Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 10:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 15 sie 2018, 12:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 cze 2018, 21:43
Posty: 3
Lokalizacja: Ełk
Witam. Latałem wczorak moim dronem 4-wirnikowiec na ramie ZMR250 i po skończonym locie zastał mnie problem. Pakiet LiPo 3S 2200 Ah po prostu delikatnie spuchł. Szybko go odłączyłem, bo był trochę rozgrzany i zostawiłem do schłodzenia. Około 10 minut po locie sprawdziłem napięcie i wynosiło lekko ponad około 9.7 v. Nie zdziwiłoby mnie nic, gdyby nie to, że lot był bardzo krótko i od nowości nie mogłem sobie pozwolić na dłuższe latanie, a to był dopiero 4 cykl. Sprawdzałem napięcia na złączu balancera i nie rozumiem czemu na drugiej celi napięcie spadło do poniżej 1 v, na pierwszej i trzeciek było ponad 3.7 v. Odłożyłem go do całkowitego ostudzenia i po 2-3 godzinach leżakowania napięcie na drugiek celo wynosiło 0.2 v, na dwóch pozostałych było to około 3.3 v. Pakiet zamówiłem stąd:
https://m.banggood.com/ZOP-Power-11_1V- ... s=myorders
Teraz pytanie, czy da się go podnieść? Od ostatniego lotu minęło około 12 godzin, nie jest jakoś super spuchnięty, dosłownie delikatnie aż mało zauważalnie.. Czy może lepiej jednak sobie odpuścić? Czytałem wiele o podnoszeniu lipo poprzez wrzucanie do jakiegoś pojemnika i do zamrażarki lub podładowanie całości na programie NiMh (akurat mam ładowarkę Imax B6 i tam jest ten program) ale nie powiem, mam cykora czy nie narobię gorzej, a widziałem nieraz co dzieje się z lipo. Napisałem też maila do supportu banggood, że od początku miałem z nim problemy, bo to nie jest mój pierwszy taki sam pakiet i wcześniej latałem dłużej (do 20 minut, nie robię żadnych akrobacji i właściwie uczę się na razie normalnego latania).
Czekam na opinie, mogę załączyć ewentualne zdjęcia jeśli ktoś by chciał. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 772
Lokalizacja: Trzebnica
Cela w której praktycznie nie ma napięcia jest już do wyrzucenia, możesz podładować pakiet do napięcia 3V/Celę aby zacząć normalnie ładować pakiet. Ale nie będzie sie nadawał do lotów, może służyć np: do zasilenia odbiornika fpv, tam nie ma taki dużego poboru prądu.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8654
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zrób z niego 2s jak czujesz się na siłach i używaj do czegoś na ziemi.
Do niczego innego się nie nadaje.
Na następny raz, kup lepszej jakości lipo.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 14:26 
Offline

Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 08:37
Posty: 58
Lokalizacja: Warszawa
Z tą padniętą celą nie ma sznas... Miałem parę pakietów z BG i generalnie dość szybko padały. Lepiej brać z HK...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 14:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 191
Lokalizacja: montreal.kan
gucio19952 pisze:
Około 10 minut po locie sprawdziłem napięcie i wynosiło lekko ponad około 9.7 v. Nie zdziwiłoby mnie nic, gdyby nie to, że lot był bardzo krótko i od nowości nie mogłem sobie pozwolić na dłuższe latanie, a to był dopiero 4 cykl. Sprawdzałem napięcia na złączu balancera i nie rozumiem czemu na drugiej celi napięcie spadło do poniżej 1 v, na pierwszej i trzeciek było ponad 3.7 v. Odłożyłem go do całkowitego ostudzenia i po 2-3 godzinach leżakowania napięcie na drugiek celo wynosiło 0.2 v, na dwóch pozostałych było to około 3.3 v. Pakiet zamówiłem stąd:


Cos nie kapuje,po locie 9.7V a po 2 godzinach lezakowania 6.8V?czy pakiet jest podlaczony caly czas do racera?normalnie po ostygnieciu napiecie nieco wzrasta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 16:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 cze 2018, 21:43
Posty: 3
Lokalizacja: Ełk
Był odłączony. Wartości nie pamiętam dokładnie, bo byłem lekko zestresowany i wiem właśnie, że po ostygnięciu powinno napięcie wzrosnąć, ale spadło o około 1.5 v w całym pakiecie.
Aktualnie leży sobie w słoiku w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu (~18 stopni) na podjęcie decyzji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 17:01 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1288
Lokalizacja: Cieszyn
Te pakiety to kupa, one nie nadają się do racerów.
zgrywcio pisze:
Z tą padniętą celą nie ma sznas... Miałem parę pakietów z BG i generalnie dość szybko padały. Lepiej brać z HK...

W BG też są dobre lipo, Tattu, Gaoneng i Ahtech Infinity natomiast cała reszta to szrot.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 17:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 cze 2018, 21:43
Posty: 3
Lokalizacja: Ełk
Odnośnie zamówień na przyszłość, lepiej kupić kilka mniejszych pakietów (~1200 Ah) czy jeden większy? Mi osobiście zależy na długim czasie lotu, na razie uczę się latać i nie robię żadnych akrobacji, bo nie umiem.
Co do tej uszkodzonej baterii, co mogłoby się stać jeśli chciałbym jej użyć w dronie jeszcze raz? W dalszym ciągu leży i odpoczywa, bo w sumie nie wiem co zrobić, a jak napisał kolega wyżej, nie jestem na siłach, żeby go przerabiać ma 2S, wolę nie ryzykować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 17:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 191
Lokalizacja: montreal.kan
gucio19952 pisze:
Odnośnie zamówień na przyszłość, lepiej kupić kilka mniejszych pakietów (~1200 Ah) czy jeden większy? Mi osobiście zależy na długim czasie lotu, na razie uczę się latać i nie robię żadnych akrobacji, bo nie umiem.
Co do tej uszkodzonej baterii, co mogłoby się stać jeśli chciałbym jej użyć w dronie jeszcze raz? W dalszym ciągu leży i odpoczywa, bo w sumie nie wiem co zrobić, a jak napisał kolega wyżej, nie jestem na siłach, żeby go przerabiać ma 2S, wolę nie ryzykować.



co do pakietow to w twoim przypadku najkorzystniejszy rozmiar to cos okolo 1400 mah ale o duzym C 50 i+
no i lataj z jakims buzlerem ustawionym na 3.6-3.7v.
A pakiet ktory zajechales mozesz podratowac lekko ladujac w NIMH najlepiej tylko ta cele padnieta ,poprzez zlacze balancera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sie 2018, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 507
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Lepiej kupić dobre 4s ~1500mAh (np demonrc fusion) niż jakiś szajs z bg i to jeszcze tak duży.

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sie 2018, 08:20 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3865
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Pakiet rozładuj w słonej wodzie i wywal (bo raczej spowodujesz pożar niż wyciągniesz celę).
Kup więcej dobrych pakietów 1400/1500 4S z C co najmniej 50.
W PL kupisz Tatoo, z BG koledzi pisali jakie (latam na tych z BG i wbrew temu co twierdzi Majk są ok), możesz też poszukać na HK, z EU wysyłają całkiem szybko.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.