Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 lip 2018, 15:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 20 wrz 2017, 10:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6178
Lokalizacja: Polska
Zaczynają się pojawiać baterie implementujące standard BattGO pozwalający na wymianę informacji pomiędzy bateria a światem zewnętrznym (kontrolerami lotu, ładowarkami, PCtem).

http://www.battgo.org/

Interesujące jest to, że posiadają one wtyczkę kompatybilna z popularnym XT60 ale posiadającą dodatkowy pin do transmisji danych zwana XT60i
Obrazek

Dzięki temu zachowana jest całkowita wsteczna kompatybilność

Poza podstawowymi informacjami takimi jak napięcie na poszczególnych celach, pojemność, temperatura, prąd, etc. BattGo umożliwia zastosowanie zabezpieczeń rozładowania/przeładowania, automatyczne roładowanie do stanu storage itp. Co istotne nie oznacza to ze baterie są tak "przemądrzałe" jak np. baterie od DJI, wciąż ładujemy je klasyczną ładowarką zachowując kontrole nad tym procesem i wciąż możemy podłączyć je do dowolnego urządzenia.

Zobaczymy czy standard stanie się popularny a wiec i na tyle tani żeby koszt elektroniki BattGO byl pomijalny. W tej chwili niestety jest to jednak kilka $ więcej na każdej baterii, przykładowo 1500mAh, 4S, 80C kosztuje prawie $30 (w preorderze)
https://www.banggood.com/Charsoon-BattG ... 96711.html

Myślę ze temat jest ciekawy i ja osobiście trzymam kciuki za jego spopularyzowanie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 wrz 2017, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 249
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Wszystko ma swoje plusy i minsy:

Taka historia uzytkownia jest fajna, bo wiesz w jakim stanie jest kazda Twoja smart bateria. Np na zawody wezmiesz najswiezsze, a starsze wywalisz albo bedziesz uzywal do ladowania telefonu. Wiem wiem - sa na to stare sposoby jak znakowanie cykli markerem na wklejce, albo skrupulatne notowanie kazdego cyklu w notesie..., ale jest to troche niewygodne i malo kto jest tak skrupulatny zeby notowac dane np z 20 - 30 pakietow.
A tak wszystko w jednym. Cos jak historia carfax w samochodach z USA.

Minus - dodatkowe ogniwo w lancuchu zasilania. Chyba ze to tylko "rozbudowany miernik i balancer" podlaczony rownolegle w obudowie ogniwa. Pytanie jak on bedzie zasilany? Przeciez on musi brac z czegos energie. Niestety zalatwilem sobie juz dwa pakiety tattu, a dokladnie jedna cele w kazdym, zostawiajac podlaczony beeper (z wyciszeniem) na kilka dni... Nie udalo sie uratowac ogniwa. Bedzie jakis wlacznik progowy - ze po osiagnieciu stanu storage wszystko sie wylaczy? Albo jak przekaznik w samochodzie - wyciagasz kluczyk i napiecie w zapalniczce wylacza sie po 30 minutach? Moze ktos na rcgroupsach zrobi jakas dokladna analize tego systemu.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 wrz 2017, 11:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6178
Lokalizacja: Polska
Japim pisze:
Pytanie jak on bedzie zasilany?

Z baterii oczywiscie, ale raczej nie ma powodu do obaw, pobor pradu w standby to 50uA.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 wrz 2017, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 249
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Ciekawa sprawa - bo wyglada na to ze SLS i inni producenci pakietow tez sie wlacza w ta inicjatywe...

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3018
Lokalizacja: Warszawa
Pewnie łatwiej będzie teraz dochodzić reklamacji, oraz producentom eliminowć naciągaczy :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6178
Lokalizacja: Polska
Zamowilem baterie i dongla, posluchamy jak ta komunikacja wyglada (bo specyfikacji niestety nigdzie nie znalazlem - widze jedynie poszlaki ze to zwykly UART). Pewnie da sie zamiast dongla uzyc zwyklego Arduino Nano ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 paź 2017, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6178
Lokalizacja: Polska
Bateria i dongle dotarly wiec oczywiscie musialem zajrzec do srodka i troszke poniuchac.

Komunikacja miedzy komputerem i donglem idzie "otwartym tekstem" przez COM (115200) i sklada sie z kilku komend w formacie
&<KOMENDA> <PARAMETRY><LF>

Odpowiedzi zas przychodza w postaci
%<KOMENDA> <DANE><LF>

Pelna liste komend uzyskujemy wpisujac &HELP<LF>. Znaczenie podane obok
Kod:
&TEST<LF> - sprawdza czy dongle jest podlaczony
&CBL<LF> - sprawdza czy bateria jest podlaczona
&UPD<LF> - prawdopodobnie wejscie w tryb aktualizacji firmware
&CUH<LF>
&CDS<LF>
&CSI<LF> - zwraca numer seryjny
&UHC<LF>
&UPC<LF> - zwraca ustawienia uzytkownika (np. czas do rozladowania do storage)
&UVC<LF> - zwraca aktualne dane baterii (np. napiecia poszczegolnyc cell, temperature, etc.)
&UPW<LF> - zapisuje ustawienia uzytkownika
&RLI<LF>
&RLE<LF>
&RMC<LF>
&CBR<LF> - zwraca numer seryjny (podzielony na 4 czesci) i nazwe producenta
&CPR<LF> - zwraca liste fabrycznych parametrow baterii (np. pojemnosc, liczbe cell, etc.)
&HELP<LF> - wyswietla liste komend


Komunikacja pomiedzy samym donglem a bateria jest juz troche bardziej zlozona. Odbywa sie przez jednoprzewodowy UART przy predkosci 9600 i ma postac (szesnastkowo):
AA SR TR LN DATA CS, gdzie:
AA to poczatek ramki (w przypadku gdy AA nie jest poczatkiem ramki a wartoscia jest ona duplikowana - AA AA)
SR to prawdopodobnie jeden bajt oznaczajacy nadawce komunikatu (komunikaty z dongla maja tu 01, zas z baterii 02)
TR to prawdopodobnie jeden bajt oznaczajacy odbiorce komunikatu (komunikaty do baterii maja tu 02, zas do dongla 01)
LN to dlugosc danych w bajtach (zduplikowane AA nie sa wliczane)
DATA to zakodowane dane
CS to dwa bajty suma kontrolna (po prostu suma wszystkich bajtow komunikatu z pominieciem naglowka AA i samej sumy kontrolnej oczywiscie, zapisana w little endian)

Dane sa niestety zakodowane i chwilowo nie mam pomyslu w jaki sposob. Zapis przykladowej komunikacji ponizej.

Kod:
 
AA  SR:01  TR:02  LN:07  DATA:BE 0A BA C6 3A 46 BA  CS:8C 03
AA  SR:02  TR:01  LN:03  DATA:25 E0 F6  CS:01 02
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:E7 E7  CS:D3 01
AA  SR:02  TR:01  LN:19  DATA:BF CE B8 79 33 A3 B5 AF 29 9F B7 1B 3C 47 B9 F5 39 67 BA 2B 05 AB 85 C6 3D  CS:9C 0C
AA  SR:01  TR:02  LN:04  DATA:1C E0 DC E7  CS:C6 02
AA  SR:02  TR:01  LN:13  DATA:31 FC DB 3E 7E AE C2 2A 47 A6 AE 22 71 91 F3 15 77 99 FB  CS:46 0A
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:48 90  CS:DD 00
AA  SR:02  TR:01  LN:0E  DATA:98 61 62 41 54 54 67 4F 20 20 21 20 21 20  CS:CD 03
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:73 B9  CS:31 01
AA  SR:02  TR:01  LN:0A  DATA:6D B6 A9 1F 13 35 39 A1 4B 55  CS:BA 03
AA  SR:01  TR:02  LN:04  DATA:9E 62 5A 65  CS:C6 01
AA  SR:02  TR:01  LN:13  DATA:9B 66 25 58 4C 9C 94 C4 DD 0C 40 34 53 73 95 AB DD E3 E5  CS:DC 09
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:CA 18  CS:E7 00
AA  SR:02  TR:01  LN:0D  DATA:D8 2B E0 60 E0 60 E0 60 E0 60 E0 60 E0  CS:33 08
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:F5 F9  CS:F3 01
AA  SR:02  TR:01  LN:1C  DATA:04 09 95 9C A6 AC 0E 34 26 F4 D6 DD A7 84 95 8E 77 63 7B 72 24 2C 34 3C 44 4C 54 5C  CS:D3 0B
AA  SR:01  TR:02  LN:04  DATA:2A F6 F6 09  CS:26 02
AA  SR:02  TR:01  LN:13  DATA:80 4D 08 0B 29 07 29 07 28 07 4D 07 16 08 08 08 08 08 08  CS:1F 02
AA  SR:01  TR:02  LN:07  DATA:56 92 62 EE 12 3E C2  CS:54 03
AA  SR:02  TR:01  LN:03  DATA:22 E7 EF  CS:FE 01
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:7F 8F  CS:13 01
AA  SR:02  TR:01  LN:19  DATA:01 00 8A 33 85 75 9F FD 87 41 95 41 9A A1 A3 97 A7 89 A8 41 93 5D 8F B4 B3  CS:82 0C
AA  SR:01  TR:02  LN:04  DATA:B4 78 44 4F  CS:C6 01
AA  SR:02  TR:01  LN:13  DATA:BA 07 46 B9 EF 3D 77 A5 FE 2D 23 95 F0 12 76 8A FE 02 06  CS:09 09
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:E0 28  CS:0D 01
AA  SR:02  TR:01  LN:0E  DATA:5E A7 58 47 AE 12 DD C9 5A E6 1B 26 DB 66  CS:DD 06
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:0B D1  CS:E1 00
AA  SR:02  TR:01  LN:0A  DATA:48 93 F6 DE 50 08 5E B8 40 20  CS:8A 04
AA  SR:01  TR:02  LN:04  DATA:36 FA C2 CD  CS:C6 02
AA  SR:02  TR:01  LN:13  DATA:35 F8 C7 CA EA 3A 7E AE C3 22 12 B6 C5 25 6F 91 F3 1D 67  CS:32 0A
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:62 A0  CS:07 01
AA  SR:02  TR:01  LN:0D  DATA:85 46 17 19 1B 25 2F 31 33 3D 47 49 4B  CS:F6 02
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:8D 91  CS:23 01
AA  SR:02  TR:01  LN:1C  DATA:9E A3 5B 66 98 A6 60 6E F8 1E 58 67 D9 CE BB 94 69 49 35 08 9A A6 DA E6 1A 26 5A 66  CS:E7 0D
AA  SR:01  TR:02  LN:04  DATA:C2 0E CE 51  CS:F6 01
AA  SR:02  TR:01  LN:13  DATA:0B D6 95 A8 9C CC E4 D4 CD FC B0 04 03 23 25 3B 4D 53 55  CS:4C 09
AA  SR:01  TR:02  LN:07  DATA:EE 3A 8A 96 6A B6 4A  CS:BC 03
AA  SR:02  TR:01  LN:03  DATA:01 C4 8A  CS:55 01
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:17 17  CS:33 00
AA  SR:02  TR:01  LN:19  DATA:C1 C0 CA F3 C5 B5 DF 3D C7 81 D5 81 DA 61 E3 57 E7 49 E8 81 D3 9D CF 74 F3  CS:42 11
AA  SR:01  TR:02  LN:04  DATA:4C 90 6C F7  CS:46 02
AA  SR:02  TR:01  LN:13  DATA:EF 32 89 94 48 B8 68 D8 09 F8 4C 18 F7 37 C9 57 A9 77 89  CS:F0 09
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:78 40  CS:BD 00
AA  SR:02  TR:01  LN:0E  DATA:0F D6 EB D6 BD A3 AE 98 09 17 28 37 48 57  CS:7B 06
AA  SR:01  TR:02  LN:02  DATA:A3 69  CS:11 01
AA  SR:02  TR:01  LN:0A  DATA:FA C1 20 74 8E AA AA 98 02 8E 92  CS:4E 05


Gdyby ktos byl zainteresowany jak dongle wyglada w srodku zalaczam zdjecia ponizej. Siedzi w nim procek GigaDevice GD32f150G8U6 (datasheet)

battgo_dongle.jpg
battgo_dongle.jpg [ 272.84 KiB | Przeglądany 1418 razy ]


Wnetrze samej baterii prezentuje sie zas nastepujaco. Na glownym chipie brak niestety oznaczen. Dioda widoczna na skraju plytki na ostatnim zdjeciu miga w trakcie autorozladowania do napiecia storage (choc jest to niewidoczne w fabrycznie zaklejonej baterii).

battgo_battery_1.jpg
battgo_battery_1.jpg [ 198.08 KiB | Przeglądany 798 razy ]
battgo_battery_2.jpg
battgo_battery_2.jpg [ 200.45 KiB | Przeglądany 798 razy ]
battgo_battery_3.jpg
battgo_battery_3.jpg [ 207.57 KiB | Przeglądany 798 razy ]


Ostatnio zmieniony piątek 01 gru 2017, 15:54 przez pawelsky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 paź 2017, 23:38 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 185
Lokalizacja: Bytom
Ciekawe jest to co piszesz. Podejrzaleś może co siedzi w samej baterii? Jak mierzą napięcie na celach w jaki sposób robiony jest auto storage. Bo pewnie wszystkie parametry pracy baterii są zapisane w EEPROM.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 00:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6178
Lokalizacja: Polska
Docent pisze:
Podejrzaleś może co siedzi w samej baterii?

Nie, nie interesuje mnie to specjalnie. Interesuje mnie jedynie protokol wymiany danych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 07:53 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 185
Lokalizacja: Bytom
Jakby podejrzeć co siedzi w takiej smart baterii i udałoby się zdekodować protokół to wtedy można by się pokusić o zrobienie czegoś podobnego i dodanie do naszych pakietów.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 14:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1460
Lokalizacja: Podkarpackie
Wielkiego sukcesu takiemu systemowi nie wróże.
Są rozwiązania docelowo tańsze - na przykład naklejany na baterii kod kreskowy czy nadajnik/petla jak na towarach w sklepie. Ładowarka rozpoznaje konkretną baterie, ustawia automatycznie parametry ładownia i oczywiście przechowuje jej dane - takie jak ilość cykli ładowania, władowana pojemność, rezystancja itp. Działa z każdą baterią. Szeroka popularność to nie zdobyło.
Cyfrowe kasety wideo miniDV też mieli w specyfikacji na początku wbudowany mały chip zapisujący dodatkowe dane o kamerze i ustawionych parametrach. Ale zaraz ktoś wypuścił tańsze kasety bez chipa a w praktyce nawet nie pojawili się kamery zdolne takie informacje odczytać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 15:40 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 185
Lokalizacja: Bytom
Możesz mieć racje. Sam przez pewien czas używałem Robbe PowerPeak, do której można było podłączyć EQ-Bid i wiem, że tylko baterie Robbe miały ten "chip" na wyposażeniu. Do innych trzeba było dokupić lub wykorzystać ten, który przychodził z pakietami Robbe, następnie trzeba było wpisać wszystkie parametry ładowanej baterii. Wygodą było, że podłączając EQ-Bid do ładowarki ona już ustawiała się autoamtycznie na tryb ładowania pakietu zapisanego w pamięci.

Aby BattGo się upowszechniło to producenci ładowarek i pakietów powinni go instalować w swoich produktach. Jak będzie to tylko jeden czy dwóch producentów to pozostanie to taką ciekawostką.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 18:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1460
Lokalizacja: Podkarpackie
Docent pisze:
Aby BattGo się upowszechniło to producenci ładowarek i pakietów powinni go instalować w swoich produktach. Jak będzie to tylko jeden czy dwóch producentów to pozostanie to taką ciekawostką.

To jest oczywiste, ale podstawą musi być dodatkowa funkcjonalność takiego systemu. Patrze na to i nie wszystkiego rozumiem.
Na przykład jest ustawienie maksymalnego napięcia ładowania - ale chyba nie ma zabezpieczenia, lecz służy to tylko temu, by pojawił się licznik "overcharging" czy over "discharging" ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 paź 2017, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 204
Lokalizacja: Wrocław
Żeby to 'zaskoczyło', to musiałby to być otwarty standart. A tu wygląda, że isdt chce po prostu wcisnąć swoje rozwiązanie innym na zasadzie certyfikatów i sprzedaży swoich chipów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6178
Lokalizacja: Polska
majek pisze:
Żeby to 'zaskoczyło', to musiałby to być otwarty standart.

Mowisz - masz ;)
https://github.com/betaflight/betaflight/issues/4472


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.