Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 11:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 21 lip 2018, 15:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 19 lip 2018, 16:44
Posty: 8
Lokalizacja: Boniewo


Cześć !
Mam Phantoma 1 po lekkich modyfikacjach z kamerą sjcam sj5000x wifi, nadajnik TS5828 ( testowałem też na TS303), odbiornik RC305 i resztę rzeczy jak widać na zdjęciach. Wszystko było dobrze, podgląd na ekranie bardzo ładny, zasięg też w miarę. Żadnej "gleby" nie zaliczyłem, starałem się zawsze delikatnie lądować w odpowiednich miejscach. Aż kilka dni temu poszedłem polatać, wszystko podłączam tak jak zawsze i obraz pojawił się na chwilę w różnych kolorach, a po chwili znikł i "śnieży". I tak jest ostatnio za każdym razem, także nici z lataniem z podglądem. Zmiana nadajnika nie pomogła, kabla od kamery też nie. Testowałem też już chyba na wszystkich możliwych kanałach - i nic...
Wszystko podłączone tak jak na zdjęciach poniżej.
Może tu ktoś widzi błąd lub zna jakąś przyczynę tej mojej nieprzyjemności ? ;)

Spokojnie, kable są dobrze polutowane i zaizolowane. Zdjęcia zrobiłem w trakcie przekładki nadajnika żeby było widać co gdzie jest podłączone ;)

Link do zdjęć i filmu:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Pozdrawiam ! ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 lip 2018, 20:21 
Offline

Rejestracja: piątek 11 lis 2016, 13:53
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
Niestety podejrzewałbym, że to kamerka umarła albo jest bliska tego losu.
W skrócie:
* czarno-biały szum na wizji - problem z odbiorem
* czarne kropki latające po ekranie - szum elektroniczny z innych komponentów w modelu
* przebarwienia - przepalenie do bieli - kamera/nadajnik się przegrzewa
* przebarwienia - inne niż ^ - problem z kamerą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 lip 2018, 21:13 
Offline

Rejestracja: czwartek 19 lip 2018, 16:44
Posty: 8
Lokalizacja: Boniewo


a jest opcja, że kamera będzie normalnie działać i nagrywać a nie będzie dawać obrazu na nadajnik ? Kamera ma około pół roku i była bardzo sporadycznie używana więc pewnie pójdzie na gwarancję..

Problem z nadajnikiem bym wykluczył właśnie bo sprawdzałem na dwóch różnych.
szum z innych komponentów też chyba nie jest powodem, bo wszystko dobrze chodziło, aż nagle przestało, a nic nie dokładałem, nie zmieniałem..

I wielkie dzięki za podpowiedz ! :)
Wszystkiego dobrego ! :)

A jest tu ktoś może z okolicy Włocławka i chciałby mi pomóc stwierdzić moją awarię użyczając na minutę kamerę lub próbując złapać obraz z mojego nadajnika ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 lip 2018, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11970
Lokalizacja: Mikoszewo
lsuty pisze:
a jest opcja, że kamera będzie normalnie działać i nagrywać a nie będzie dawać obrazu na nadajnik ?

A jakiś problem nacisnąć przycisk nagrywania i zobaczyć czy coś jest na karcie? Odpowiedź będziesz miał bez gdybania. Tak samo z ustaleniem czy kamera daje obraz czy nie - podepnij bezpośrednio pod monitor czy telewizor z pominięciem całego toru wideo, to tylko dwa kabelki przecież. Obraz jest - szukaj problemu w instalacji. Obrazu nie ma - rzut oka w ustawienia czy coś się nie przestawiło, względnie gwarancja.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 lip 2018, 22:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 19 lip 2018, 16:44
Posty: 8
Lokalizacja: Boniewo


Jeśli kolega myśli, że nie sprawdziłem czy nagrywa to się odrobinę myli ;) Chyba się trochę nie zrozumieliśmy, bo chodziło mi czy gdy kamera działa normalnie i nagrywa, to może być tylko uszkodzone wyjście USB, tryb przesyłania obrazu na "tv".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 lip 2018, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11970
Lokalizacja: Mikoszewo
lsuty pisze:
bo chodziło mi czy gdy kamera działa normalnie i nagrywa, to może być tylko uszkodzone wyjście USB, tryb przesyłania obrazu na "tv".

Tak, jak najbardziej. Poza wspomnianym przypadkowym resetem ustawień mógł ci się przytrafić przykładowo zimny lut który puścił od wibracji i kamera niby działa, a obrazu na wyjściu nima.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 lip 2018, 01:53 
Offline

Rejestracja: piątek 11 lis 2016, 13:53
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
no cóż, na debugowanie, to nie ma innego sposobu niż dochodzenie metodą prób i błędów. Wiesz, ostatnio mamy też wysokie temp, a sprzęty tego "generalnie" nie lubią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 lip 2018, 09:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 19 lip 2018, 16:44
Posty: 8
Lokalizacja: Boniewo


w opcjach kamery wszystko ok. więc pewnie to, że nie daje obrazu na wyjście.. Musze to sprawdzić i pewnie rozglądać się za inną kamerą...

Dzięki za podpowiedzi !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 sie 2018, 09:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 19 lip 2018, 16:44
Posty: 8
Lokalizacja: Boniewo


Witam,
Problem rozwiązany. Wymiana kamery na nową pomogła. Poprzednia normalnie działała, ale nie dawała obrazu na wyjście AV. Może komuś przyda się kiedyś ta informacja.
Pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.