Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 12:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 20 lut 2018, 17:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Hej,
w swoim dronie posiadam ESC Emax SimonK 12A. Kiedy podłączę baterię (3S) jeden z tych ESC bardzo szybko się nagrzewa do tego stopnia, że ciężko go dotknąć palcem. Dodam, że nagrzewa się bez kręcenia śmigłami itd. Quad póki co działa, ale czy to normalne i czy można tak latać?

Poniżej zdjęcie z internetu ESC które posiadam, zielona strzałeczka wskazuje nagrzewający się element:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 17:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11810
Lokalizacja: Mikoszewo
Taki efekt niekiedy powstaje gdy do szyny regulatorów jest podłączony więcej niż jeden BEC. Wyjmij z wtyczki i zaizoluj czerwony kabelek. Zrób tak w 3 regulatorach tak żeby tylko jeden BEC był na szynie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Dzięki za odpowiedź @Verid ale to nie to, tylko jeden ESC (właśnie ten, który się nagrzewa) ma podpięty czerwony kabelek do płytki, pozostałe ESC mają je poobcinane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11810
Lokalizacja: Mikoszewo
To może sugerować zwarcie lub przynajmniej nadmierne obciążenie tego BEC'a. Możesz na próbę podpiąć czerwony kabel z innej płytki a ten odczepić. Zobaczysz czy problem jest w BEC'u czy w tym co zasila.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Masz na myśli podpięcie kabla z innego ESC? problem taki, że są one poodciane, trzeba by rozebrać termokurczkę i przylutować :/

A czy może pomóc przepięcie czerwonego kabelka z nagrzewającego się ESC na inne piny w płytce?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 17:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Możesz jeszcze zasilić z innego, zewnętrznego bec'a i odpiąć od grzejącego się esc przewód czerwony (oczywiście od 3 żyłowego, żółty-czerwony-brązowy. Zostawiasz sygnał i masę).

https://www.banggood.com/Hobbywing-3A-U ... rehouse=CN

Zasilasz bezpośrednio z pakietu i podpinasz pod fc.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 18:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
W racerach chyba wszystko ogranicza się do minimum, częściej stosowane jest pomijanie osobnego BECa? Spróbuję chyba podlutować inny ESC... pytanie, czy czerwony kabelek z innego ESC mogę wpiąć dokładnie w to samo miejsce, w którym obecnie jest podpięty czerwony grzejący się ESC? (czyli pomiędzy dwa kabelki z grzejącego ESC wpiąć czerwony z innego ESC)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11810
Lokalizacja: Mikoszewo
Bdonski pisze:
A czy może pomóc przepięcie czerwonego kabelka z nagrzewającego się ESC na inne piny w płytce?

To ci nic nie da bo w przytłaczającej większości konstrukcji piny masy i 5V na szynie regulatorów są ze sobą zwarte.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 18:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Bdonski pisze:
częściej stosowane jest pomijanie osobnego BECa?

Częściej, jak nie zawsze, stosuje się regle bez bec'a bo są niepotrzebne i ciężkie. Zasila się z pdb, gdzie masz już wbudowanego bec'a i wyjścia na 5V,12V itd

Ale widać, że Ty masz jeszcze konstrukcję ze starszych czasów, bo z tego co pamiętam kupiłeś gotowca/używkę.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Dokładnie Adrian, dobrze pamiętasz. A dokładnie to mam:

Kontroler: Naze 32 10DOF

Zasilanie idzie z płytki: CC3D---BEC (wygląda jak ta https://alexnld.com/wp-content/uploads/ ... 7858_2.jpg)
(czy oznaczenie BEC nie wskazuje, że ona ma w sobie BECa i mogę to jakoś podpiąć?)

No i ESC: Emax SimonK 12A


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak, możesz tam gdzie pisze 5V, ale sprawdź miernikiem dla pewności, czy na pewno ma 5V i możesz odpiąć czerwony z 3 żyłowego od bec'a z regla.
Oczywiście napięcie i masę i podpinasz do naze w miejsce jednego silnika 5 lub 6 bez znaczenia, który masz wolny.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Hmm obecnie tam gdzie napisane 5v mam podpięte ledy ale pewnie mogę dopiąć dodatkowe... mógłbym prosić o dokładniejszą instrukcję jak to zrobić?

Z ESC do NAZE podpięty jest czerwony kabel - jak się dowiedziałem odpowiedzialny za BEC. Muszę go odpiąć, przylutować kabelki do 5V + i -, to mi daje dwa. I gdzie je podpiąć?

Zaznaczam, że do NAZE są już podpięte 2 kabelki zasilania + i - które są przylutowane do CC3D do tych dużych kół (jest ich po 5 na plus i 5 na minus)

Czy jest możliwość, że te zasilanie które już jest podpięte to właśnie zrobiony BEC? tylko czy z tych dużych kół nie jest większe napięcie niż 5V? Może to by było winą nagrzewania?

P.S. do czego jest ten mały przełącznik przy CC3D?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie mam pojęcia co masz tam namodzone, bo to wygląda tak, jakbyś miał napięcie do naze zdublowane..

Dlatego nie lubię kupować gotowców, jak nie wiesz, czy ktoś się na tym chociaż trochę znał..
Zawsze rozlutowuje wszystko i robię po swojemu, bo nie wiadomo co kto wcześniej narobił, czy dobrze polutował..

To odepnij plus od regla, wyciągnij z wtyczki i zaizoluj, żeby nie było zwarcia i włącz, jak się normalnie uruchomi, to będzie po problemie.

Ale i tak zasilił bym naze z 5V, a nie 3s..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Mam podobne myśli jak Ty Adrian, jednak jak pewnie wiesz, nie znam/znałem się na tym kompletnie, dzięki tej używce sporo się uczę... gdybym to rozlutował to byłbym w ciemnej dupie za przeproszeniem ;) Kabelków jest tutaj tyle, że pewnie zdjęcie by niewiele pomogło? Ale czy bezpieczne będzie jak odepnę ten czerwony kabelek z nagrzewającego się ESC i po prostu spróbuję ulotnić quada? Pytanie czy zdublowane napięcie ma sens jak wychodzi ono z dych plackowatych + i -

Edit:
w edycji uprzedziłeś moje pytanie, za chwilę to przetestuję :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 19:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Z esc ma lecieć masa i sygnał.
To, że masz tam bec'a to jest "bonus"

Więc jak jest tak jak piszesz, to się normalnie uruchomi.

Ale powtarzam, żeśli zasilanie idzie z 3s, to jest zle. Zawsze zasilałem z 5V

Bo zapewne nie wiesz, czy masz rev 5 czy 6. 5 na pewno trzeba było zasilać z 5V, w 6 nie wiem czy dodali bec'a

Editt
Jesli masz rev 6, to możesz zostawić zasilanie jak jest, bo pisze, że do 16v można zasilić.
Czyli jak miałeś zdublowane zasilanie z regla, to miałeś nawet 17,5V

editt
co ciekawe rev5, również pisze, że może być zasilane do 16V info z HK.
To dla mnie ciekawostka. Wydawało mi się, że zjadłem na niej zęby heh :shock:

Editt
Zdublowanie zasilania mogło dodatkowo grzać fc, esc z regla nie ma tutaj związku.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.