Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 26 sty 2020, 23:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 gru 2019, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 852
Lokalizacja: Trzebnica
Witam,

Mam pytanie do użytkowników Omnibusa F4 V2 pro, powiedzcie mi czy jeśli podłączycie FC pod USB i podłączycie pakiet FC ulegnie uszkodzeniu?.
Wg mnie nie powinno się nic uszkodzić a jak zauważyłem dzisiaj prawdopodobnie upaliłem po raz kolejny regulator 3,3V. Zauważyłem też że na HUD-ie w MP nie pokazuje mi napięcia pakietu ( przeprogramowałem na ardupilota) gdzie wcześniej chyba miałem napięcie. Ktoś może to potwierdzić?.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 gru 2019, 18:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 471
Lokalizacja: Biała Podlasla
Nie mogę tego potwierdzić. Moje v2 pro działają prawidłowo. Jeden zepsuł się w locie - padło wszystko zasilane z FC i osd. Po wymianie stabilizatora działa wszystko oprócz zasilania kamery ale puściłem sobie z osobnego pakietu i jest git.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 gru 2019, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 852
Lokalizacja: Trzebnica
Ja właśnie zdiagnozowałem uszkodzenia u siebie, oprócz regulatora 3.3 V poleciał jeszcze procek. Wygląda chyba na to że nie można podłączać jednocześnie pakietu i USB na dłuższą chwilę. Ja miałem podłączony FC przez USB i Pakiet przez około 5 minut po czym uległ uszkodzeniu.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 gru 2019, 19:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 471
Lokalizacja: Biała Podlasla
Jak ja ustawiam coś to mam podłączone dużo dłużej. Nic się nie dzieje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 gru 2019, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 852
Lokalizacja: Trzebnica
U mnie za pierwszym razem spalił się tylko regulator 3.3 V a teraz spaliłem dodatkowo procka, mój kolega też mówił że podłączał jedno i drugie i nic się nie działo, może mój FC jakiś wadliwy.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 gru 2019, 20:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 471
Lokalizacja: Biała Podlasla
To jest niestety FC niskiej jakości. Tak czy inaczej, ja testujędlugo te sprzęty zanim polecą. Te, które mają się zepsuć, psują mi się w większości na ziemi podczas testu.

Skoro raz tam poszedł 3v3 to można było się spodziewać kolejnych awarii. Chyba, że to jakiś błąd podłączenia sprzętu w modelu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 gru 2019, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 852
Lokalizacja: Trzebnica
Właśnie wyczytałem na innym forum że chłopaki mieli ten sam problem co ja tzn są klony które niestety ale palą się po podłączeniu dwóch źródeł napięcia ale nie od razu lecz po chwili, dokładnie jak to było u mnie. Czyli nie należy choćby ze względów bezpieczeństwa podłączać lipo kiedy jest podpięte zasilanie pod USB.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 gru 2019, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 801
Lokalizacja: Kraków
Mój działa bez problemu, zdarzało mi się go ze 30 minut trzymać na pakiecie i podłączonym usb, zamontowany w kopterze. W tym czasie odpalałem też silniki, używałem fpv, poprawiałem skalowanie pomiaru napięcia. Przeżył bez problemu.
Tej oferty już nie ma na ebaju, ale była opisana jako
Kod:
Betaflight OmniBus F4 Pro V2 Flight Control Built-in OSD-BEC For FPV Drones Quad

Czarne pcb, bez wlutowanych goldpinów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 gru 2019, 22:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 471
Lokalizacja: Biała Podlasla
Poli25 pisze:
Właśnie wyczytałem na innym forum że chłopaki mieli ten sam problem co ja tzn są klony które niestety ale palą się po podłączeniu dwóch źródeł napięcia ale nie od razu lecz po chwili, dokładnie jak to było u mnie. Czyli nie należy choćby ze względów bezpieczeństwa podłączać lipo kiedy jest podpięte zasilanie pod USB.
Chciałeś raczej napisać, że nie należy używać klonów z wadliwą konstrukcją ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 gru 2019, 05:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 852
Lokalizacja: Trzebnica
Te klony praktycznie niczym się nie różnią, czasem ciężko stwierdzić który to oryginał a który to klon. Ale choćby dla świętego spokoju nie należy podłączać dwóch rzeczy jednocześnie USB i pakietu, choć w APM-e nie ma z tym żadnego problemu wielokrotnie to sam sprawdziłem.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 gru 2019, 07:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 471
Lokalizacja: Biała Podlasla
Jeśli w instrukcji od FC nie jest napisane żeby nie podłączać jednocześnie zasilania i lipo, to należy podłączać i w razie uszkodzenia domagać się od sprzedawcy wymiany na pozbawiony wady.

Z tego co ja się dowiedziałem od kolegi, który przerobił duuuzo FC, w tym też tanich klonów - te potrafią się zepsuć też podczas zwykłej pracy.

Teraz używa tylko markowych FC i ja mu się nie dziwię.

Ja jeszcze jadę na omnibusach ale nie dopuściłbym do lotu takiego podejrzanego klona.

Najpierw konfiguracja i regulacja - i tu nie zamierzam ograniczać się do tylko USB, skoro powinno działać z USB i lipo, potem parę h wygrzewania na ziemi i sprawdzania działania w kontrolowanych warunkach (np samoloty na inav zostawiam na ziemi na możliwie wysokim gazie, przymocowane do podłoża, na 2-3 pakiety).

Wyobraź sobie, w świetle uzyskanych właśnie informacji o możliwości usterki w powietrzu, że trafisz w kogoś takim spadajacym sprzętem. Dopiero wtedy pomyślisz, że nie warto było dopuszczać do lotu takiej podróbki FC?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 gru 2019, 07:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 852
Lokalizacja: Trzebnica
Po takich przygodach na pewno przetestuję ten sprzęt na ziemi, przymocuję drona do podłoża i pomęczę aby nie było niespodzianek w powietrzu jak mówisz, nie chciał bym aby to spadło komuś na samochód a nie daj boże na człowieka.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.