Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 paź 2018, 06:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: piątek 10 lis 2017, 18:27 
Offline

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 16:40
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa
Na razie to jest zhackowany a nie otwarty ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Opis wiekszosci komunikatow protokolu
https://github.com/betaflight/betafligh ... -343196748

Dla ciekawskich dodalem rowniez zdjecia wnetrznosci do wczesniejszego postu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1347
Lokalizacja: Lubelskie
Japim pisze:
(...) sa na to stare sposoby jak znakowanie cykli markerem na wklejce, albo skrupulatne notowanie kazdego cyklu w notesie..., ale jest to troche niewygodne i malo kto jest tak skrupulatny zeby notowac dane np z 20 - 30 pakietow.


A nie prościej zmierzyć po prostu rezystancje pakietu? :roll:

Ja się obawiam że jeśli ten system faktycznie zagościł by na dobre w naszych modelarniach to producenci wykorzystają go przeciwko nam dla "naszego dobra", podobnie jak baterie w laptopach - ogniwa zdrowe, ale chip twierdzi inaczej i do widzenia. Ile to ogniw 18650 po wypruciu z "baterii" laptopowej dostało drugie życie i okazywało się że mogą jeszcze z powodzeniem służyć rok czy dwa :)
Skończy się przeprogramowywaniem czipów, abo wypruwaniem elektroniki :lol:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 17:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
Ja się obawiam że jeśli ten system faktycznie zagościł by na dobre w naszych modelarniach to producenci wykorzystają go przeciwko nam dla "naszego dobra", podobnie jak baterie w laptopach - ogniwa zdrowe, ale chip twierdzi inaczej i do widzenia.

Nie siejmy teorii spiskowych - nikt Ci nie kaze z "inteligencji" korzystac. Masz dostep do zlacza balansera, mozesz sobie te baterie ladowac jak chcesz i kiedy chcesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lip 2018, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Wyglada na to ze jest juz mozliwosc zakupu modulow BattGo (nie probowalem, mozliwe ze potrzeba najpierw zalozyc konto developerskie)
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 33978.html

Cena bardzo przyzwoita

Do tego oficjalna lista parametrow ktore mozna ustawic 'fabrycznie'
https://www.battgo.org/down/Intelligent ... ameter.zip


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lip 2018, 09:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 102
Lokalizacja: Poznań
pawelsky pisze:
Głuś pisze:
Ja się obawiam że jeśli ten system faktycznie zagościł by na dobre w naszych modelarniach to producenci wykorzystają go przeciwko nam dla "naszego dobra", podobnie jak baterie w laptopach - ogniwa zdrowe, ale chip twierdzi inaczej i do widzenia.

Nie siejmy teorii spiskowych - nikt Ci nie kaze z "inteligencji" korzystac. Masz dostep do zlacza balansera, mozesz sobie te baterie ladowac jak chcesz i kiedy chcesz.

A ja jednak mimo wszystko zgadzam się z Głusiem. Dla producentów czegokolaiek nie liczy się końcowy użytkownik, ile żeby interes się kręcił (tzn sprzedać jak najwięcej towaru bez znaczenia, czy w momencie zużycia poszła np jedna zębatka czy cały silnik). Wygoda - i owszem, pomysł zacny i ciekawy, jednak argument z akusiami w laptopach brzmi podobnie do czipa w tonerach dla drukarek laserowych, albo w zasadzie z identyczną ideą w nowych akusiach f-my Makita (tam też jest układ zapisujący KAŻDE ładowanie i warunki pracy). Efekt - użytkownik jest skazany na to co wg producenta jest najlepsze, a to nie zawsze jest najlepsze dla niego. Gdyby kod był otwarty można by sprawdzić co tak naprawdę "planuje" elektronika, skoro jednak jest zamknięty - kto wie czy po iluś ładowaniach nie zaczną się przekłamania, co w ostatecznym rozrachunku ma spowodować zakup nowego akusia.. Brzmi jak teoria spiskowa, jednak jak napisałem wcześniej - prawda jest taka że by interes się kręcił, czyli towar MUSI schodzić z półek.. Kilka lat temu chińczycy wprowadzili wymóg, by każdy telefon sprzedawany na ich terenie miał ujednolicony wtyk ładowarki (coś podobnego wprowadziła nasza Unia, ale dopiero za kilka lat) - bo właśnie sama wtyczka była powodem niekompatybilności różnych modeli, i na wysypiskach zalegały tysiące ton sprawnych ładowarek ale z nieużytkowalnymi wtyczkami. A wtyczki były różne właśnie po to by "interes się kręcił" - i nikogo nie obchodziło że ludzie muszą wywalić sprawne urządzenia.
Co innego gdyby taki ajzol zrobić w postaci przejściówki (po stronie akusia podłączam pod złącze balansera, na wyjściu - pod USB lapika) - czyli to samo co ma np ładowarka Turnigy, ale wymaga jeszcze dodatkowej przejściówki. Sam akuś byłby wtedy tak samo prosty w budowie jak obecny, zaś ajzol służył by tylko kontroli jego stanu - jednak wbudowanie go na stałe (i zamknięty kod) daje pole do domysłów, które mogą prowadzić do dość niemiłych wniosków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lip 2018, 09:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
Ponizszy wywod wskazuje ze kompletnie nie rozumiesz czym BattGo jest. To nie jest zadna blokada, tylko elektronika ktora przekazuje kilka dodatkowych informacji o baterii z ktorych MOZESZ ale wcale nie MUSISZ korzystac. Poza tym w samej baterii nic sie kompletnie nie zmienia, nadal mozesz ja sobie ladowac czym chcesz i jak chcesz. Co wiecej nie wprowadza zadnych nowych dziwnych zlaczy ktore ograniczaly by cie do korzystania z jednego slusznego standardu tylko jest w pelni kompatybilna z jednym z najbardziej popularnych zlaczy. Co wiecej cena tej elektroniki jest bardzo niska (nizsza niz gdybys chcial to sobie zrobic samodzielnie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lip 2018, 00:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 102
Lokalizacja: Poznań
Zanim coś skrobnąłem trochę poczytałem, i wierz mi - coś jednak zrozumiałem:D
Widziałem fotki płytki z wychodzącymi przewodami balansera, i jak doczytałem zarówno tu i w kilku innych miejscach - wszędzie mowa o elektronice jako dodatku nie przeszkadzającemu w klasycznym używaniu. Jednak jeśli owa elektronika ma tylko wspomagać użytkownika wiedzą - to czemu nie jest osobnym modułem możliwym do zastosowania w każdym innym akusiu? Wydaje mi się że takie podejście było by lepsze i marketingowo, i dla użytkownika - ale właśnie wbudowywanie go na stałe w akusia budzi moje obawy..

PS
No chyba że faktycznie - jak to gdzieś wspomniano - będzie można go użyć jako zamiennika czujników natężenia (i innych danych o akusiu) do odczytu przez FC, wtedy ma to jakiś sens:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lip 2018, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6558
Lokalizacja: Polska
nowy pisze:
wbudowywanie go na stałe w akusia budzi moje obawy..

Bo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.