustaw jak trzeba



Niestety nie zadziałało, ten sam błąd, że nie jest podłączony lub sterownik nie działa prawidłowo.


EDIT: Wg tych mój dongiel to E4000 a nie FC0012, ale na SDRSharp działa..
http://www.youtube.com/watch?v=JYFF3o2gjXg
http://www.youtube.com/watch?v=tmFRDJsaCdk

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 13:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 16:24
Posty: 1333
Lokalizacja: Bydgoszcz/Limerick
a jaki masz system ?

_________________
i tak skonczysz ... wrając do RC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 14:08 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 894
Lokalizacja: Toruń
Teraz testowałem na Win 7 64bit.

EDIT:
Na Win XP poszło od ręki, na Win 7 32bit także z tym, że:

Na XP nie przyglądnąłem się działaniu, natomiast na Win7 32bit działa, ale dziwnie. Po pierwsze po odpaleniu PMRki zobaczyłem kilkanaście prążków na raz w okienku zamiast jednego, po odpaleniu drugiej było to samo. Pobiegłem do kolegi aby odpalił UKFkę, i na 2m jak i 70cm było to samo, tak więc nie jest to wina radiotelefonów.
Co więcej, ustawiając np: 100MHz i kursor na stacji FM, klikamy zmianę cyframi na np. 120MHz a zmienia się tylko skala, natomiast piki i waterfall (czy jak to się zwie), pozostają takie same. Kliknięcie na 130MHz dopiero powoduje zmianę. W zakresie koło 400-600MHz zmiany są co mniej więcej 50-80MHz.
Tak samo jest gdy myszką przesuwamy skalę. Skala się przesuwa, ale piki stoją w miejscu. Zmiany w pikach są co te kilkadziesiąt MHz.
RMFke odbierałem np. zarówno tam gdzie powinna być, jak i na 16MHz (w WFM) jak i na 9,9GHz oraz paru innych miejscach.

Jutro przyglądnę się pracy na XP.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 16:24
Posty: 1333
Lokalizacja: Bydgoszcz/Limerick
No chociaz jakis postęp :)
U mnie nic takiego sie nie dzieje natomiast takze obserwuję harmoniczne ale tam gdzie mozna sie ich spodziewac.
zmieniajac po lewej STEP SIZE na np 100Hz robiac DRAG myszką na czarnej skali masz mozliwosc przesuwania o wlasnie taki step. Natomiast klik lewy myszką na widmie ustawia
vho dokladnie tam gdzie klikniesz.
Suwaka ZOOM po lewej uzywasz do robienia powiekszenia widma
Contrast do zwiekszenia kontrastu okna analyzera ponizej
no i SPEED do zwiekszenia jego szybkoci (za duzy - jak komp za wolny to muli)

_________________
i tak skonczysz ... wrając do RC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 21:33 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 894
Lokalizacja: Toruń
Czym nagrać zrzut ekranu z kompa do AVIka? Bym pokazał ciekawostkę. Przy przesuwaniu skali w lewo niektóre prążki przesuwaja się w lewo, a niektóre w prawo. :shock:

EDIT: Nie udało mi się zobaczyć nadajnika na 1,2GHz. :( Jeśli f kanału np. 1060, to obserwować dokładnie tą częstotliwość? Może to już poza częstotliwością dongla?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 sty 2013, 21:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 544
Lokalizacja: Leszno
Nie mam zadnego sprzetu na SDR, ale sa aplikacje na androida, ponoc bez podmian sterowników. np SDR Touch. Moze to bedzie alternatywa?

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.