Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 23 sie 2019, 06:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 27 lip 2018, 08:07 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
Potrzebuję w nadajniku koptera i samym kopterze zainstalować regulator napięcia do zasilania płytek Arduino ( dorabiam sterowanie osią pitch gimbala z pozycji nadajnika ) . Płytki mają być zasilane napięciem 3,3V. Nadajnik jest zasilany 6 sztukami aku NiMH a kopter aku 3S . Na Bg zamówiłem taki regulator napięcia https://www.banggood.com/DC-DC-12V-5V-t ... mds=search

Czy ktoś z Was go posiada ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lip 2018, 08:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
A dlaczego wybrales Arduino zasilane 3.3V a nie 5V?

Co do regulatora, to w zupelnosci wystarczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lip 2018, 09:20 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
Dlaczego wybrałem 3,3V a nie 5,0V ? Na YT jest film pokazujący jak zrobić w kopterze X21 sterowanie osią pitch gimbala z pozycji apki i były podane linki do zakupu poszczególnych elementów , akurat była podana ta płytka https://www.youtube.com/watch?v=Qc50xoXINng
W tym filmie gościu inaczej zasila płytkę Arduino w apce . Osobne aku do zasilania apki i osobne do Arduino . Ja chcę z tych samych aku co zasilają apkę zasilać też Arduino . Szkoda rozpirzać wnękę aku . I chyba więcej pitolenia się . ;-)

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lip 2018, 09:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
Kup wersje 5V, 16MHz, bedziesz mial mniej ograniczen na przyszlosc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 01:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 246
Lokalizacja: Wrocław
Pewnie wybrał 3.3V, bo to łatwiej spiąć z innymi układami zasilanymi tym samym napięciem bez dodatkowych konwerterów.
A 16MHz nie będzie działać stabilnie na 3.3V, bo max katalogowe dla Atmega328 to 12MHz przy tym napięciu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 06:21 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
majek pisze:
Pewnie wybrał 3.3V, bo to łatwiej spiąć z innymi układami zasilanymi tym samym napięciem bez dodatkowych konwerterów.
A 16MHz nie będzie działać stabilnie na 3.3V, bo max katalogowe dla Atmega328 to 12MHz przy tym napięciu.


Tak to będzie wyglądało w praktyce :

Obrazek nadajnik Zasilanie układu będzie inaczej niż na zdjęciu z 6 aku NiMH poprzez regulator napięcia 3,3V .

Obrazek odbiornik W kopterze muszę sprawdzić jakie jest napięcie w gnieździe pokazanym na filmie . Jeżeli 5V to też będzie potrzebny regulator .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 07:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2081
majek pisze:
A 16MHz nie będzie działać stabilnie na 3.3V,

Będzie działać bez problemu, sprawdzone praktycznie wiele razy :)

pawelsky pisze:
Kup wersje 5V, 16MHz, bedziesz mial mniej ograniczen na przyszlosc.

W tym przypadku to najlepsze wyjście ze względu na zasilanie płytki nadajnika i odbiornika. Działają od 3,3V ale..... lepiej przy zasilaniu 5V a max to 12V. Przy zasilaniu 3,3V masz zasięg 20 metrów a przy 12 V 200metrów(patrz parametry modułu). Znowu ładujesz się w niepewne projekty. :)
hornet2 pisze:
Na Bg zamówiłem taki regulator napięcia https://www.banggood.com/DC-DC-12V-5V-t ... mds=search

Niepotrzebnie.
Arduino ma własny stabilizator 5V 150mA. Samo wykorzystuje 50 mA więc zostaje ci jeszcze 100mA.
Zasilanie z baterii podłączasz do RAW (do 3S) a zasilanie 5V (lub 3,3V) do płytek nadajnika i odbiornika z VCC. I już. :)
majek pisze:
max katalogowe dla Atmega328 to 12MHz przy tym napięciu

Hornet nie napisał, że to wersja 3,3V 16mhz ale te są trudniej dostępne więc najprawdopodobniej to wersja 3.3V 8mhz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 08:47 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
Nie wydaje mi się aby ten ktoś kto zamieścił ten film miał zamiar latać kopterem tylko koło nogi, czyli te 20m . Tak to jest wersja 3,3V 8MHz . W danych technicznych pisze zasięg 20-200m https://www.aliexpress.com/item/433M-TX ... autifyAB=0

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Ostatnio zmieniony sobota 28 lip 2018, 09:40 przez hornet2, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Arduino ma własny stabilizator 5V 150mA. Samo wykorzystuje 50 mA więc zostaje ci jeszcze 100mA.

To akurat nieprawda, bo zapominasz o ograniczeniach termicznych. Maksymalna moc jaka regulator standardowo montowany w Arduino jest w stanie wypromieniowac w postaci ciepla przy temperaturze otoczenia 25 stopni to 455mW. Jesli chcesz zbic 3S (12.6V) do 5V musisz obnizyc napiecie o 7.6V. To daje Ci max. 455mW / 7.6V = 60mA (a dla Ardiuno w wersji 3.3V mniej niz 50mA) i regulator goracy jak piekarnik .

O ile samo Arduino jeszcze by to przezylo (choc i tu nie ma pewnosci, bo tak naprawde nie wiesz jaki regulator Chinczyk tam wcisnal) to podlaczanie do tego jeszcze radia moze zakonczyc sie dla niego tragicznie.

hornet2 Zdecydowanie odradzam zasilanie regulatora Arduino napieciem wiekszym niz 9V. Kup sobie zewnetrzny regulator.


Ostatnio zmieniony sobota 28 lip 2018, 10:01 przez pawelsky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 09:48 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
Nieco się pospieszyłem . Kupiłem koptera Bayangtoys X21 . Miała być wersja z gimbalem dwuosiowym ale jak się później okazało ta wersja istnieje tylko na zdjęciach . Niedawno na rynku pojawił się następca tego koptera X22 z trzyosiowym gimbalem . Tym razem jest to prawdą . Można zdalnie sterować osią pitch z pozycji apki . Więc nie trzeba z tym się motać jak w przypadku X21 .

Wracając do tego nieszczęsnego Arduino pozamawiałem takie elementy :

https://www.youtube.com/redirect?event= ... f95ec97bb5 x 2szt.
https://www.youtube.com/redirect?event= ... 0ae191f498
https://www.banggood.com/5PCS-DC-DC-12V ... ds=myorder x 2szt.
https://www.banggood.com/1-2-5-10-20-50 ... ds=myorder 5K
https://www.banggood.com/10pcs-6mm-Shaf ... ds=myorder

Czy to wszystko ze sobą "zagada " ? Nie wiem dlaczego gościu podał link do płytki zasilanej napięciem 3,3 a nie 5V ? Nadajnik i odbiornik 433MHz są zasilane 5V .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Ostatnio zmieniony sobota 28 lip 2018, 10:01 przez hornet2, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 09:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 246
Lokalizacja: Wrocław
maxiiii pisze:
majek pisze:
A 16MHz nie będzie działać stabilnie na 3.3V,

Będzie działać bez problemu, sprawdzone praktycznie wiele razy :)


Taaa, żeby daleko nie szukać, to polecam przejrzeć wątek eleresa, gdzie właśnie używanie Atmegi na 3.3V przy 16MHz skończyło się tym, że pierwszą instrukcją jaką program musi wykonać, to obniżenie zegara do 8MHz, żeby nie musieć wymieniać ludziom już sprzedanego niestabilnego hardware.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 09:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2081
hornet2 pisze:
Nie wydaje mi się aby ten ktoś kto zamieścił ten film miał zamiar latać kopterem tylko koło nogi, czyli te 20m .

to poczytaj chociażby to:
https://www.instructables.com/id/RF-315 ... -and-Ardu/

A więcej to sobie poszukaj:)

A jeżeli chodzi o arduino to mi się chyba trafiały super egzemplarze. Wszystkie bez problemu zasilały si lub rfm 100mW. Robią się ciepłe ale nie na tyle aby robić z tego jakiś problem. Widocznie to takie moje szczęście:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 10:06 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
Więc jakie proponujecie rozwiązanie ? Chyba nie ma innej możliwości zrobienia zdalnego sterowania osią pitch gimbala jak przy pomocy Arduino ? Najprościej byłoby sprzedać X21 i kupić X22 z trzyosiowym gimbalem :mrgreen: .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 10:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Widocznie to takie moje szczęście:)

Albo szczescie, albo miesciles sie w tych 60mA albo uzywales Nano ktore ma mocniejszy regulator.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lip 2018, 08:14 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1116
Podpowiedzcie mi czy to Arduino by mogło być ? https://allegro.pl/arduino-pro-mini-atm ... 58203.html . Którą z tych przetwornic byście polecili ? Tą ? https://allegro.pl/przetwornica-dc-dc-s ... 55465.html . Czy tą ? https://allegro.pl/przetwornica-step-up ... YmQ0ZGY%3D Gościu na filmie
namieszał podał link do Arduino pro mini Atmega 328 ( 3,3V 8MHz ) . W dalszej części filmu jest pokazane że programuje Atmega 328 (5V 16MHz ) .

Obrazek

Czy to arduino co chcę zamówić będzie współpracowało z tym nadajnikiem i odbiornikiem ? https://www.aliexpress.com/item/433M-TX ... autifyAB=0

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.