Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

umiejscowienie kontrolera lotu
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=2&t=46519
Strona 1 z 1

Autor:  prokopcio [ środa 28 sie 2019, 20:39 ]
Tytuł:  umiejscowienie kontrolera lotu

Witam.
Czy kontroler lotu (APM) powinien/musi być zamontowany centralnie pomiędzy śmigłami w quadrocopterze ?
Pasuje mi go dać na jednym z ramion w nietypowym projekcie i w sumie dziś tylko testowo odpaliłem i działa ale chciałbym wiedzieć jakie mogą być konsekwencje takiego montażu.

w czym nietypowy projekt ?
śmigła/silniki skierowane w dół zamiast do góry, śmigła przesłaniają się wzajemnie (są na różnych poziomach na maksa upakowane ku środkowi) tak, że niema między nimi wolnej przestrzeni niezakłóconej przez strugi powietrza.

jak na surowe pierwsze odpalenie tak nietypowego drona to zaskakująco dobrze utrzymuje się w powietrzu.

Załączniki:
dr.jpg
dr.jpg [ 277.35 KiB | Przeglądany 9211 razy ]

Autor:  Majk99 [ środa 28 sie 2019, 20:45 ]
Tytuł:  Re: umiejscowienie kontrolera lotu

Że tak się zapytam, do czego to ma być? Bo taki *niestandardowy układ* można zrobić bez problemu tylko na innym sprzęcie (no chyba, że musi być to)

Autor:  prokopcio [ środa 28 sie 2019, 20:52 ]
Tytuł:  Re: umiejscowienie kontrolera lotu

Narazie tylko modeluję testuję, docelowo napęd paralotniowy.

Autor:  Verid [ środa 28 sie 2019, 21:00 ]
Tytuł:  Re: umiejscowienie kontrolera lotu

prokopcio pisze:
Czy kontroler lotu (APM) powinien/musi być zamontowany centralnie pomiędzy śmigłami w quadrocopterze ?

prokopcio pisze:
zaskakująco dobrze utrzymuje się w powietrzu.

Wygląda na to że empirycznie wykazałeś że jednak nie musi ;-)
Teoretycznie - powinien bo ogólne ustawienia zakładają że odległości silników od FC są równe. Jeżeli rama jest asymetryczna to winno to znaleźć odzwierciedlenie w sofcie kontrolera jak na przykład w przypadku niektórych trikopterów, Y-tail'i, ram typu Dead Cat czy pewnych odmian hexy.
Obrazek
Z tego co mgliście pamiętam soft od APM'a to jest tam możliwość zdefiniowania ram odbiegających od standardu.
ALE - to że powinien (przy ogólnych ustawieniach) bo algorytmy będą miały łatwiej to nie znaczy że MUSI co wykazały twoje doświadczenia :mrgreen:

Autor:  prokopcio [ czwartek 29 sie 2019, 06:32 ]
Tytuł:  Re: umiejscowienie kontrolera lotu

ok,
- po prostu wszędzie się spotykam, że kontroler powinien być centralnie to po pierwsze a po drugie:
- nie spotkałem nigdy drona z przesłaniającymi się śmigłami

stwierdzam, że:
- umiejscowienie kontrolera nie musi być centralne (bez żadnych zabiegów programowych)
- śmigła mogą się przesłaniać
- śmigła mogą być na dole a środek ciężkości nad nimi ;)


Autor:  Pengo [ czwartek 29 sie 2019, 11:04 ]
Tytuł:  Re: umiejscowienie kontrolera lotu

Istnieją drony z przysłaniającymi się śmigłami, miałem osobiście doczynienia z takim, np dron Elios do badań VT

Autor:  Adriee [ czwartek 29 sie 2019, 12:01 ]
Tytuł:  Re: umiejscowienie kontrolera lotu

Dzięki jednemu z okolicznych modelarzy - miałem okazję latać kilka minut quadcopterem z przesuniętym maksymalnie do tyłu ramy kontrolerem lotu.
Powiem szczerze - wtedy byłem bardzo początkującym w modelach FPV, ale dla mnie model latał normalnie i przewidywalnie.
Nie czułem żadnych różnic, czy jakiegoś negatywnego wpływu, który mógłby wynikać z nietypowego umiejscowienia kontrolera lotu...
Sam właściciel modelu także nie dostrzegał negatywnych stron z takiego montażu.

Cóż, był to tylko jeden jedyny mój lot takim kopterem - na dodatek sam byłem na etapie ,,raczkującego" w FPV i poznawania co to jest tryb ACRO. Model był oparty na SPRACING F3 z wgranym Cleanflight - niestety wersji, ani ustawień już nie pamiętam.
W każdym razie - montaż kontrolera lotu w zupełnie innym miejscu, niż środek ramy - nie powinien jakoś specjalnie przeszkadzać w pracy koptera (wg moich obserwacji).

Autor:  draki [ czwartek 29 sie 2019, 14:40 ]
Tytuł:  Re: umiejscowienie kontrolera lotu

Dla gyro umiejscowienie jest bez znaczenia. Prędkość kątowa gdziekolwiek mierzona jest taka sama. Dla akcelerometru już ma to znaczenie, ale w trybie acro, a tylko w nim mogłyby nastąpić istotne zaklócenia, akcelerometr nie jest używany.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/