Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 cze 2018, 00:46


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 13 sty 2018, 12:48 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 83
Lokalizacja: Jawor
Hej,
mam pytanko - jeszcze nie mam kompletu zrobionego, nie jestem więc w stanie sprawdzić, czy FS-I6X piszczy kiedy fc przekaże informację na nadajnik 2.4 Ghz o niskim poziomie baterii? Z tego co tak czytam to takiego piszczenia nie ma.

I czy stosujecie diody do racing'ów?
Chciałbym na ramionach wrzucić coś takiego;
https://www.banggood.com/Matek-RGB-LED-Board-5050-5V-For-FPV-RC-Quadcopter-Multicopter-p-980220.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

bądź
https://www.banggood.com/Matek-WS2812B-LED-Board-With-5V-Buzzer-For-Naze-32-Skyline-32-Flight-Controller-p-991715.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

Czy da się zaprogramować żeby po przejściu w niski próg napięcia prócz piszczenia buzzera mrugały też diody?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sty 2018, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
krzyszo pisze:
I czy stosujecie diody do racing'ów?

Pewne że się stosuje.
krzyszo pisze:
Czy da się zaprogramować żeby po przejściu w niski próg napięcia prócz piszczenia buzzera mrugały też diody?

Programujesz kontroler lotu żeby sterował LEDami tak jak Ci pasuje...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sty 2018, 21:30 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 83
Lokalizacja: Jawor
Czy to będzie dobrym rozwiązaniem?
https://www.banggood.com/Matek-WS2812B- ... mds=search

Ktoś proponuje coś innego?

po sztuce na każde ramię.
Mam miernik z buzerem - jest koncepcja widziałem że to ma wejścia do lutowania z boku płytki G V C D. Dzisiaj zrobiłem próbę na 3.7 V - podlutowałem na G (-) i V (+). potem kolejno C i D, ale brzęczka ledwo co słychać;/ Ktoś tak kombinował? Chciałem aby był on podpięty pod płytkę FC żeby mieć też alerty.
Póki nie przyjdą mi te płytki podepnę miernik pod JST lipola i z niego będę miał info o niskim stanie baterii. A on dosyć głośno piszczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sty 2018, 20:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 08:02
Posty: 59
Lokalizacja: Olsztyn
Fs i6x moze piszczeć przy ustalonych poziomach napięcia wskazanych przez czujnik w odbiorniku (przerobiony wewnętrzny lub dodatkowy). Sam niedawno to ustawiałem i to chyba lepsze, niż brzęczyk na modelu.

_________________
Pozdrawiam,
Krisker
-------------
F450 / Naza Lite Upgr. V2 / X2212 980kV II / APC 1245 / SimonK 30A
FS-i6X+FS-IA10B / Turnigy 5000 3S 20/30C


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 15:56 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 83
Lokalizacja: Jawor
krisker pisze:
Fs i6x moze piszczeć przy ustalonych poziomach napięcia wskazanych przez czujnik w odbiorniku (przerobiony wewnętrzny lub dodatkowy). Sam niedawno to ustawiałem i to chyba lepsze, niż brzęczyk na modelu.


przybliżyłbyś jak to mniej więcej wykonać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 17:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 08:02
Posty: 59
Lokalizacja: Olsztyn
W aparaturze jest to w SYSTEM/RX SETUP/RX BATTERY. Ustawiasz tam poziomy, przy których ma pikać apka (o ile pamiętam, to "Alarm" pika rzadziej, a "Low" częściej; ja mam Low na 10.2, Alarm na 10.55, High na 12.60 i oczywiście pierwsza pozycja na "External sensor"). Jeśli zaś chodzi o czujnik, to osobiście zakupiłem gotowca fs-cvt01 za 20zł, chociaż są gdzieś manuale dotyczące przeróbki fabrycznego pomiaru napięcia w samym odbiorniku. Mój jest na gwarancji, więc nie chciałem grzebać.

_________________
Pozdrawiam,
Krisker
-------------
F450 / Naza Lite Upgr. V2 / X2212 980kV II / APC 1245 / SimonK 30A
FS-i6X+FS-IA10B / Turnigy 5000 3S 20/30C


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 sty 2018, 10:41 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 83
Lokalizacja: Jawor
krisker pisze:
W aparaturze jest to w SYSTEM/RX SETUP/RX BATTERY. Ustawiasz tam poziomy, przy których ma pikać apka (o ile pamiętam, to "Alarm" pika rzadziej, a "Low" częściej; ja mam Low na 10.2, Alarm na 10.55, High na 12.60 i oczywiście pierwsza pozycja na "External sensor"). Jeśli zaś chodzi o czujnik, to osobiście zakupiłem gotowca fs-cvt01 za 20zł, chociaż są gdzieś manuale dotyczące przeróbki fabrycznego pomiaru napięcia w samym odbiorniku. Mój jest na gwarancji, więc nie chciałem grzebać.


Po rozebraniu plastiku, jaką wielkość ma te moduł?
Bo mam praktycznie niewiele miejsca do rozdysponowania w dronie.
Chyba rozwiąże to inaczej - w foxerze mam sensor (nawet dobrze pokazuje), i mikrofon.
Miernik z buzerem tylko jakoś zmontować i będzie.
to chyba wystarczy ;]


Ostatnio zmieniony niedziela 04 lut 2018, 19:02 przez krzyszo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 sty 2018, 14:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 08:02
Posty: 59
Lokalizacja: Olsztyn
Ten czujnik naprawdę nie jest aż tak wielki. Jeśli jednak nie, to zawsze możesz zrobić przeróbkę w odbiorniku: https://github.com/benb0jangles/FlySky- ... nsor%20Mod


cvt.jpg
cvt.jpg [ 100.74 KiB | Przeglądany 512 razy ]

_________________
Pozdrawiam,
Krisker
-------------
F450 / Naza Lite Upgr. V2 / X2212 980kV II / APC 1245 / SimonK 30A
FS-i6X+FS-IA10B / Turnigy 5000 3S 20/30C
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 lut 2018, 19:19 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 83
Lokalizacja: Jawor
Czy ktoś jest zorientowany jak prawidłowo zlutować i skonfigurować beeper'a tak aby wydawał dzwięk zarówno przy słabej wartości napięcia oraz utraty sygnału tak jak i przy wybraniu go z poziomu modes?

Wlutowałem go standardowo 5V oraz buzzer na FC Matek. Po wybraniu wyjścia i załaczeniu w aparaturze miga dioda na fc, nic nie piszczy.
piszczy przy zmianach konfiguracji w beta, uzbrajaniu - rozbrajaniu. Jak wyłączyłem aparaturę symulując utratę sygnału nie piszczy;/

A buzzer taki;
https://www.banggood.com/Matek-Lost-Mod ... rehouse=CN

zdjęcia ustawień;

https://zapodaj.net/98cb3a0770f43.jpg.html
https://zapodaj.net/bc3061a50e56f.jpg.html

PS
działa w pełnym zakresie, potrzebuje G jako ground oraz B- na sterowaniu.
B+ nie wiem czy to dodatkowe napięcie wzmacniające hmm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.