Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 19 cze 2018, 14:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 26 lis 2017, 19:22 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 82
Lokalizacja: Jawor
Hej, ktoś miał może taki przypadek? ;> W pośpiechu wpinałem wtyczki jst do gniazd od lipo 2s. jedna wpiąłem prawidłowo, drugą mega pechowo (i nie wiem jak wlazła) 2s w 3s. Zeby to jeszcze trafiło tak że bieguny się zgadzaly a zrobiła się lipa tego typu;
Obrazek
https://zapodaj.net/318e5bec5f2d1.png.html
Popaliło i pospawało wtyki jst. Dodatkowo spaliło bezpiecznik 40A.
Zrobiłem lutowania na płytce i zmiana bezpieczników z 40A na 15A, 10A, 7,5A (kolejno)
Nie grzebałem w lipo, poprawiłem tylko gniazda jst.
Problem w tym że w trakcie całej akcji trwającej 5s poszedł dymek z wyjścia gdzie idą kabelki jst, dodatkowo posztywniały z jednego lipola jeden od masy, drugi z drugiego lipola od celi. wtyczka jst aż się zrobiła czerwona. Widząc co się dzieje natychmiastowo (w ciągu 5 sec) wypiąłem xt 60 z board'a i potem trzymając za kabelki od jst oderwałem wtyczkę jst od boar'a
I jaka wasza rada, bo dziwo po tej całej akcji na rozładowanych lipolach (po lotach), gdzie w trakcie zwary miały napięcia 7,5-7,6 napięcia na celach i bateriach oscylowały w okolicach 7,55 bądż 7,48. Po próbnym 15 minutowym ładowaniu - cele 3,83 i 3,83 razem 7,66 druga tak samo 3,75 i 3,75 razem 7,5.
Rozbierac i sprawdzać przewody - czy poprzestać na naprawie płytki i jst?
Bateria HRB 30C 2600mah.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 lis 2017, 14:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 852
Lokalizacja: Warszawa
Kiedyś podłączyłem pakiet odwrotnie do mojego Twinstara podczas prób w domu. Prąd poszedł przez regle, po drodze były jakieś improwizowane chińskie kable, które momentalnie straciły izolację (dym) i zaświeciły się jak słoneczko. Wszystko parę sekund zanim rozłączyłem. Kable prądowe w samolocie wyglądały na nienaruszone, wszystko działało, więc z ciężkim sercem olałem i do dziś (ok. 2 lata minęły) nic się złego nie dzieje, ani ze sprzętem, ani z pakietem. Ale może u mnie te chińskie kabelki paląc się wzięły na siebie całe to obciążenie i reszta przetrwała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 lis 2017, 16:58 
Offline

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 16:40
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa


To lipo, gdzie zwarcie grozi pożarem -nie masz pewności czy się nic w środku przytopiło - dla własnego spokoju bym posprawdzał wszystko dwa razy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 lis 2017, 22:36 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 82
Lokalizacja: Jawor
skow29 pisze:
To lipo, gdzie zwarcie grozi pożarem -nie masz pewności czy się nic w środku przytopiło - dla własnego spokoju bym posprawdzał wszystko dwa razy.


Sprawdziłem dziś jedno lipo, jeden z przewodów AWG 22 gdzie przebiegał prąd zwarciowy (przewód masy). W środku jest ścianka pokryta chyba żywicą i jakąś gąbka chroniąca. żadne z elementów nie uległo przepaleniu, z małym ale. Cały przewód masy AWG 22 praktycznie mocno sztywny, potrafił ułamać się dosłownie już w środku. zrobił się z AWG dosłownie łamliwy drut. Przewód silikonowy stracił swoje właściwości, zbyt łatwo schodzi jako izolacja podstawowa.
Nie mam silikonowego AWG 22, dopiero zamówię dziś. Jak przyjdą, biorę się za poważną operację - bo strach jest nie powiem, skutki uszkodzenia izolacji przewodów i zwary mogą sporo kosztować.
Jedno wiem na pewno, najbardziej po dupie dostało lipo które dostało porcję ładunku poprzez własny przewód masy. I wynika że prąd zwarciowy był spory, w dodatku uczestniczyły w tym prawie wszystkie cele - tak wynika z tego co sobie rozrysowałem.
Co dalej zobaczymy, będę latał i obserwował. W międzyczasie podzielę się relacją co się będzie działo z dwoma lipo.

[edit]

Zaczęła się wariacja łądowarki IMAX B6;/

Taka gorąca prośba - pilne czy ktoś wie jakie parametry mają te tranzystory, m.in na ścieżce 3 balancera? (M,1,**2**)
Bardzo pilne,
na schemacie nie jest nic podane - a sprawdzając każdego z osobna różnią się rezystancją zaporową. Dodatkowo masakra, piszczy mi na tranzystorze - jest przejście;/
Nic dziwnego że ładowarka przy końcówce procesu ładowania wariuje z napięciami (wahania) i tak samo
ładuje 0,2A, potem 0,0, znowu 0,2 potem 0,1 i tak w kółko.
Na dodatek zostawiłem na noc lipo 3s 10c charsona,
wstałem po 10ej, niby 12,59 V - myśle doładuje bo miałem polatać (lipo do RC), ustawiam i kurdeeee wskakuje 12,12 i majda w te i wewte napięciem i prądem łądowania.
Wpinam miernik a tam taki zonk;
4.14 ; 4,09 ; 3,74


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 gru 2017, 13:01 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 82
Lokalizacja: Jawor
Odczytałem 2VP albo 2VC.
wujek google na ten temat milczy;/
Pomoże ktoś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.