Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 17 cze 2019, 08:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 01 maja 2018, 16:38 
Offline

Rejestracja: piątek 11 wrz 2015, 10:45
Posty: 8
Jakiś czas temu kupiłem APM Pro i długo się nie mogłem zabrać za jego skonfigurowanie.
Wróciłem do sprawy i mam problem z skalibrowaniem 4 kanału (Yaw) w Mission Planerze.
Wszystkie inne kanały się kalibrują co widać na załączonym obrazku.

Wymieniałem kable, przekładałem kanały odbiornika (frsky d8r-ii) wszystko na nic.
Rozebrałem APM aby sprawdzić czy chińskie łapki wszystko dobrze polutowały.
Przepatrzyłem miernikiem ścieżki płytki od pina do nóżki procka i jest wszystko ok.

To mój pierwszy kontakt z MP i APM dlatego może coś ja robię źle.. Pomóżcie koledzy

MP Problem.jpg
MP Problem.jpg [ 92.67 KiB | Przeglądany 781 razy ]

APM.jpg
APM.jpg [ 542.41 KiB | Przeglądany 781 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 16:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2031
Jaka aparatura i czy masz mikser na czwartym kanale?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3955
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
A sprawdź zakresy kanałów w taranisie, bo może tam masz coś ustawione na yaw. Kanały wchodzą PPM więc nie bardzo ma być coś nie tak z APM skoro inne działają.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 17:05 
Offline

Rejestracja: piątek 11 wrz 2015, 10:45
Posty: 8
maxiiii pisze:
Jaka aparatura i czy masz mikser na czwartym kanale?



Aparatura Turnigy 9x
Soft ER9x
Nadajnik Frsky DJT
Odbiornik frsky d8r-ii

Bez jakiegokolwiek mixera. Wszystko na czystym modelu utworzone.
Przepinałem kanały odbiornika z APM aby sprawdzić czy np kanał pierszy odbiornika po połączeniu z 4 apm coś nie da ale dalej nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3955
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
czekaj czekaj, jak ty masz ten odbiornik podłączony??

Kanały sprawdź w radiu co ci się pokazuje jako zakresy, potem dopiero sprawdzaj APM'a

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 17:36 
Offline

Rejestracja: piątek 11 wrz 2015, 10:45
Posty: 8
pma_ pisze:
czekaj czekaj, jak ty masz ten odbiornik podłączony??

Kanały sprawdź w radiu co ci się pokazuje jako zakresy, potem dopiero sprawdzaj APM'a

APM Pro podpina się trochę inaczej niż np 2.6

350px-Mini-apm-pro-right1.jpg
350px-Mini-apm-pro-right1.jpg [ 26.14 KiB | Przeglądany 751 razy ]


Wrzucam zdjęciem bo może ja czegoś nie łapie...

IMG_20180501_182929.jpg
IMG_20180501_182929.jpg [ 176.21 KiB | Przeglądany 751 razy ]

IMG_20180501_182959.jpg
IMG_20180501_182959.jpg [ 133.47 KiB | Przeglądany 751 razy ]

IMG_20180501_182953.jpg
IMG_20180501_182953.jpg [ 122.79 KiB | Przeglądany 751 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3955
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
zdecydowanie za dużo kabelków :) sprawdź czy nie da się ppm.
Jak już masz monitor w radiu to sprawdź jakie wartości na obu końcach pokazuje, to pozwoli wyeliminować radio (bo 1500 to wycentrowany)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 18:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2031
Źle podłączyłeś przewody do apema. W ten sposób nie działa 3 i 4 kanał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 19:09 
Offline

Rejestracja: piątek 11 wrz 2015, 10:45
Posty: 8
Jak zatem powinny być podpięte kanaly 3 i 4?

3 działa widać to na moim screenie bo MP wyłapał zakresy tego kanału.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 826
Lokalizacja: Trzebnica
Sprawdź przypisując 4 kanał np: pod przełącznik, zobacz czy zadziała.
Możesz też zamienić kanał 3 z 4 i zobaczysz czy coś się dzieje.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Ostatnio zmieniony wtorek 01 maja 2018, 19:40 przez Poli25, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2031
Sorry umknęło mi że to wersja pro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 19:41 
Offline

Rejestracja: piątek 11 wrz 2015, 10:45
Posty: 8
Testowałem juz:
Np
Odb1 - apm4 - nie działa
Odb1 - apm1 - działa
Odb4 - apm4 - nie dzial
Odb4 - apm1 - działa

Wszystkie inne kanały apm ponad 4 podłączałem odbiornikiem używając pokręteł,switche radia i działało. Problem jest w tym 4 kanale apm..


Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 826
Lokalizacja: Trzebnica
Czyli masz coś pomieszane z samym MP.
Sprawdź w MP co masz ustawione na RC4
Ostatnia rzecz jaką możesz sprawdzić to zmapowanie kanałów w MP.
Wchodzisz w CONFIG/TUNING ->Full Parametr List -> wyszukujesz RCMAP_YAW ma być na 4

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 maja 2018, 23:48 
Offline

Rejestracja: piątek 11 wrz 2015, 10:45
Posty: 8
RCMAP_YAW jest ustawiony na 4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 maja 2018, 06:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 826
Lokalizacja: Trzebnica
A przy pozostałych kanałach co masz wpisane?

Tak masz mieć wpisane
Obrazek

Jeśli nie zadziała ustaw RCMAP_YAW na 5 (dla próby) i podłącz pod 5 kanał w APM. Być może masz uszkodzone 4 wyjście

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.