Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 16:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 23 wrz 2018, 11:02 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
Witam.

Mam ładowarkę icharger 106b, niestety max prąd jaki wyciągam do ładowania pakietu turnigy 5000mah 4s to 1.4A,
Program lipo charger, automatycznie wykryty pakiet 4s,prąd ustawiony na 5A (1C).
Wątpie by problemem był przerobiony zasilacz z X-boxa bo ten daje niby 12v i 17A. Dla sprawdzenia podłączyłem pod akumulator 12V i dalej to samo.

Jakieś sugestie? padnięta ładowarka?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 wrz 2018, 08:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3425
Lokalizacja: Strefa G
Być może pakiet jest już w końcowej fazie balansowania gdzie prąd ładowania jest coraz mniejszy.

Jakie napięcie ma pakiet podczas tych 1,4A prądu ładowania ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 wrz 2018, 14:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
Pakiet ma 4 cykle ladowania, wiec teoretycznie nowka sztuka.
Podczas ladowania prad 1.4 i 15.5v
Laduje pakiet ze storage, 3.85v na cele
Jak ładuje z akumulatora samochodowego to
Input power 14.38v 1.9A
Fast charge lipo 4s 1.7A i 15.57 v
Lithium battery check time ustawiony na 0 min, wiec powinien od razu ładować z pełna mocą.

Sprawne aku samochodowe potrafi dać więcej niż 30Watt, więc zakładam że albo problem w ładowarce, albo z pakiet jest trefny.
Niestety nie mam innego pakietu żeby sprawdzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 wrz 2018, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 230
Lokalizacja: Wrocław
To jeszcze sprawdź napięcia na poszczególnych celach, może pakiet jest trochę rozjechany i któraś cela ma już 4.20V?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 wrz 2018, 19:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
wszystkie mają po równo 3.85-3.86 na początku ładowania.
podczas ładowania również równo rośnie napięcie.
Nawet robiłem aktualizacje softu w ładowarce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 wrz 2018, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 230
Lokalizacja: Wrocław
Sprawdzałeś czy nie masz ustawionych limitów na prąd lub moc w głównym menu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 wrz 2018, 20:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
już to sprawdzałem. było ustawione ładowanie na 250w, zmieniłem na auto i dalej to samo:/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 wrz 2018, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 230
Lokalizacja: Wrocław
Ale prąd też sprawdzałeś? bo jest na to osobna opcja. (Input limit)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 wrz 2018, 05:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
No i problem rozwiazany, tak jak kolega napisal, ograniczenie bylo ze strony wejscia.
Ladowanie bez problemu rozpedzilo sie do poziomu 2C czyli 10A.
Dzieki. Jakos nie zauwazylem tego wczesniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.