Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 lut 2019, 01:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 08 lut 2019, 14:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1813
Lokalizacja: Kraków
Bry :)

Jako, że BT działa - Arduino wysyła dane, PC lub telefon odbiera to chciałbym zwiększyć prędkość
z domyślnych 9600bps... Niestety nie udaje mi się. Gdy zmienię w BT prędkość na 115200 to wogóle
nie udaje mi się połączyć ani z PC ani z telefonu. Na PC dostaje komunikat, że "port jest zajęty"(?).
Na Androidzie po prostu nie łączy się.
Gdy ustawię BT na 38400 to co prawda udaje się połączyć ale zarówno na PC jak i Androidzie
zamiast poprawnych danych odbieram sieczkę - tak jakby połączenie było źle skonfigurowane,
a ja zmieniam wyłącznie prędkość...

O ile na PC mogę ustawiać parametry COMa to na Androidzie nie ma możliwości zmiany prędkości -
przypuszczam, ze rozpoznaje to automatycznie...

Co mogę zrobić, żeby wyższe prędkości działały poprawnie? Danych jest dość sporo...

Z góry dzięki...

PS. Zachowanie BT jest dziwne, albo czegos nie kumam.
Ustawiam w BT 9600 - dziala.
Ustawiam w BT 19200 - nie moge sie polaczyc z predkoscia 19200, ale moge z 9600, 38400
z tym, ze zamiast danych dostaje kaszanke :) Hmm polaczyc sie moge z kazda predkoscia
inna niz 19200, ktora niby wybralem w BT. WTF?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 lut 2019, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1965
9600 - prędkość ustawiona fabrycznie
38 prędkość do konfiguracji modułu
“AT+UART=115200,1,0” komenda do zmiany prędkości portu com. Nie zmienia prędkości do konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 lut 2019, 17:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1813
Lokalizacja: Kraków
No, o tym pisalem. Zmieniam predkosc BT i nie dziala - predkosc ustawiona w BT sie zmienia
(AT+UART? ja pokazuje) ale albo nie mozna sie wogole polaczyc, albo mozna polaczyc ale
dostaje sieczke zamiast danych...

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.