Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 sty 2018, 10:48

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 20 paź 2017, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 19 gru 2016, 16:24
Posty: 86
Lokalizacja: Gdańsk
Jako że ostatnio zapuszczam się coraz dalej i zdarzyło mi się stracić orientację w terenie, chciałbym spróbować małym kosztem jakoś rozwiązać ten problem :roll:
Poszukuję możliwie najlżejszej opcji do uzyskania strzałeczki powrotu do domu na ekranie gogli, celem wrzucenia tego do modowanego Bugs 6, nie mam tu możliwości podłączenia pod kontroler lotu, w związku z czym musi być to niezależne urządzenie, które po włączeniu koptera ustali pozycję startową i będzie kierowało strzałką do tegoż miejsca....
Przekopałem trochę neta, ale im więcej czytam, tym mniej wiem :mrgreen:
Na chwilę obecną wypatrzyłem konwerter + odbiornik GPS, konwerter wedle opisu potrafi wysyłać bezpośredni sygnał na tor wideo TX, nie ma niestety zdjęć jak takie OSD wygląda.... Całość zamknęła by się w okolicach 10g- więc idealnie....
https://www.banggood.com/Skylark-AAT-Converter-For-All-OSD-Flight-Controller-NEMA-GPS-Support-GPS-Data-Transmission-p-1159843.html?rmmds=search
https://www.banggood.com/Smallest-Mini-Dual-GLONASSGPS-BN-180-Micro-Double-GPS-Antenna-Module-UART-TTL-For-CC3D-F3-p-1208587.html?rmmds=detail-left-viewhistory

Czy taki zestaw spełni powyższe założenia? A może polecicie coś innego dla "zielonego" :lol:

_________________
Syma X8HW, Syma X13, CX-10,CX-20, eachine H8 mini , MJX Bugs 6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10654
Lokalizacja: Mikoszewo
Poleciłbym ci OSD Remzibiego ale oryginał nie jest już produkowany a z klonami do czynienia nie miałem. Ewentualnie doczytać o minimOSD jako standalone.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5548
Lokalizacja: Polska
przemekgda86 pisze:
konwerter wedle opisu potrafi wysyłać bezpośredni sygnał na tor wideo TX

A gdzie Ty wyczytales ze jest w stanie wyslac cokolwiek na to video? Wysyla dane z GPSa przez tor audio do AAT na ziemi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4133
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Fajne OSD z barometrem na pokładzie: Free Shipping FPV N1 N2 N3 Mini OSD for Flight Controller Phantom 2 NAZA V1 V2 Lite Remzibi GPS For FPV RC Models
To największe jest taniej tutaj: Mini FPV Flight Controller N1 OSD Module For DJI NAZA V1 V2 NAZA Lite GPS
Komplet z GPS-em, ale bez baro Tarot TL300L2 Mini OSD Image Video Overlay overlap GPS System V2.0 GPS GLONASS M8N

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5548
Lokalizacja: Polska
Kowal, te 2 pierwsze to sa OSD dedykowane do Nazy i jej GPSa, ktory nie dosc ze duzy (a watkotworcy zalezy ograniczeniu masy) to jeszcze drozszy (nawet klony) niz zwykly GPS...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4133
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
One maja tylko "ułatwienie" podłączenia dla Nazy. Współpracują z każdym GPS. Na przykład takim: Tarot Mini high precision 10HZ M8N GPS + GLONASS dual mode positioning module TL2970, ale można znaleźć mniejsze :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 19 gru 2016, 16:24
Posty: 86
Lokalizacja: Gdańsk
Fakt @pawelsky, mój błąd i niestety uboga wiedza....
minimOSD w wersji micro byłby idealny, ale dla pewności zadam jeszcze jedno pytanie (z tych głupich)
Czy ten minim https://www.banggood.com/MICRO-MinimOSD-Minim-OSD-Mini-OSD-W-KV-Team-MOD-For-Naze32-Flight-Controller-p-990556.html?rmmds=search współpracował będzie z GPSem z pierwszego posta? Bo rozumiem że można spiąć je bezpośrednio, i nie wymagane jest podłączenie kontrolera lotu.... Minim swoja drogą wyświetlałby więcej informacji niż założyłem, oczywiście to na plus :)

_________________
Syma X8HW, Syma X13, CX-10,CX-20, eachine H8 mini , MJX Bugs 6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5548
Lokalizacja: Polska
Kowal pisze:
One maja tylko "ułatwienie" podłączenia dla Nazy. Współpracują z każdym GPS.

A skad ta informacja, bo te ktore widzialem do tej pory mialy mozliwosc wyboru jedynie miedzy GPS Nazy i P2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 19 gru 2016, 16:24
Posty: 86
Lokalizacja: Gdańsk
Zakupy zrobione, wybór padł na micro minimOSD i najtańszy dostępny odbiornik GPS do testów https://www.banggood.com/GPS-Module-with-Ceramic-Antenna-GPS-Receiver-TTL9600-Ublox-Module-for-Multirotor-p-1100984.html?rmmds=myorder, na chwilę obecną to chyba wszystko, w razie problemów z konfiguracją i uruchomieniem, pozwolę sobie uśmiechnąć do Was podbijając wątek.
Dziękuję i pozdrawiam

_________________
Syma X8HW, Syma X13, CX-10,CX-20, eachine H8 mini , MJX Bugs 6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 17:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7461
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Beitian 180-220 + micro minimosd
viewtopic.php?f=5&t=18102&hilit=samodzielne+osd

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 18:23 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 424
Mwosd obsługuje standalone. Kwestia konfiguracji.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 paź 2017, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3612
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Z drugiej strony niewiele drożej mamy jakiegoś omnibusa z osd i funkcją rth :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 paź 2017, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 427
Lokalizacja: Wawa
Albo kupić samo, proste, używane FC np. Sp racing za grosze, podpiąć minimosd z GPS i cieszyć się stabilizacja, rth itp.

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 19 gru 2016, 16:24
Posty: 86
Lokalizacja: Gdańsk
Micro minimOSD dotarło, teoretycznie wszystko już zrobione, oprogramowanie MW-OSD R1.6, fonty i konfiguracja pod standalone wedle tego tutka (wszystko poustawiałem jak na filmiku), coś jednak jest nie tak :mrgreen:
Minim wyświetla poprawnie, w zasadzie wszystko działa idealnie poza GPSem, wykrywa się, jednak ciągle mam alert "LOW SAT", po wypięciu GPSa komunikat " NO GPS" więc komunikacja jest.
Moduł GPS to https://www.banggood.com/GPS-Module-with-Ceramic-Antenna-GPS-Receiver-TTL9600-Ublox-Module-for-Multirotor-p-1100984.html?rmmds=myorder Podpięty pod PCta w visualGPS poprawnie wyznacza pozycję, w mieszkaniu przy oknie w około minutę bez problemu łapie FIXa i 6-7 satelit....
Jakieś sugestie?

_________________
Syma X8HW, Syma X13, CX-10,CX-20, eachine H8 mini , MJX Bugs 6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 16:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5548
Lokalizacja: Polska
przemekgda86 pisze:
Jakieś sugestie?

Pewnie masz masz fixa na mniej niz 5 satelitach (to ze widzisz 6-7 nie oznacza, ze sa one uzyte do fixa). Wyswietl sobie liczbe satelitow na OSD to bedziesz wiedzial.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.