Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 25 cze 2018, 17:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 27 kwie 2018, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 08 maja 2016, 20:24
Posty: 16
Lokalizacja: Żyrardów
Cześć,
Czy ktoś z Was miał problem z zasięgiem RC 433 po włączeniu kontroler FC (u mnie Omnibus F4 v3 OSD z podłączonym GPS)? Nie znalazłem sensownej odpowiedzi na to pytanie.

Po uruchomieniu całej elektroniki zasięg RC RangeLink 433 to jakieś 500m na pełnej mocy, po wyłączeniu zestawu kontrolera FC zasięg powraca do normalności, dodam, że zestaw FC ma swoje oddzielne zasilanie.

Radek

_________________
----------------------
Funtic II FPV (umarł), YAK-3 ESA, dron95mm, eachine 250, Mini Talon, NPN Spitfire mkV, c-ray 180 wing, sonicmodell F1, Babyhawk-R


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 kwie 2018, 23:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 21:22
Posty: 10
Lokalizacja: Lubawa
Niektóre przetwornice impulsowe mają to do siebie, że sieją. Pomiń wbudowanego w FC SBEC'a i zasil go najlepiej przez stabilizator liniowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 kwie 2018, 23:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 08 maja 2016, 20:24
Posty: 16
Lokalizacja: Żyrardów
sprawdzę, tymczasem znalazłem jeszcze taki artykuł dot. 6tej harmonicznej taktowania procesora.
https://quadmeup.com/stm32-f1-and-f3-ve ... nce-issue/

Przygotowałem dziś ekranowanie kontrolera, sprawdzę czy to pomoże.
r

_________________
----------------------
Funtic II FPV (umarł), YAK-3 ESA, dron95mm, eachine 250, Mini Talon, NPN Spitfire mkV, c-ray 180 wing, sonicmodell F1, Babyhawk-R


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 kwie 2018, 23:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3832
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
W konfiguracji jest możliwość zmiany częstotliwości procesora żeby nie wchodziło na 433

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 kwie 2018, 23:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 08 maja 2016, 20:24
Posty: 16
Lokalizacja: Żyrardów
do tego akurat jeszcze nie dotarłem, jeszcze nie wiem jak, ale poszukam, zrobię testy i dam znać jaki efekt :)

_________________
----------------------
Funtic II FPV (umarł), YAK-3 ESA, dron95mm, eachine 250, Mini Talon, NPN Spitfire mkV, c-ray 180 wing, sonicmodell F1, Babyhawk-R


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 kwie 2018, 00:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3832
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
poszukaj cpu_underclock

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 kwie 2018, 13:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 21:22
Posty: 10
Lokalizacja: Lubawa
Radek, jak daleko masz odsunięty FC od anteny? Tą 6-tą harmoniczną bym się za bardzo nie przejmował. Z ciekawości sprawdziłem na SDR widmo dla swojego F1 i wyniki pokrywają się z tym co zamieściłeś w linku. Po 20cm siła sygnału pokrywa się z szumem, a bandwidth to około 200kHz. Jak już Ci 6-ta harmoniczna coś zatka to najwyżej kilka kanałów sąsiadujących z tym sygnałem i to nie na 500m odległości. Tymczasem step-downy lubią siać od khz nawet do mikrofal i to z dużo większym natężeniem. Jak chcesz możesz się bawić w ekranowanie FC, zmienianie częstotliwości taktowania procka ale to moim zdaniem nie przyniesie dobrych rezultatów i tylko niepotrzebnie będziesz marnował czas.

Poniżej widmo sygnału 5cm od anteny.
https://ibb.co/kLFjGx

PS: Twój FC chodzi na częstotliwości 168mHz i żadna harmoniczna nie pokrywa się częstotliwością pracy Rangelinka...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 kwie 2018, 16:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 08 maja 2016, 20:24
Posty: 16
Lokalizacja: Żyrardów
Jeśli chodzi o ułożenie Rx w skrzydełku to jest na to miejsce w komorze modelu 15 cm od FC (ewentualnie na skrzydło), antenę maksymalnie mogę odsunąć 40cm.
Faktycznie FC f4 taktuje z inną (wyższą) częstotliwością i nie powinno wpływać na RangeLink'a.
Przygotowałem ekran na FC i zrobiłem dziś test na pełnej mocy RL w odległości ok 1km między tx a rx po ziemi (między nimi parę drzew), nie zauważyłem znaczącej poprawy dzięki ekranowi.
Rx rozpoznawał tx w odległości dopiero ok 60-70 cm od FC, dla pewności że to nie kwestia elektryki i fizycznych połączeń, zrobiłem test z innym modelem, tj.uruchomilem drugi model obok tego z FC, efekt podobny.
Co ciekawe zestawienie z rx 2,4GHz HiTec działa całkiem dobrze.
Ps. Jak ominąć w OMNIBUS F4 step_down?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

_________________
----------------------
Funtic II FPV (umarł), YAK-3 ESA, dron95mm, eachine 250, Mini Talon, NPN Spitfire mkV, c-ray 180 wing, sonicmodell F1, Babyhawk-R


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 kwie 2018, 17:50 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 21:22
Posty: 10
Lokalizacja: Lubawa
Przetwornica zasilana jest przez pad VBAT. Odlutuj od niego przewód a pod pad 5v podaj zasilanie z BEC od regulatora. Jeśli regiel nie ma wbudowanego BEC'a to zastosuj osobny stabilizator np.7805.
Zazwyczaj szum generowany przez przetwornice ma mniejszą moc na wyższych częstotliwościach i jest pomijalnie mały na częstotliwościach mikrofalowych, dlatego z HiTecem działa Ci wszystko jak należy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 kwie 2018, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 08 maja 2016, 20:24
Posty: 16
Lokalizacja: Żyrardów
Zrobiłem test i wynik jest bardzo pozytywny.
TomekO dziękuję za namierzenie problemu, temat uważam za zamknięty.

Podsumowując, SBEC w Omnibus F4 Pro V3 interferuje na częstotliwość RC 433
pozdrawiam,
Radek

_________________
----------------------
Funtic II FPV (umarł), YAK-3 ESA, dron95mm, eachine 250, Mini Talon, NPN Spitfire mkV, c-ray 180 wing, sonicmodell F1, Babyhawk-R


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 kwie 2018, 21:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 21:22
Posty: 10
Lokalizacja: Lubawa
Cieszę się, że pomogłem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.