Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 17 lis 2019, 14:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana anten
Post: czwartek 04 kwie 2019, 16:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 23
Witam
Od roku jestem posiadaczem Visuo XS 812 5M. Posiadam niewielką kamerę go-pro którą doczepiam do kwadrokoptera jak chce coś nagrać bo pokładowa do tego akurat średnio się nadaje ale jako podgląd na tablecie sprawuje się dobrze. Zasięg sprzętu jeśli idzie o sterowanie jest dla mnie wystarczający (ok200m) tyle że przy stu już go nie widać i trzeba korzystać z podglądu. W tym miejscu pojawia się problem ponieważ zasięg kamery to około 100m. Fakt że mogę ustawić mu trasę przez GPS i parę razy tak robiłem ale czuje się niekomfortowo nie mając podglądu co on wyprawia chociaż nigdy mnie nie zawiódł. Kamera posiada dwie anteny na 5.8Ghz podpięte za pomocą u.fl, mają postać zwykłego przewodu koncentrycznego ze zdartą izolacją. Jako ze posiadam kilka takich przewodów o długości 20cm doszedłem do wniosku ze nie będzie problemem wypiąć stare i wpiąć dłuższe. Szukałem trochę na ten temat ale niestety coś nie potrafiłem dokopać się do wiedzy na ten temat która by mi wystarczyła do rozwiania wątpliwości.
Chciałbym poprosić Was o pomoc odnośnie różnicy pomiędzy anteną na 2.4Ghz a 5.8Ghz, czy wystarczy rozizolowac przewód i wpiąć w gniazda oraz jak to jest z tą przeciwwagą miedzianą, oryginalne anteny coś takiego chyba maja.
Krótko mówiąc, jak to zrobićżeby dzoałało?
Repeater nie daje pożądanych efektów.

Dziękuje bardzo i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 16:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 114
Lokalizacja: Kwidzyn
Najlepiej kup anteny na prodrone.pl i będziesz miał pewność że wyciągnąłes max ze sprzętu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12406
Lokalizacja: Mikoszewo
Na pałę nie zrobisz tego dobrze. Najprostsze wersje tych antenek to monopole w postaci druta w oplocie ze złączem z jednej strony i usuniętym fragmentem oplotu z drugiej. Istotna jest nie długość samego kabla liczona od złącza do końca a długość fragmentu pozbawionego oplotu. Długość ta będzie inna w przypadku anten 2.4 a inna przy antenach na 5.8. Niestety dla ciebie, im wyżej z częstotliwością tym bardziej liczy się precyzja wykonania i docinanie anteny na 5.8 powinno się robić na odpowiednim sprzęcie. Możesz poszukać gotowych dipoli rękawowych (to te z rureczką w izolacji na końcu) na 5.8GHz, od razu ze złączem ale dramatycznej poprawy bym się nie spodziewał. Bardziej sugerowałbym sprawdzić czy nie da się tych antenek wypuścić pod kopter tak żeby w locie żadna jego część ich nie przesłaniała, ewentualnie podpytać forumowych guru od anten czy by nie wyprodukowali dedykowanych i pomierzonych anten.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 17:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 23
Hmm, obie anteny są "fabrycznie" wyciągnięte na zewnątrz, czyli nie jest istotne czy antena w całości ma metr czy pół, liczy się długość odsłoniętej żyły która musi być stała, czyli będzie taki sam zasięg? To trochę lipa, co mogę zrobić żeby jakoś wydłużyć zasięg podglądu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12406
Lokalizacja: Mikoszewo
rmw1982 pisze:
czyli nie jest istotne czy antena w całości ma metr czy pół, liczy się długość odsłoniętej żyły która musi być stała, czyli będzie taki sam zasięg?

Tak, dokładnie.
rmw1982 pisze:
co mogę zrobić żeby jakoś wydłużyć zasięg podglądu?

Niespecjalnie wiele. Ta kamera ma tyci nadajniczek więc nawet najlepsza antena jedynie może ustabilizować zasięg ale jakichś dramatycznych zmian w odległości to bym się nie spodziewał.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 20:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 23
Trudno, pozostaje mocny nadajnik wifi, koło domu mogę z sieci domowej, próbowaliście kiedyś taką kamerę podpiąć pod np. laptop? wifi odnajduje kamerę i się z nią łączy ale jeszcze nie znalazłem programu który przechwyciłby obraz.

Edytuj posty!

A jeszcze tak dla mojej ciekawości, jak to jest z tą miedzianą przeciwwagą?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12406
Lokalizacja: Mikoszewo
Po pierwsze edytuj posty a nie pisz jednego pod drugim (pkt.2 regulaminu forum)
Po drugie, sprecyzuj, najlepiej za pomocą załączenia fotografii, co masz na myśli pod hasłem "miedziana przeciwwaga".

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 21:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 23
Verid pisze:
Po pierwsze edytuj posty a nie pisz jednego pod drugim (pkt.2 regulaminu forum)


Przepraszam, pisałem z telefonu a tam to akurat nie zawsze wszystko działa, tak było łatwiej.

Verid pisze:
Po drugie, sprecyzuj, najlepiej za pomocą załączenia fotografii, co masz na myśli pod hasłem "miedziana przeciwwaga".


W tym momencie nie posiadam zdjęcia a nie chcę wykorzystywać czyjegoś ale każdy zauważył pewnie że przy antenach typu "bacik" bywa zgrubienie często przykryte rurką termokurczliwą, to zgrubienie to podobno ta "przeciwwaga" i często jest miedziana. Tu moje pytanie, co to i po co to?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12406
Lokalizacja: Mikoszewo
rmw1982 pisze:
Tu moje pytanie, co to i po co to?

Co do pierwszej części pytania - to rurka. Mosiężna najczęściej, nie miedziana. Co do drugiej części - robi z bacika dipol z jednoczesnym zachowaniem kompaktowej konstrukcji.
Wedle teorii dipol rękawowy nie działa tak dobrze jak klasyczny dipol ale lepiej niż pojedynczy sterczący drucik. W praktyce wszystko zależy od tego kto to popełnił i jak bardzo się przykładał, szczególnie jeżeli mówimy tu o 5,8GHz

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 22:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 23
Rozumiem że to jakoś się wylicza jaką tą rurkę dać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 kwie 2019, 06:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12406
Lokalizacja: Mikoszewo
Po Bożemu to się najpierw wylicza a potem na analizatorze dostraja. Z samych wyliczeń to można jechać na 433Mhz, względnie na 1,2GHz (choć też dobrze jest sprawdzić czy się ręka nie omskła). Na 5,8GHz zdecydowanie nie polecam.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 kwie 2019, 07:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 23
To już wiem wszystko, dziękuje bardzo za cierpliwość. Szkoda że nie wyszło z tą kamerą, trzeba by pewnie wymienić kamerę na taką z lepszym nadajnikiem tyle że tu dzięki kamerze pokazują się również jakieś dane na temat lotu typu wysokość itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 kwie 2019, 21:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 23
Dopytam jeszcze do tematu, anteny od kamery umieszczone są w koszulkach termokurczliwych, chciałbym przyciąć te koszulki, liczę że gdy trochę odsłonię anteny to może kapkę zasięg się poprawi. Tu moje pytanie, czy nie wpłynie to negatywnie na coś, izolacji kabla nie będę ruszał.
Gdy latam w lesie to nie ma zbytniego problemu z wyciągnięciem 100m na podglądzie ale niestety na mojej działce to maks 50m, czasem więcej a czasem mniej, zależy jak wiatr zawieje.


Zdjęcie 07.04.2019, 22 13 02.jpg
Zdjęcie 07.04.2019, 22 13 02.jpg [ 558.79 KiB | Przeglądany 2911 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 maja 2019, 22:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:06
Posty: 23
Dokupiłem dwie anteny Actuna VeeRace, zasięg fpv poprawił się troszkę (koło 10m) ale za to bardzo poprawiła się stabilność połączenia. Dokupiłem repeater Comfast, zasięg fpv dokładnie nie jest mi znany ale na 200m fpv jest stabilne, bez zacięć, niestety dron posiada blokadę i dalej niż 200m go nie puszcza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.