Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 16 cze 2019, 22:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: sobota 04 maja 2019, 13:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7227
Lokalizacja: Polska
prokopcio pisze:
Oczywiście jest to bardzo ważny aspekt. Projekt jest czysto prototypowy, nie startuje się w miejscach zabudowanych, zą to lotniska, łąki, pola. Generalnie jak zrzucasz to wypadało by też użyć mózgu bo widzisz co masz pod sobą. Jak już dronowi uda się ustabilizować to zakładam lot wg przepisów jak każdy inny lot.

Lot wg przepisow to taki w ktorym pilot ma kontrole nad latadlem - jak chcesz jednoczesnie sterowac dronem i paralotnia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 maja 2019, 13:29 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 17:32
Posty: 17
Lokalizacja: Grodków
Muszę jeszcze dużo się podszkolić, wydawało mi się, że wywołany np.awaryjnie RTL jest legalny.
Nie zmienia to faktu, że jest to temat rozwojowy i pionierski (niema takich wynalazków jeszcze) a takie ciężko podciągać pod przepisy bo co to jest ? Chwilę paralotnia z napędem, chwilę kamień a chwilę dron ?
Żeby szukać jak spełnić wymagania to po pierwsze musi taka zabawka istnieć i poprawnie działać :) . Na chwilę obecną nie istnieje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 maja 2019, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7227
Lokalizacja: Polska
prokopcio pisze:
Nie zmienia to faktu, że jest to temat rozwojowy i pionierski (niema takich wynalazków jeszcze) a takie ciężko podciągać pod przepisy bo co to jest ?

Lot automatyczny BVLOS. I sa na to stosowne przepisy (oraz wymagania).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 maja 2019, 22:15 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 17:32
Posty: 17
Lokalizacja: Grodków
bardzo uproszczony schemat jak ja to widzę :

1. Włączamy drona w miejscu lądowania, dzięki czemu mamy skalibrowany dokładnie wszystkie czujniki a GPS zapamiętuje współrzędne do lądowania lądowania. procesor nie przepuszcza żadnych sygnałów z kontrolera lotu do silników
1a. Możemy również użyć jako opcji konkretny punkt lądowania a nie miejsce włączenia drona.
2. Procesor uzbraja kontroler lotu i włącza tryb ACRObacji żeby ten się nie rozbroił z powodu nieprawidłowych położeń.
3. na podstawie pozycji manetki procesor steruje mocą silników 0-100%
4. Jeśli pilot zamierza zrzucić drona to sprawdzane są warunki czy napewno baterii wystarczy na powrót, czy GPS prawidłowo działa i czy z kontrolerem lotu jest wszystko w porządku.
5. Jeśli pkt4 spełniony to wyłączamy silniki, przełączamy kontroler lotu w tryb THROW ( wyrzutu drona ), serwo/a odczepiają napęd a procesor oddaje kontrolę nad silnikami kontrolerowi lotu.
6. w trybie THROW dron powinien sie ustabilizować z każdej ekstremalnej rotacji/pozycji po czym zostanie uruchomiony tryb powrotu na wskazane miejsce GPS lub tam gdzie został włączony :)


schemat.png
schemat.png [ 259.94 KiB | Przeglądany 428 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 maja 2019, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1949
Lokalizacja: Gdynia
Jedna rzecz - narysowałeś kontroler APM, a nie jest on rozwijany od dawna - w związku z czym może nie mieć trybu "Throw".
więc jak już - to kontroler Pixhawk.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 maja 2019, 17:43 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 17:32
Posty: 17
Lokalizacja: Grodków
Komentarz: pająk
pająk.jpg
pająk.jpg [ 232.47 KiB | Przeglądany 257 razy ]


symulacja zrzutu ( na sekundę wyłączam silniki po czym przywracam normalną pracę stabilizacji i powrotu RTL )
DZIAŁA :), przy okazji musiałem przejąć kontrolę nad silnikami więc półtora punkta odhaczone ;)

6 symulacji zrzutów udanych przy czym jeden ze zbyt małej wysokości i dopiero wyrobił 5m nad ziemią uff cało i zdrowo :D ...
jeden był obrócony praktycznie do góry nogami też nie było problemu z ustabilizowaniem.
Dwa próbne "zrzuty" nagrałem.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 06:31 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 17:32
Posty: 17
Lokalizacja: Grodków
Czy pixhawk do tego projektu byłby lepszy? Patrząc w parametry jak rozdzielczość kompasu, szybkość procesora etc nie za bardzo widzę przerwagę w sterowaniu tak powolnym i ogromnym klocem przy pomocy pixhawk zamiast ardupilotem. Ale oczywiście zdaję sobie sprawę że sprzęt jest wyższej klasy ale czy będzie miał przewagę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1949
Lokalizacja: Gdynia
prokopcio pisze:
Czy pixhawk do tego projektu byłby lepszy? Patrząc w parametry jak rozdzielczość kompasu, szybkość procesora etc nie za bardzo widzę przerwagę w sterowaniu tak powolnym i ogromnym klocem przy pomocy pixhawk zamiast ardupilotem. Ale oczywiście zdaję sobie sprawę że sprzęt jest wyższej klasy ale czy będzie miał przewagę?


Latałeś kiedyś APM? Bo mam wrażenie, ze nie.
Jakoś bodaj może 1,5roku temu miałem go na "Klocu" na jakim teraz mam pixa (ok 800cm rozpiętości) i ani jak to mowisz rozdzielczością kompasu ani z powolnym procem nie miał zadnego problemu.
Skąd więc te wnioski???

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 20:56 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 17:32
Posty: 17
Lokalizacja: Grodków
Źle mnie zrozumiałeś - latam tylko APM i to mój pierwszy dron w życiu, nie latałem na pixie więc pytam czy jest sens w niego inwestować do tak prostych rzeczy jakie potrzebuję.
Kloc jak to nazywamy jest dużo bardziej stabilny i mniej wymagający niż jakieś małe wyścigowe pchełki.
Ja tylko szukam potwierdzenia mojej teorii, że niema sensu żeby inwestować w pixhawk w moim przypadku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.